REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje (AISV) ruošiasi jau antrus metus iš eilės mokykloje vyksiančiai respublikinei daugiakalbystės olimpiadai ,,AŠ KALBU, TU KALBI – MES BENDRAUJAME!”. Renginyje savo gebėjimus bendrauti keliomis kalbomis demonstruos daugiau kaip 30-ies šalies mokyklų vyresniųjų klasių moksleiviai, skambės per 20 skirtingų pasaulio kalbų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Už poros savaičių vyksiančioje olimpiadoje išbandyti savo daugiakalbystės gebėjimus pareiškė norą 32 mokyklų komandos iš Vilniaus, Maišiagalos, Trakų, Šalčininkų, Kauno, Alytaus, Jonavos, Ignalinos, Anykščių, Druskininkų, Panevėžio, Šeduvos, Pasvalio, Šiaulių ir Klaipėdos. Kiekvienas dalyvis be savo gimtosios kalbos privalės bendrauti ne mažiau nei dviem kitomis kalbomis, o kiekviena komanda turės atlikti užduotis net trimis skirtingomis kalbomis. Moksleiviai demonstruos anglų, rusų, prancūzų, vokiečių, švedų, italų, ispanų, kinų, latvių, estų, hebrajų, ruandiečių, turkų, suomių, norvegų, danų, baltarusių, japonų, korėjiečių, vietnamiečių, graikų ir kitų kalbų žinias.

REKLAMA

 

Kaip ir pernai, šiųmetę daugiakalbystės olimpiadą kartu su AISV organizuoja LR Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), Švietimo mainų paramos fondas (ŠMPF), Ugdymo plėtotės centras (UPC), Gėtės ir Prancūzų institutai Lietuvoje ir ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas. ,,Tai, kad šioje olimpiadoje varžosi komandos, ugdo moksleivių gebėjimą mokytis bendradarbiaujant ir skatina pagalbą vienas kitam, o paties konkurso metu atsiskleidžia kiekvieno dalyvio originalus mąstymas, socialiniai įgūdžiai, bendravimo ir užduočių sprendimo stilius. Šis ir panašūs renginiai skatina ne tik domėtis kitomis kalbomis ir kultūromis, bet ir ugdyti socialinę, komunikavimo, mokėjimo mokytis ir asmeninę kompetencijas“, - sako ŠMM Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vedėja dr. Loreta Žadeikaitė.

REKLAMA
REKLAMA

 

Olimpiados organizatoriai dalyviams parengė įvairiausių individualių ir komandinių užduočių, kurios skiriasi nuo įprastų mokyklinių egzaminų užduočių tuo, kad jas atliekant reikės komandinio darbo, kelių kalbų mokėjimo ir kūrybiškumo. Moksleivių komandos varžysis ir žinių viktorinoje, kur demonstruos sukauptas žinias ne tik apie pasaulio kalbas, bet ir apie jomis kalbančių šalių kultūrą, meną, žymius žmones ir kt.

 

Organizatoriai tikisi, kad šis renginys paskatins dalyvius mokytis daugiau įvairių kalbų ir puoselėti individualiąją daugiakalbystę, motyvuos domėtis kitomis kultūromis ir leis pajusti kūrybiškumo, asmenybės lankstumo, gebėjimo bendrauti įvairiose situacijose įvairiomis kalbomis naudą. ,,Daugiakalbystės olimpiada – ne tik smagus bet ir naudingas renginys, ypač turint omeny, kad kuo toliau, tuo labiau visas pasaulis tampa viena globalia scena. Norint paruošti ateities kartas sėkmingai gyvuoti joje, mūsų, kaip švietimo institucijų, pareiga yra puoselėti globalius jų bendravimo įgūdžius, skatinti jaunus žmones gerai jaustis ir mokėti save išreikšti daugiakalbėje ir tarpkultūrinėje aplinkoje“, - įsitikinusi AISV Direktoriaus padėjėja Ieva Dovydėnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Renginio metu bus renkama Metų kalbų ambasadorė 2013 – mokykla, kuri aktyviausiai skatina įvairių kalbų mokymąsi, kuria daugiakalbę mokymosi aplinką bei aktyviai skleidžia daugiakalbystės idėją. Metų kalbų ambasadorės vardą pelniusi mokykla bus apdovanota Europos kalbų ženklu. Pernai Metų kalbų ambasadorės 2012 titulas atiteko Vilniaus Simono Daukanto gimnazijai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų