REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Selemonas Paltanavičius, LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Daug laukiame iš pavasario, tačiau tokių žiemiškų Velykų, kokias ką tik šventėme, nelaukėme ir nesitikėjome. Kai kur iškrito iki 20 cm sniego, beje, ne paprasto, žiemiškai puraus, o labai tankaus ir koncentruoto. Tirpdamas toks sniegas virsta dideliu vandens kiekiu. Taigi kalbos apie pavasario potvynius, kurias buvome primiršę, vėl prisimintos.

REKLAMA
REKLAMA

Laukiame ir nesulaukiame, kada vėjas nusigręš nuo šiaurės, šalčių sostinės. Atrodo, trūksta tokio mažmožio – bent keleto laipsnių šilumos, pietryčių vėjo ir saulės. Taip bus, tačiau nežinoma, kada. Ko gero, būtų labai nedrąsu pranašauti ką nors labai linksmo ir jaukaus, nes sinoptikai didelių orų permainų neįžvelgia ir vis dar pasergėja mus bei perspėja. Naktimis bus šaltukas, o dienomis –krituliai. Ne sniegas ar lietus, bet krituliai – kažkas panašaus į sniegą ir lietų, o gal viskas kartu.

REKLAMA

Kol mes aiškinamės, kada bus pavasaris, į Lietuvą skuba paukščiai. Tiesa, pro sniegų šydą, lyg norėdami pranešti, kad nepamiršo savo tėvynės, prasiveržia tik pavieniai. Labiausiai nustebino gandrai, per Velykas regėti daugelyje Lietuvos vietų. Nelabai svetingai juos sutiko tėviškė – paukščiams teko leistis į sniegą ar tūptis ant snieguoto lizdo krašto.

Visai suprantamas žmonių rūpestis ir klausimai, kaip jiems galima padėti. Gal reikia sugauti, uždaryti ir lesinti? Pati pirmoji pagalba – ramybė. Nereikia paukščių baikštinti, sekioti paskui juos. Jie tikrai nusileis prie neužšalusio upelio, braidys jame ir ras lesalo. Vos sugrįžę gandrai ilgokai būna nelesę. Sakytum, kad tokia netektis jiems yra lyg savaime suprantama.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau mes darže, dirvoje, galime nuvalyti didesnį plotą – gandrai nusileis ant juoduojančios plikos žemės. Jeigu čia padėsime virtų bulvių, mėsos gabaliuką, žuvies, toks lesalas jiems patiks. Jeigu rastųsi nusilpusių, nepaskrendančių gandrų, juos trumpam galime uždaryti nešildomoje patalpoje, palikti kibirą su vandeniu ir giliame inde palikti maisto. Kai tik bus žvalesnis, tokį gandrą galima iškart paleisti.

Taigi – balandis. Kalbame apie žiemą, bet galvojame apie pavasarį. Taip ir turi būti, nes jis čia pat.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų