REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinio prokuroro Dariaus Valio įsakymu patvirtintos rekomendacijos dėl finansų tyrimo. Toks tyrimas – tai informacijos apie turtą, sandorius, finansines operacijas rinkimo procesas, kurio metu siekiama surasti nusikalstamu ar kitokiu neteisėtu būdu įgytą turtą. Iki šiol nebuvo parengta metodinių rekomendacijų, kaip organizuoti tokius tyrimus, todėl šiuo dokumentu tikimasi užpildyti reglamentavimo spragą ir prisidėti prie efektyvesnės institucijų veiklos šioje srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Baudžiamojo proceso kodekse nustatyta, kad siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį ar turto konfiskavimą, ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir prokurorai turi imtis priemonių surasti ir paimti tokį turtą arba apriboti nuosavybės teises. Būtent šiose rekomendacijose nurodoma, kokie veiksmai turėtų būti atliekami finansų tyrimo metu, atliekant kriminalinės žvalgybos veiksmus arba pradėjus ikiteisminį tyrimą, kaip turėtų būti bendradarbiaujama su kitomis institucijomis. Generalinio prokuroro patvirtintos rekomendacijos privalomos prokurorams ir ikiteisminio tyrimo pareigūnams.

REKLAMA

Rekomendacijose išsamiai aptariamas efektyvus ikiteisminio tyrimo įstaigų ir prokuratūros bendradarbiavimas su Valstybine mokesčių inspekcija finansų tyrimo metu, pateikiama išsami informacija apie galimybes, kaip gauti duomenis iš įvairių registrų, aptariamas naujų Baudžiamojo kodekso normų, reglamentuojančių turto konfiskavimą ir išplėstinį turto konfiskavimą, taikymas.

2012 metais sukčiavimo pobūdžio nusikalstamomis veikomis buvo padaryta turtinės žalos už 181,9 mln. litų. Iš viso ištirtose tokio pobūdžio veikose 2012 metais buvo užtikrintas žalos atlyginimas už 95,7 mln. litų, t. y. beveik 53 proc. padarytos žalos.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybei ir fiziniams bei juridiniams asmenims nusikalstamomis veikomis padarytos turtinės žalos atlygino užtikrinimas yra viena iš prioritetinių priemonių, numatytų Prokuratūros 2013–2015 metų strateginiame veiklos plane.

Generalinio prokuroro rekomendacijos dėl finansų tyrimo buvo parengtos įgyvendinant Sukčiavimo baudžiamojo persekiojimo stiprinimo Lietuvoje plano priemonę darbo grupėje, kurioje kartu su Generalinės prokuratūros prokurorais dalyvavo ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Muitinės kriminalinės tarnybos, Ministro pirmininko tarnybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Lietuvos teismo ekspertizės centro, Policijos departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos, valstybinės mokesčių inspekcijos ir valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų