REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Įprasta, kad kovo mėnesį graužikai palieka savo žiemojimo vietas ir traukiasi į laukus ieškoti maisto, sukti lizdų ir vestis jauniklių, tačiau besitęsiantis sniegas ir speigas verčia graužikus likti patalpose ir ieškoti būdų išgyventi. Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ teigia, kad pastarą mėnesį sulaukė itin daug nusiskundimų dėl gyventojų būstuose šmėžuojančių pelių ir žiurkių rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

„Sušalę ir išalkę graužikai bando išgyventi, adaptuotis prie esančių sąlygų. Pelės ir žiurkės intensyviai ieško maisto bei šilto prieglobsčio, pastaruoju metu užklysdamos ne tik į rūsių sandėliukus, bet ir gyventojų būstus“, – pasakoja UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

REKLAMA

Apsiginti nuo graužikų gana sudėtinga – vien tik iš rūsių pašalinti pūvančias daržoves, šiukšles ir kitas atliekas jau nebepakanka. Biologas tikina, kad graužikų nesustabdo net betono sienos.

„Pastebėjus graužikus, reikėtų nedelsiant juos naikinti, kadangi tiek pelės, tiek žiurkės labai gajos ir daugelis iš jų platina net mirtinas ligas. Labai svarbu nustatyti graužikų kelius, mėgstamas vietas, rasti lizdus ir parinkti tinkamas naikinimo priemones, kad kova su graužikais atneštų norimų rezultatų ir patirta žala būtų kuo mažesnė“, – pataria L. Grigaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kokių priemonių imtis atsiradus graužikams, kaip užkirsti kelią užsikrėsti jų platinamomis ligomis, kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ konsultuos parodoje „Ką pasėsi... 2013”. Specialistai parodos lankytojams padės įvertinti problemos mastą, patars, kokiomis priemonėmis geriausia naikinti užpuolusius graužikus ir kitus kenkėjus, kokių prevencinių priemonių imtis, kad būtų užkirstas kelias kenkėjams, pristatys naujus inovacinius kenkėjų kontrolės produktus.

Neretai gyventojai yra linkę kenkėjus naikinti patys, tačiau neįvertinama, kad daugelis dar senovėje naudotų priemonių nebeveikia – kenkėjai, ypač žiurkės, gana nesunkiai adaptuojasi prie nuodų.

„Besilankantiems parodoje sieksime patarti, padėti rasti efektyvius kenkėjų naikinimo būdus, kad būtų išvengta kenkėjų keliamos žalos. Ypatingas dėmesys bus skiriamas ne tik graužikams, bet ir dar vienai aktualiai problemai – grūdiniams kenkėjams bei jiems naikinti skirtam naujam produktui K-obiol“, – kalba UAB „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų