REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius teigia, kad šešėlinė vyriausybė, suformuota iš 14 ministrų ir 2 ministrų specialiosioms misijoms, esanti nauja tradicija, o jos tikslas – ne tik vykdyti parlamentinę pozicijos priežiūrą, bet ir rengtis ateičiai – būti pasirengusiems perimti valdžios vairą po kitų, jų laimėtų, rinkimų. ,,Pradėjome šį darbą siekdami efektyviai realizuoti vieną pagrindinių opozicijos funkcijų – prižiūrėti valdančiąją koaliciją. (...) Šešėlinės vyriausybės formatas mums leidžia šią užduotį tinkamai vykdyti“, – trečiadienį pristatydamas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) šešėlinės Vyriausybės tikslus žurnalistams sakė Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis aiškino, kad šešėlinė vyriausybė vertina dabartinės Vyriausybės priimamus sprendimus, atvirai pasako, kokiems sprendimams pritaria, ir net parems. Vienas iš jų – euro įvedimas.

REKLAMA

,,Tuo mes skiriamės nuo praėjusio Seimo kadencijos opozicijos, kuri dirbo nekonstruktyviai, mes per visus 4 metus nė karto iš tuometinės opozicijos nebuvome sulaukę pasakymo, kad štai yra sudėtingas metas, mes paremsime Vyriausybės sprendimus, nes jie yra reikalingi“, – nevengė kritikuoti dabartinius valdančiuosius Seimo opozicijos lyderis.

Anot A. Kubiliaus, antras šešėlinės vyriausybės uždavinys – rengti ir formuoti savo principines nuostatas įvairiais klausimais, o trečias – telkti lyderius būsimoms atsakomybėms.

REKLAMA
REKLAMA

,,Partijos, būdamos opozicijoje, laiką turi išnaudoti tam, kad atėjus Seimo rinkimams ir gavus rinkėjų pasitikėjimą, būtų gerai pasiruošusios tenkančiai atsakomybei ir idėjomis, kad turėtų žmonių ir nereikėtų sudarinėti darbo grupių, kurios po rinkimų svarsto kai kurias principines nuostatas, pavyzdžiui, ką daryti su mokesčiais. Partijos, ateidamos į rinkimus, turi žinoti, ką jos planuoja daryti su mokesčiais, ką ketina daryti su energetika be kitomis sritimis“, – kalbėjo A. Kubilius.

Tačiau šešėlinis premjeras pabrėžė, kad nė vienas šešėlinis ministras nėra garantuotas, kad atėjus laikui būtent jam bus pavesta vadovauti tai sričiai, o komentuodamas, kodėl paskirti du šešėliniai ministrai specialioms misijoms – regioninės plėtros – Agnė Bilotaitė ir bendruomenių reikalų – Donatas Jankauskas, – aiškino, kad tai esančios labai svarbios sritys. Tačiau jis neatmetė, kad ,,tokių specialių ministerijų sąrašas gali būti ir šiek tiek didesnis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl šešėliniame ministrų kabinete nėra kai kurių ankstesnės vyriausybės narių ir kitų konservatorių partijos lyderių, A.Kubilius sakė:

,,Šešėlinė vyriausybė nėra vienintelė forma. Galvojame ir apie būsimą Seimo vadovybę, mums labai svarbu ir ekspertinės komandos“, – sakė A.Kubilius. Nors šiame sąraše, jo teigimu, nėra Ingridos Šimonytės, Arvydo Sekmoko, Rimanto Žyliaus, Irenos Degutienės, tai esą nereiškia, kad su jais nebendradarbiaujama. ,,Už Mykolo Majausko yra labai stipri komanda, joje yra ir tos pavardės, kurias jūs vardijate“, – pridūrė premjeras. Jis teigė, kad durys į šešėlinę vyriausybę atviros ir kitiems opozicijos atstovams.

REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, TS-LKD kol kas nesvarstė, kas galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose, ir šešėlinio prezidento neturi. Jis pridūrė, kad jeigu prezidentė Dalia Grybauskaitė nuspręstų dalyvauti prezidento rinkimuose, jis siūlytų partijai remti dabartinę prezidentę, tačiau partija galėtų nuspręsti ir kitaip.

Šešėlinė vyriausybės ministrais paskirti: Aplinkos ministerija – Paulius Saudargas, Energetikos ministerija – Dainius Kreivys, Finansų ministerija – Mykolas Majauskas, Krašto apsaugos ministerija – Rasa Juknevičienė, Kultūros ministerija – Mantas Adomėnas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – Rimantas Jonas Dagys, Sveikatos apsaugos ministerija – Antanas Matulas, Susisiekimo ministerija – Jurgis Razma, Švietimo ir mokslo ministerija – Valentinas Stundys, Teisingumo ministerija – Stasys Šedbaras, Užsienio reikalų ministerija – Audronius Ažubalis, Ūkio ministerija – Andrius Kupčinskas, Vidaus reikalų ministerija – Arvydas Anušauskas, Žemės ūkio ministerija – Kazys Starkevičius.

TS-LKD partijos prezidiumas partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus pasiūlytam šešėlinės Vyriausybės kabinetui pritarė antradienį. Jį dar turės svarstyti partijos taryba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų