REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak Viktoro Uspaskicho advokato Vytauto Sviderskio, norint sklandžiai nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje parlamentaras ir trys jo pavaldiniai kaltinami sukčiavimu bei mokesčių slėpimu, negalima jos skaldyti į atskirus epizodus: „Juk mano ginamajam pasveikus bylą vėl teks sujungti, o tai užtęs procesą.“

REKLAMA
REKLAMA

Advokato nuomone, bylos nagrinėjimas bus vilkinamas, kol bus sprendžiamos sujungimo procedūros: „Prokuroras nori, kad byla būtų išnagrinėta greitai ir operatyviai. Manau, V. Uspaskicho dalyvavimas būtinas, nes jis atstovauja ir pačiai Darbo partijai, kuri byloje pripažinta juridiniu asmeniu.“

REKLAMA

Lietuvos apeliaciniam teismui V. Uspaskichas apskundė Vilniaus apygardos teismo sprendimą atskirti jo bylos epizodą ir tęsti bylos nagrinėjimą, kol jis pasveiks.

Šiuo metu Darbo partijos lyderis gydosi opą.

Tai išgirdęs valstybės kaltintojas byloje Saulius Verseckas nesutiko su skundo argumentais ir tikino, jog teismas priėmė teisingą sprendimą. Be to, pareigūnas akcentavo, kad Darbo partijos bylai atstovauja advokatas, todėl V. Uspaskicho dalyvavimas nėra būtinas.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą teismas skelbs balandžio 5 dieną, o Vilniaus apygardos teismas tęs Darbo partijos bylos nagrinėjimą tik balandžio 8 dieną.

Teismas sprendimą atskirti bylą priėmė, kai V. Uspaskichą pakirto opa ir jis nepasirodė posėdžiuose. Valstybės kaltintojas kreipėsi su prašymu toliau nagrinėti bylą atskyrus vieno kaltinamojo epizodą, kol šis pasveiks.

Kai tik sukčiavimu ir mokesčių slėpimu kaltinamas Darbo partijos lyderis galės dalyvauti teismo procese, byla bus sujungta vėl.

Dar anksčiau valstybės kaltintojas S. Verseckas sakė, kad jeigu Apeliacinis teismas panaikintų tokį išskyrimą, reikėtų pakartoti tuos veiksmus, kurie jau buvo atlikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskicho antrasis advokatas Vytautas Sviderskis sakė, kad bylą atskyrus ir toliau ją nagrinėjant atsiras galimybė prašyti pakartotinai apklausti parodymus duodančius liudytojus.

Anot V. Sviderskio, atskirti bylą nėra pagrindo ir teismas privalo nagrinėti visus epizodus kartu, jei nori nepažeisti žmogaus teisių į objektyvų teismą.

Kol V. Uspaskichas serga, teismas baigė tirti įrodymus ir apklausė kaltinamuosius Vytautą Gapšį bei Mariną Liutkevičienę.

Dar viena kaltinamoji Vitalija Vonžutaitė atsisakė duoti parodymus ir atsakė tik į kai kuriuos teismo klausimus. V. Gapšys perskaitė savo pranešimą, kuriame teigė esąs nekaltas, ir atsisakė atsakyti į klausimus.

REKLAMA

Labiausiai kliuvo M. Liutkevičienei, kuri prabilo apie atlyginimus vokeliuose bei dvigubą apskaitą. Moteris tikino daugiau faktų neprisimenanti, mat, kai vyko tyrimas, žuvo jos sūnus. Kaltinamoji tikino turėjusi psichikos sutrikimų, todėl jos veiksmai ir apklausa buvo neadekvatūs.

Darbo partija kaltinama 2004–2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas V. Gapšys, Seimo narė V. Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą.

REKLAMA

Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė M. Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politinę. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais. Balandžio 8 dieną Vilniaus apygardos teismas pradės baigiamąsiąs kalbas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų