REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į biokuro perpardavinėjimo verslą nėrusi buvusio seimūno, narystę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje sustabdžiusio Vito Matuzo žmona Danutė Matuzienė ne tik įsivėlė į korupcijos skandalą, bet ir klastojo kelionės lapus. Kokie nauji įtarimai pateikti garsiai moteriai?

REKLAMA
REKLAMA

Važinėjo savais tikslais

Kėdainių rajono apylinkės teismui perduota nagrinėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų tirta baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl dokumentų suklastojimo ir svetimo turto pasisavinimo pareikšti buvusio parlamentaro Vito Matuzo žmonai 56 metų Danutei Matuzienei.

REKLAMA

Įtariama, kad ji, dirbdama viešojoje įstaigoje Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje Mokymo skyriaus renginių koordinatore, galimai panaudojo šios tarnybos benziną asmeninėms kelionėms ir įstaigai padarė apie 4 tūkstančių 680 litų nuostolį. Esą norėdama nuslėpti, kad ne tarnybos tikslais naudojo degalus, ji suklastojo vienuolika automobilio „Porsche“ kelionės lapų ir pateikė juos įstaigos buhalterijai.

Bylą skaido

D. Matuzienės baudžiamoji byla buvo išskirta iš STT Panevėžio valdybos pareigūnų atliekamo pagrindinio didelės apimties ikiteisminio tyrimo dėl galimai neskaidraus biokuro verslo organizavimo. Atliekant ikiteisminį tyrimą įtarimai pareikšti vienam juridiniam asmeniui ir 24 fiziniams asmenims, tarp jų minimi ir abu sutuoktiniai – D. ir V. Matuzai. Iš viso tiriama 12 nusikalstamų veikų.

REKLAMA
REKLAMA

STT Panevėžio valdybos viršininko Egidijaus Snicoriaus teigimu, toliau atliekamas ikiteisminis tyrimas miesto Savivaldybei pavaldžioje įmonėje „Panevėžio energija“. Pasak E. Snicoriaus, tai labai didelės apimties byla, ikiteisminį tyrimą pareigūnai norėtų atlikti iki šių metų pabaigos. „Didelės apimties bylą skaidome į mažesnes ir, ištyrę atskirus epizodus, perduodame juos teismams. Be D. Matuzienės baudžiamosios bylos, teismams perduotos nagrinėti dar keturios arba penkios mažesnės apimties bylos. Kai kurios jau išnagrinėtos ir atskiriems asmenims paskirtos bausmės“, – „Sekundei“ sakė STT Panevėžio valdybos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Snicorius, pasiteiravus, ar V. Matuzas davė parodymus, paaiškino: „Jis buvo apklaustas, bet parodymus duoti atsisakė. Įtariamasis buvęs Seimo narys tokią teisę turi ir ja pasinaudojo.“

Panevėžio apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys taip pat patvirtino, kad V. Matuzas parodymų vis dar nedavė.

„Jis buvo du kartus apklaustas. Apklausa surengta pernai gegužės 29-ąją ir spalio 8-ąją. Didelės apimties baudžiamoji byla, kurioje, kaip žinia, įtarimai pareikšti ir D. Matuzienei bei V. Matuzui, skaidoma. Iš bylos išskirti kai kurie epizodai, pabaigus ikiteisminį tyrimą, perduodami teismams nagrinėti. D. Matuzienė lieka įtariamoji pagrindinėje byloje, jai pareikšti įtarimai galioja ir toliau. Buvusio Seimo nario žmona įtariama piktnaudžiavus tarnyba. Tiesa, pasibaigus pagrindinės baudžiamosios bylos ikiteisminiam tyrimui, įtarimai visiems įtariamiesiems, taip pat ir Matuzams, gali pasikeisti“, – paaiškino prokuroras.

REKLAMA

Jis sako labai norėtų, kad bylos ikiteisminis tyrimas baigtųsi iki šių metų pabaigos. Tačiau tuojau pat suabejojo, esą mažai vilties, kad taip įvyks.

Iš areštinės už užstatą

„Sekundė“ jau rašė, kad bendrovėje „Panevėžio energija“ vykdant viešuosius pirkimus galbūt buvo piktnaudžiauta tarnyba – neteisėtais veiksmais sudarytos išskirtinės sąlygos vienai įmonei laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

2011 metų lapkričio 29 dieną STT oficialiai išplatino informaciją, kad kai kurių „Panevėžio energijos“ vadovaujamų darbuotojų darbo vietose ir namuose atliktos kratos, o teismas patenkino prokurorų prašymą trims mėnesiams laikinai nušalinti nuo pareigų įmonės generalinį direktorių Vytautą Šidlauską. Jis iki šiol negali vadovauti įmonei.

REKLAMA

Tų pačių metų gruodžio pradžioje buvo sulaikyta ir tuomečio Seimo nario žmona D. Matuzienė. Ji iš areštinės paleista už 40 tūkstančių litų užstatą. Jai pareikšti įtarimai – piktnaudžiavimas tarnyba. Baudžiamasis kodeksas numato, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnyba arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to padaryta didelė žala, gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Politiko V. Matuzo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje buvo nurodyta, kad D. Matuzienė dirba bendrovėse „Distenas“,„Platina Group“ ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje. Bendrovė „Platina Group“ minima dalyvavusi įmonės „Panevėžio energija“ skelbtame konkurse biokurui pirkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be bendrovės „Platina Group“, miesto Savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Panevėžio energija“ skelbtame konkurse biokurui pirkti dalyvavo „ŽilVyčio“ kooperatinė bendrovė. Ji registruota Radviliškio rajono Pavartyčių kaime.

Įtarimai svarūs

Įtarimai pareikšti ne tik V. Matuzo žmonai Danutei, bet ir pačiam buvusiam parlamentarui. Jis įtariamas susitarimu dėl viešųjų pirkimų organizavimo, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir kitomis nusikalstamomis veikomis. Pats buvęs Seimo narys tvirtina, kad tai – politinis susidorojimas.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia manyti, kad V. Matuzas, žinodamas, jog Seimo nariui draudžiama užsiimti verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, organizavo bendrovės „Panevėžio energija“ vadovaujamų ir atsakingų darbuotojų piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas „ŽilVyčio“ kooperatinei bendrovei neteisėtu būdu laimėti „Panevėžio energijos“ 2010–2011 metais organizuotus keturis biokuro viešuosius pirkimus. Jų bendra vertė be pridėtinės vertės mokesčio – 17 milijonų 503 tūkstančiai 40 litų.

REKLAMA

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo Panevėžio miškų urėdijos urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtai laimėti dar vieną – miško valymo ūkinių paslaugų – pirkimo konkursą. Jo vertė – 63 tūkstančiai 265 litai.

Anot prokuratūros, yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V. Matuzas organizavo „ŽilVyčio“ kooperatinei bendrovei atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas – iš viso 680 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, tuometis Seimo narys įtariamas organizavęs Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų „ŽilVyčio“ kooperatinei bendrovei išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Taip pat įtariama, kad dalyvaudamas Panevėžio miškų urėdijos organizuojamose profesionaliose medžioklėse V. Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario padėtimi – nemokėjo už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų