REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva ir Turkija – savo regionų ekonominės lyderės, tačiau nesugeba išnaudoti tarpusavio potencialo, teigė abiejų šalių verslo atstovai Lietuvos-Turkijos verslo forume, kuris įvyko ketvirtadienį Vilniuje.

Lietuva ir Turkija – savo regionų ekonominės lyderės, tačiau nesugeba išnaudoti tarpusavio potencialo, teigė abiejų šalių verslo atstovai Lietuvos-Turkijos verslo forume, kuris įvyko ketvirtadienį Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų šalys užima gerą strateginę padėtį šiaurinėje ir pietinėje Europos žemyno dalyse. Tai suteikia mums natūralią galimybę stiprinti bendradarbiavimą transporto, logistikos ir tranzito sektoriuose“, - sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri kartu su Turkijos prezidentu Abdullah Gul atidarė forumą. Jame dalyvavo iš Latvijos ką tik atvykusi apie 100 žmonių Turkijos verslo delegacija bei keliasdešimt Lietuvos verslo atstovų.

REKLAMA

Per forumą ne kartą buvo minėti Lietuvos ir Turkijos panašumai. Savo regionuose jos abi išsiskiria augimu.Turkijos ekonomika 2011 m. augo 8.8 proc., o Lietuva pagal BVP augimą pernai buvo antra. „Abi ekonomikos, galima sakyti, yra savo regionų tigrai“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Gediminas Rainys.

Taip pat abi šalys pasižymi gera strategine vieta – Lietuva yra tiltas tarp Vakarų ir Rytų Europos, o Turkija yra perspektyviausių pasaulio rinkų viduryje, teigė „Investment Support and Promotion Agnecy of Turkey“ projektų direktorius Ahmedas Emre Buyukkilicas,

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ekonominis bendradarbiavimas tarp abiejų šalių nėra didelis. 2012 m. Lietuvos eksportas į Turkiją pernai išaugo 26,1 proc., bet sudarė 0,7 proc. viso Lietuvos eksporto.

„Turime pripažinti, kad mūsų šalis neišnaudoja viso turimo bendradarbiavimo potencialo, - forume sakė Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Ji pažymėjo, kad pernai Turkija investavo į Lietuvą vos 0,3 mln. eurų, o Lietuvos investicijos į Turkiją irgi sudaro tik mikroskopinę visų investicijų į užsienį dalį.

„Nepaisant dvišalių susitarimų, prekyba tarp Lietuvos ir Turkijos yra smarkiai žemesnė nei norėtųsi“, - aiškino Turkijos nepriklausomos pramoninkų ir verslininkų asociacijos prezidentas Nailas Olpakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryšius gerins „Vikingas“

Geresnį ekonominį bendradarbiavimą tikimasi plečiant traukinio „Vikingas“ galimybes. Forumo metu tarp Lietuvos ir Turkijos pasirašytas memorandumas dėl šio geležinkelio projekto. Taip pat abi šalys pasirašė susitarimus tarp nacionalinių radijo bei televizijos transliuotojų bei pramonės ir verslo asociacijų.

„Mes tikimės, kad Vilnius taps Turkijos produktų „hub‘u“ ne tik tarp Baltijos valstybių, bet ir visame Baltijos jūros regione, - sakė G. Rainys. – O toliau stiprinti mūsų ekonominius ryšius padės „Vikingo“ projektas.“

REKLAMA

Taip pat tiek Lietuvos, tiek Turkijos atstovai prisiminė, kad XV a. abi šalys turėjo bendrą sieną, o tai esą svarbus veiksnys vykdant kartu verslą.

„Mes kovojome kartu, mes gyvenome kartu, o tai duoda bendrą supratimą tarp mūsų valstybių“, - sakė „Versli Lietuva“ direktorius Paulius Lukauskas. Forumo metu taip pat kelis kartus buvo pabrėžta, kad Lietuva palaiko Turkijos stojimą į ES.

Didžiausias galimybes verslo atstovai forumo metu teigė matantys Lietuvos ir Turkijos bendradarbiavime turizmo, žemės ūkio bei technologijų srityse.

Lietuvos ir Turkijos verslo forumas vyko Turkijos prezidento vizito Lietuvoje proga. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų