REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pieno gamintojai pripažįsta, kad nuo balandžio 1 dienos laikinai padidinti muitai į Rusiją įvežamiems sūriams ir kitiems pieno produktams turės neigiamos įtakos jų pajamoms, tačiau situacijos per daug nesureikšmina.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš nenoriu dramatizuoti situacijos, ji yra ne pirmą kartą, ir mes susibalansuojame. Nėra taip, kad jau čia viskas - mes Rusijos rinkoje nebūsime. Muitų pasikeitimai nėra ypatingai dideli, jie įtakos rinką, bet ta įtaka nebus tokia didelė. Nors faktas, kad mums gyvenimą didesni muitai apsunkina“, - BNS sakė vienos moderniausių šalyje Vilkyškių pieninės generalinis direktorius, valdybos pirmininkas ir didžiausias akcininkas Gintaras Bertašius.

REKLAMA

Pasak jo, Vilkyškių pieninė, gaunanti 29 proc. pajamų iš sūrių eksporto į Rusiją, gali arba didinti kainas kaimyninėje valstybėje, arba jas kompensuoti, taip prarasdama pajamas.

„Yra du scenarijai, kurie dabar sprendžiasi. Vienas - jeigu mes kompensuojam tą muito pakilimą, mes prarandame pajamas. Vadinasi, automatiškai mes negalėsime kažkam tiek mokėti, kiek dabar - šiuo atveju žemdirbiams. Kitas dalykas, jeigu mes keliam kainą, mūsų produktai bus mažiau konkurencingi Rusijos rinkoje“, - BNS sakė G.Bertašius.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet galbūt bus kompromisas tarp tų variantų“, - pridūrė jis.

Vilkyškių pieninės vadovas sakė, kad kol kas bendrovė nesiėmė jokių veiksmų, nes nauji muitai ką tik įsigaliojo. Pasak jo, įmonė kol kas dar stebi situaciją ir kainų nedidina.

G.Bertašius teigė, kad sprendimas didinti muitus yra naudingas bendroje muitų sąjungoje su Rusija esančiai Baltarusijai.

„Rusija nepasigamina sau reikalingų pieno produktų kiekių ir, aišku, mūsų didžiausia konkurentė ne pati Rusija, o Baltarusija. Jiems yra taikomos išlygos, tai jiems šitie muitai palengvina gyvenimą, o mums pasunkina“, - BNS tikino G.Bertašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Rokiškio sūrio“, kuris 15 proc. pajamų gauna iš sūrio pardavimų Rusijoje, valdybos pirmininkas Dalius Trumpa teigė, kad muitų padidėjimas turės tik nežymios įtakos.

„Jeigu kaip nors paveiks, tai nežymiai neigiamai. Iš principo muitų pakėlimai, kad ir kur jie būtų, yra ekonomiką varžantis veiksnys. O šiuo konkrečiu atveju galima traktuoti ne tiek muitų padidinimą, kiek muitų atstatymą į lygį, kuris buvo rudenį. Nes muitai buvo sumažinti, kai Rusija į stojo į Pasaulio prekybos organizaciją“, - BNS sakė D.Trumpa.

REKLAMA

Jis tvirtino, kad pajamų atžvilgiu didelių praradimų įmonė nepatirs, o neigiamos įtakos darys nebent dėl kainų padidėjimo sumenkęs vartojimas.

„Mes tikrai nesitikime didelių praradimų dėl šito veiksmo. Jeigu tie muitai galios ilgai, dėl padidėjusių prekių kainų gali šiek tiek sumažėti vartojimas. Bet ši tikimybė nėra didelė, nes pieno produktai nėra ta prekė, kurios žmonės lengvai atsisako“, - tikino D.Trumpa.

„Rokiškio sūrio“ vadovas sakė, kad įmonė nukentėtų, jei Baltarusija sugebėtų padidinti pieno produktų gamybą. Tokiu atveju šalis būtų pajėgi visiškai užpildyti Rusijos rinką ir vartotojai lietuviškos produkcijos nebesirinktų.

REKLAMA

„Bet esmė, kad Baltarusija į Rusiją parduoda tiek, kiek pagamina. Pieno produktai turi tokią savybę, kad norint daugiau pagaminti, reikia daugiau užsiauginti karvių, kurios auga mažiausiai pusantrų metų, kol duoda pieno. Tai greitai padidinti pieno gamybą galimybių neturi nei baltarusiai, nei vietiniai Rusijos gamintojai“, - BNS sakė D.Trumpa.

Jis tvirtino, kad bendrovė kol kas dėl padidintų muitų nesiėmė jokių veiksmų.

„Mes Rusijoje ne tiesiogiai prekiaujame, o per savo partnerius. Tai mes ką galime padaryti - sumažinti kainas partneriams, kad jie nekeltų kainų Rusijos rinkoje, bet tokios galimybės mes nelabai turime, nes žiemos mėnesiais visos įmonės dirba su labai mažu pelningumu. Bet, aišku, viskas priklausys nuo rinkos“, - sakė D.Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pieno žvaigždžių“ viešųjų ryšių vadovė Virginija Žygienė BNS teigė, kad kol kas bendrovė stebi situaciją rinkose, todėl plačiau komentuoti padidintų muitų negali.

„Kol kas stebime situaciją. Rinkose nuolat vyksta pokyčių ir tenka prie jų rinkos dalyviams prisitaikyti“, - BNS sakė V.Žygienė.

Rytų muitų sąjungos valstybės nuo balandžio pirmos laikinai padidino į valstybes įvežamų pieno produktų muitus. Teigiama, kad muitai galios tris mėnesius - iki birželio pabaigos. Muitai sūriui padidinti nuo 15 iki 20 proc., sviestui - nuo 15 iki 18,3 proc.

Žiniasklaidoje skelbta, kad muitai didinami, nes dėl brangių pašarų pakilo pieno kainos ir dėl to Rusijos pieno perdirbėjai nebegali konkuruoti su pigesne importuojama produkcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų