REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį LAT nutarė, kad Vilniaus apygardos teismas paskubėjo tenkinti valstybės kaltintojo Sauliaus Versecko prašymą atskirti bylą į epizodus.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismo sprendimui pasipriešino sukčiavimu bei mokesčiu slėpimu kaltinamas Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas bei jo advokatas Algirdas Miškinis. Pastarasis teigė, kad bylos skaldymas nepaspartins proceso.

REKLAMA

Išnagrinėjęs advokato skundą, LAT padarė išvadą, kad sprendimas skaldyti bylą yra nepagrįstas. „Pagal įstatymus teismas privalo stabdyti bylos nagrinėjimą, o ne skaldyti į atskirus epizodus. <...> Iš kaltinamojo akto matyti, kad yra kaltinami padarę veiką organizuotoje grupėje, todėl remiantis šia aplinkybe galima pakenkti bylos saugumui“, – teigiama LAT nutartyje.

Be to, paskelbė teismas, byloje kaltinama ir pati Darbo partija kaip juridinis asmuo, o V. Uspaskichas yra partijos lyderis, atsakantis už jos veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA

LAT nurodė, kad išskaldžius bylą reikėtų rašyti kelis nuosprendžius, o tai draudžia įstatymas, kai nusikaltimas padarytas grupėje.

Trečioji priežastis, kodėl negalima skaldyti bylos,yra tai, kad V.Uspaskichas neatvyko į teismo posėdį vos kelis kartus. „Jeigu gydymas užtruktų ilgiau nei mėnesį, tuomet galima būtų leisti prielaidą skaldyti bylą arba ją stabdyti“, – nurodoma nutartyje.

Teismo nuomone, teismas gavo Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinimą, kad kaltinamasis tikrai yra blogos būklės dėl jam diagnozuotos opos. „Vilniaus apygardos teismo sprendimas buvo skubotas ir neracionalus“, – tvirtino LAT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį A. Miškinis raštu informavo Vilniaus apygardos teismą, kad jo ginamasis V. Uspaskichas pirmadienį dalyvaus teismo posėdyje.

„Bylos skaldymas į atskiras dalis nebūtų suefektyvinęs proceso, jis grįžtų atgal. Jeigu tai įvyks, reikės iš naujo atlikti kai kuriuos procesinius veiksmus, kurie jau buvo atlikti mano ginamajam nedalyvaujant“, – anksčiau sakė juodosios buhalterijos byloje kaltinamo V. Uspaskicho advokatas.

Tačiau valstybės kaltintojas Saulius Verseckas, kuris sudomintas kuo greičiau bylos nagrinėjimą baigti ir skelbti nuosprendį, teigė, kad V. Uspaskichui pasveikus bylos bus vėl sujungtos.

REKLAMA

Kadangi tyrimų įrodymas jau baigtas, anot prokuroro, artimiausiu metu galima pereiti prie baigiamųjų kalbų. V. Uspaskicho advokatas A. Miškinis įsitikinęs, kad skaldymas ir sujungimas tik suvels bylą ir kils procesinis chaosas.

Balandžio 3 dieną V. Uspaskichas į posėdį neatvyko. Jo advokatas Vytautas Sviderskis teigė, kad jo ginamasis yra pasveikęs ir ketina dalyvauti balandžio 8 dienos posėdyje.

Ar jis dalyvaus penktadienio posėdyje, paaiškės vėliau.

Kaip žinoma, sustreikavus sveikatai gydytojai griežtai uždraudė V. Uspaskichui nervintis ir kentėti įtampą. Dėl šios priežasties Vilniaus apygardos teismas V. Uspaskicho baudžiamąją bylą į atskirą išskyrė kovo viduryje politikui tris kartus iš eilės neatvykus į Darbo partijos bylos posėdį.

REKLAMA

Teismas tai padarė atsižvelgęs į bylos nagrinėjimo trukmę ir tai, kad politiko gydymas gali užtrukti. Darbo partija kaltinama 2004–2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 milijonų litų pajamų ir 23 milijonų litų išlaidų.

Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas V. Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami sukčiavimu ir mokesčių slėpimu. V. Gapšys teisme perskaitė pranešimą, tačiau į klausimus atsisakė atsakyti. V. Vonžutaitė taip pat atsisakė duoti parodymus ir sutiko atsakyti tik į kai kuriuos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje byloje, be minėtų trijų parlamentarų, kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė M. Liutkevičienė. Ji vienintelė nukentėjo per apklausas, kai ją mėginta suklaidinti. Moteris prabilo apie atlyginimus vokeliuose. Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politinę. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais ir jau sukako penkeri metai nuo jos nagrinėjimo pradžios.  

V. Uspaskicho advokatas Algirdas Miškinis: pirmadienį mano ginamasis dalyvaus posėdyje ir duos parodymus

Lietuvos apeliaciniam teismui panaikinus Vilniaus apygardos teismo sprendimą dėl bylos išskirimo bus iš naujo pradėtas tyrimų įrodymas tose epizoduose, kur nedalyvavo Viktoras Uspaskichas.

REKLAMA

"Kadangi LAT pripažino skubotu ir nepagrįstu žemesnės instancijos teismo sprendimą, mano ginamasis galės duoti parodymus, nuo kurių niekada neatsisakė. Tačiau teismas privalės atnaujinti tyrimų įrodymą ir viską pakartoti tomis dienomis, kai posėdžiuose nedalyvavo mano ginamasis", - sakė advokatas Algirdas Miškinis. Pasak jo, iš naujo turėtų būti apklausti kitus kaltinamuosius - Vytautą Gapšį, Vitaliją Vonžutaitę ir Mariną Liutkevičienę.

"Teismas privalės atnaujinti įrodymų tyrimą priėmus paprastą nutartį", - tikino V. Uspaskich gynėjas. Ar tam pasipriešins prokuroras Saulius Verseckas, kurio iniciatyva ir buvo priimtas sprendimas išskaldyti bylą, paaiškės pirmadienį, balandžio aštuntą dieną.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų