REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Abiturientai apsisprendė, kokius brandos egzaminus laikys šiemet. Šiek tiek daugiau alytiškių nei pernai pasirinko anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą (VBE). Tai vienintelis valstybinis egzaminas, vietoj kurio galima rinktis tarptautinį ir jį laikyti ne brandos egzaminų sesijos metu. Švietimo ir mokslo ministerija kaip atitikmenį anglų kalbos VBE yra patvirtinusi tarptautinių egzaminų sąrašą, jame įrašytas ir „Pearson Test of English General“ (PTE). Jau antrus metus šį egzaminą galima laikyti „American English School“ Alytuje, o jo pažymėjimas atveria didesnes galimybes ne tik abiturientams. Plačiau apie tai pasakoja VšĮ „American English School“ Alytuje direktorė Irena MAZALIAUSKAITĖ.

REKLAMA
REKLAMA

 

– Kaip abiturientams apsispręsti ir teisingai pasirinkti – anglų VBE ar tarptautinį egzaminą laikyti?

REKLAMA

 

– Pirmiausia reikia pabrėžti, tai yra du skirtingi dalykai. Valstybinio brandos egzamino rezultatas įrašomas į atestatą kaip atitinkamas balų skaičius, o išlaikytą tarptautinį egzaminą liudija atskiras pažymėjimas. Su atestatu jaunuolis eina į aukštąją mokyklą ar kolegiją, ir tik ten šis dokumentas yra svarbus, o tarptautinio egzamino pažymėjimas naudojamas visur, kur to reikia: stojant mokytis, pradedant dirbti, dalyvaujant akademinėje mainų programoje ir panašiai. Jis liudija įgytas kalbos žinias ir galioja neribotą laiką.

REKLAMA
REKLAMA

 

– Tarptautinio egzamino rezultatas pagal tam tikrą sistemą perskaičiuojamas į valstybinio brandos egzamino balus. Ar kiekvienas reikalaujamu lygiu išlaikęs tokį egzaminą gauna aukščiausią VBE įvertinimą – 100 balų?

 

– Toli gražu ne. Jei kalbėtume apie „Pearson Test of English“, tai jis skirtas įvairiems žinių lygiams. Išlaikiusiesiems PTE Level 4 (C1) ir Level 5 (C2) lygio egzaminą anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas įskaitomas 100 balų. Žemesnių lygių rezultatas atitinkamai konvertuojamas į VBE balus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Supraskime, kad baigiant vidurinę mokyklą VBE ir tarptautinis egzaminas nėra visiškai vienodos galimybės. Todėl tas, kuris siekia atestate tam tikro balo, renkasi brandos egzaminą, bet jei praktiškai reikia žinių (pavyzdžiui, abiturientas planuoja studijas užsienyje), tada jau pravartu išsilaikyti tarptautinį egzaminą. Ir tai padaryti laiku, o ne 12 klasėje, kai būtina ruoštis kitiems egzaminams. AMES Alytuje turime moksleivių, kurie dar iki brandos egzaminų užsitikrino VBE šimtukus, nors mokosi 10 ar 11 klasėse. Pavyzdžiui, Putinų gimnazijos moksleivis Ugnius Samsanavičius PTE Level 4 pernai išlaikė baigęs 10 klasių ir užsitikrino aukščiausią anglų kalbos valstybinio brandos egzamino rezultatą. Tačiau bendra tendencija nėra tokia džiuginanti kaip pavienių darbščių ir tikslo siekiančių jaunuolių rezultatai. Galėčiau teigti, kad alytiškių nuostata įgyti pakankamai anglų kalbos žinių ir išlaikyti tarptautinius kalbos egzaminus kol kas neišreikšta.

REKLAMA

 

– Kodėl?

 

– Galbūt tai šiokia tokia naujumo baimė? Šiuo metu PTE įvairiais lygiais yra išlaikę 50 alytiškių ir Dzūkijos gyventojų, taip pat ir šeši pradinukai. Gali kilti klausimas, kodėl tarptautinio anglų kalbos egzamino pažymėjimo reikia vaikams? Pirmiausia todėl, kad jų tėvai nori žinoti, kokios realios jų vaikų anglų kalbos žinios. Iki 5 klasės mokykloje jiems niekas nerašo pažymių, todėl PTE yra puikus būdas sužinoti, ko vaikas išmoko pradinėje mokykloje, ar pasiruošęs eiti toliau. Juolab šiais laikais alytiškiai migruoja ne tik į užsienio šalis, bet ir tarp mokyklų. Pasitaiko, kad pas vieną mokytoją jų atžala – pirmūnas, o kitoje mokykloje paaiškėja, kad jo anglų kalbos žinios smarkiai šlubuoja. PTE tokiu atveju gali parodyti realią padėtį, ir tėvams lengviau išspręsti problemą. Pradinukams PTE egzaminas kainuoja 130–170 litų, atsižvelgiant į pasirinktą lygį.

REKLAMA

 

Tarptautinį egzaminą taip pat laiko 12–16 metų moksleiviai, kurie svajoja 12 klasėje išlaikyti vadinamąjį „gerąjį“ PTE, kuris garantuos valstybinio egzamino 100 balų įvertinimą. Bet kaip pasiekti tokį puikų rezultatą? Turi nueiti ne vienos dienos kelią, o tarpinės stotelės ir yra žemesnio lygio egzaminai. Jie nėra privalomi, tačiau labai rekomenduoju pasitikrinti žinias, ypač po 10 klasės. Iki šiol dauguma laikančiųjų PTE – „American Englisch School“ lankytojai, nors ne tik.

 

Tarptautinis B2 lygio egzaminas abiturientams šį pavasarį kainuoja apie 416 litų, o C1 lygio – 436 litus, tačiau kažin ar pigesnis yra valstybinis brandos, tiesiog už jį mokame iš mokesčių mokėtojų kišenės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

– Minėjote, kad ne tik abiturientams trūksta informacijos apie tarptautinius anglų kalbos egzaminus. Kas turėtų padėti moksleiviams apsispręsti?

 

– Mūsų švietimo sistema tikrai nėra labai pastovi, todėl moksleiviams svarbu sekti naujoves ir laiku priimti teisingus sprendimus. Jiems būtina suaugusiųjų pagalba, patarimas. Tačiau tėvai ne visada gali tai padaryti, nes stokoja informacijos, ypač jei nėra tiesiogiai susiję su švietimu. Manau, pirmiausia tokiais pagalbininkais turėtų būti klasių vadovai ir anglų kalbos mokytojai. Kelia nerimą tai, kad mokytojai patys nelabai domisi naujovėmis. Labai tikiuosi, kad nemokamas seminaras apie PTE, kuris vyks balandžio 5 dieną 15.30 val. Alytaus AMES patalpose sulauks pedagogų ir tėvų dėmesio. Kviesčiau ateiti ne tik anglų, bet ir kitų dalykų mokytojus, pagaliau jei ne dėl auklėtinių, tai dėl savo vaikų, kad žinotų, ką patarti. Šio seminaro metu pristatysime tarptautinio egzamino turinį bei ypatumus, išsamiau paaiškinsime jo vykdymo tvarką ir aptarsime laikymo sąlygas.

REKLAMA

 

– Praėjusį rudenį buvo kilusi nemenka sumaištis, nes Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino tvarką, pagal kurią nuo 2014 metų pavasario anglų kalbos B2 lygis ir valstybinis (arba tarptautinis) egzaminas turėjo tapti privaloma sąlyga stojant į universitetines aukštąsias mokyklas (į kolegijas – B1 lygis). Dabar ši tvarka tarsi vėl atšaukta. Ką manote apie tai?

 

– Nesvarbu, ar bus privalomas tam tikras kalbos mokėjimo lygis, realybė yra tokia, kad anglų kalba šiuolaikiniame pasaulyje būtina. Tam, kurio žinios geros, nėra problemų išlaikyti nei brandos, nei tarptautinį egzaminą. Nors šiuo metu Alytuje netrūksta kvalifikuotų anglų kalbos mokytojų, vis dėlto mokinių žinios labai nevienodos. Patarčiau tėvams labiau domėtis pradinukų mokslais, tinkamų pagrindų įgijimu, rimto požiūrio į mokymąsi formavimu. Juk ne tik anglų kalbos žinios verčia sunerimti.

REKLAMA

 

Dabartinis lietuvių kalbos raštingumo lygis dar labiau nei anglų kalbos spragos liudija apie prastą švietimo sistemos būklę. Galbūt tikrąjį žinių lygį atskleis nauja valstybinių brandos egzaminų vertinimo tvarka. Iki šiol buvo nežinoma, už kokias žinias abiturientas gauna 100 balų, o už kokias – 15. Štai čia ir slypi tikrasis tarptautinio egzamino pranašumas – žinios įvertinamos objektyviai, nešališkai, netgi nurodoma, kiek balų įvertintas kiekvienas įgūdis. Taigi visus, kurie moka anglų kalbą tam tikru lygiu, kviečiame pasitikrinti žinias ir gauti jas liudijantį tarptautinį sertifikatą, nelaukiant, ką vienu ar kitu klausimu nuspręs politikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

* * *

 

Ugnius Samsanavičius, Putinų gimnazijos 3 klasės moksleivis, „Pearson Test of English General“ (PTE) Level 4 pernai išlaikė baigęs 10 klasių ir užsitikrino aukščiausią anglų kalbos valstybinio brandos egzamino rezultatą.

 

„Egzaminui jokio specialaus pasiruošimo nebuvo, pagal anglų kalbos gebėjimus iš AMES gavau pasiūlymą prisidėti prie grupės, kuri jam rengėsi. Kadangi man pasiūlė mokytis tokiu lygiu, nusprendžiau pasiūlymo neatsisakyti, juk aukštesnis lygis tik pliusas.

 

Kalbant apie tarptautinio egzamino privalumus, palyginti su valstybiniu brandos, jų yra keletas: tarptautinis egzaminas labiau pripažįstamas užsienio universitetų, o laikant PTE Level 4 jį užtenka išlaikyti ir VBE įskaitomas išlaikytas 100 balų. Todėl santykinai lengviau išlaikyti PTE, nei tobulai išlaikyti valstybinį anglų kalbos brandos egzaminą. Be to, kadangi tai buvo ketvirti mokymosi AMES metai, man pasiūlyta tarptautinį egzaminą laikyti nemokamai. Tokios galimybės tikrai niekas neatsisakytų.

 

Mano paslaptis, kaip išmokti užsienio kalbos, – stengtis kuo daugiau vartoti tą kalbą savo kasdieninėje veikloje: žiūrėti filmus originalo kalba, skaityti žinias angliškai. Nors ir nebuvo jokio specialaus ruošimosi minėtam egzaminui, man pavyko jį išlaikyti su pagyrimu.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų