REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacių ieškanti organizacija metinėje ataskaitoje kritikuoja Australiją

Lietuva kaltinama Holokausto kaltininkų nepatraukimu baudžiamojon atsakomybėn

Simono Wiesenthalio (Simono Vyzentalio) centro Izraelio skyrius sekmadienį kritikavo Australiją ir dar kelias šalis nepakankamai stengiantis patraukti atsakomybėn Holokausto kaltininkus.

REKLAMA
REKLAMA

12-ojoje metinėje Centro ataskaitoje apie pastangas ieškoti nacių virtinė valstybių kaltinamos tuo, kad nepatraukia baudžiamojon atsakomybėn įtariamų nacių ar neatlieka tyrimų jų atžvilgiu.

REKLAMA

"Labiausiai nuviliantis konkrečios bylos rezultatas aptariamu laikotarpiu buvo Australijos aukštesniojo teismo sprendimas atmesti ekstradicijos prašymą, kurį Vengrijos pareigūnai pateikė dėl Karoly (Charleso) Zentai (Karolio (Čarlzo) Zentajaus), kaltinto 18-mečio Peterio Balaszo (Peterio Balaso) nužudymu 1944-ųjų lapkritį", - sakoma ataskaitoje.

Los Andžele įsikūręs centras nurodo, jog K.Zentai, kaip įtariama, nužudė tą žydų paauglį, "pagautą tramvajuje be geltonos žvaigždės, kurią turėjo nešioti visi žydai", ir dalyvavo 1944 metais Budapešte medžiojant kitus žydus.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje įvertinimo "A" sulaukė tik Jungtinės Valstijos; Kanada, Vokietija, Vengrija, Italija ir Serbija gavo įvertinimus "B".

Sąrašo pabaigoje yra įvertinimą "F" gavusios Australija, Austrija, Estija, Latvija, Lietuva, Ukraina, Norvegija, Švedija ir Sirija.

"Tokios šalys kaip Lietuva, Latvija, Estija ir Ukraina nuolat nepatraukdavo atsakomybėn jokių Holokausto kaltininkų, pirmiausia - dėl reikalingos politinės valios trūkumo", - sakoma ataskaitoje.

Joje priduriama, kad Švedija ir Norvegija "atsisako tirti, jau nekalbant apie persekiojimą, dėl senaties įstatymų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Centro labiausiai ieškomų karo nusikaltėlių pradžioje yra Aloisas Brunneras (Aloizas Bruneras), kuris, kaip įtariama, buvo svarbus Adolfo Eichmanno (Adolfo Eichmano) agentas ir yra atsakingas už dešimčių tūkstančių žydų deportavimą.

1912 metais gimęs A.Brunneras, kuris paskutinį kartą buvo matytas 2001 metais, dešimtmečius gyveno Sirijoje, nurodo Centras, bet pripažįsta, jog tikimybė, kad jis dar gyvas, yra "palyginti maža".

Ataskaita buvo paskelbta Izraeliui rengiantis nuo sekmadienio saulėlydžio minėti Holokausto dieną. Pirmadienį visa šalis 6 mln. per Holokaustą nužudytų žydų pagerbs dviem tylos minutėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų