REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinį kovo savaitgalį "Brands Hatch" trasoje įvyko pirmieji 2013 metų sezono Didžiosios Britanijos "Porsche Carrera" bei "Renault Clio" automobilių žiedinių lenktynių taurių etapai. Abejose lenktynių serijose tradiciškai dalyvauja "Juta Racing" komanda: ketvirtus metus "Porsche Carrera Cup GB" pradėjo Jonas Gelžinis, antrus metus "Renault Clio Cup UK" - Ignas Gelžinis ir Tautvydas Barštys jaunesnysis.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų "Porsche Carrera Cup GB" sezone bus 10 varžybų savaitgalių "Brands Hatch Indy", "Donington Park", "Thruxton", "Oulton Park", "Croft", "Snetterton", "Knockhill", "Rockingham", "Silverstone" ir "Brand Hatch Grand Prix" trasose, kurių metu įvyks po dvejas lenktynes. Jau trečią sezoną važiuojama 450 AG "Porsche 911 GT3 Cup" automobiliais, tik šį kartą jie "apauti" kietesnio mišinio "Michelin" padangomis. Ir jeigu ankstesniais metais dalyviai kentėjo dėl greitai perkaistančių padangų, tai po pirmųjų šio sezono lenktynių buvo pastebima atvirkštinė situacija - jos neįkaisdavo, tiesa, ir oras buvo labai šaltas.

REKLAMA

Pirmosiose sezono lenktynėse startavo 12 dalyvių. Pirmasis etapas "Brands Hatch Indy" trasoje buvo 200-osios Didžiosios Britanijos "Porsche Carrera" lenktynės nuo šios taurės įkūrimo 2003 metais. Pernai iškovotą nugalėtojo titulą mėgins apginti anglas Michaelas Meadowsas, kaip visada agresyviai yra nusiteikę škotas Rory Butcheris ir anglas Danielas Lloydas. Pernai pirmą pergalę etapuose iškovojęs ir galutinėje įskaitoje ketvirtą vietą užėmęs Jonas Gelžinis sieks tik aukščiausių rezultatų. Na, o didžiausia sensacija tapo 22 metų Deano Stonemano sugrįžimas į automobilių sportą po dvejų metų kovos su sėklidžių vėžiu. Britas, 2010 m. tapęs "Formulės 2" lenktynių nugalėtoju, to sezono pabaigoje dalyvavo kaip "Williams F1" komandos atstovas bandymuose Abu Dabio (Jungtiniai Arabų Emyratai) trasoje ir 2011 m. ketino startuoti "Formula Renault 3.5" serijoje, tačiau sparčiai kylančią karjerą sustabdė liga.

REKLAMA
REKLAMA

"Juta Racing" komandos vadovo Audriaus Gelžinio nuomone šie lenktynininkai ir bus pagrindiniai sezono favoritai. "Bet kuriose lenktynėse gali "iššauti" bet kuris iš jų. Šiemet dalyvių yra mažiau, nes baigiasi trejų metų ciklas - kitais metais bus nauji automobiliai, tačiau pretendentų į galutinę pergalę nuo to nesumažėjo", - teigia A. Gelžinis.

Pirmosioms lenktynėms pirmą starto poziciją užsitikrino D. Stonemanas, antrą - M. Meadowsas, trečią - R. Butcheris, ketvirtą - D. Lloydas, penktą - J. Gelžinis.

Ko gero dar nėra buvę, kad varžybos vyktų krentant snaigėms, tačiau žiemiškas oras dar nepasitraukė ir iš Anglijos. Pirmą poziciją po starto išlaikė D. Stonemanas, o štai labai įnirtingai bekovoję D. Lloydas ir R. Butcheris šeštame rate išlėkė už trasos ribų. R. Butcheriui dėl prakiurusios padangos teko važiuoti į techninio aptarnavimo zoną, o štai saugos zonos grunte įklimpusį D. Lloydo automobilį reikėjo ištraukti, tad į trasą išvažiavo saugos automobilis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Besibaigiant lenktynėms pirmaujantį Deaną Stonemaną bandė spausti Michaelas Meadowsas, kuris finišo liniją kirto tik akimirksniu - 0,694 sek.- atsilikęs nuo nugalėtojo. Trečias finišavo Jonas Gelžinis (atsiliko 8,132 sek.), ketvirtas - Rory Butcheris (atsiliko 22,333 sek.). Taigi D. Stonemanas šventė pergalę savo debiutinėse lenktynėse ir jis tapo tik antruoju pilotu, kuriam tai pavyko padaryti šios serijos istorijoje.

Antrosiose lenktynėse pirmą starto poziciją turėjo M. Meadowsas, antrą - D. Stonemanas, trečią - J. Gelžinis, ketvirtą - R. Butcheris, penktą - D. Lloydas.

REKLAMA

Puikiai startavęs D. Stonemanas iškopė į pirmą poziciją, o M. Meadowsas nukrito į ketvirtą. R. Butcheris aplenkė J. Gelžinį. Septintame rate R. Butcheriui viename iš posūkių neužteko trasos pločio, tad į antrą vietą pakilo J. Gelžinis. Galiausiai aršiai važiavęs R. Butcheris turėjo kontaktą su M. Meadowso automobiliu (pastarasis po susidūrimo su apsaugine tvora turėjo užsukti į techninio aptarnavimo zoną ir finišą pasiekė tik devintas, ratu atsilikęs nuo lyderių). R. Butcheris varžybų eigoje dar kartą klydo ir į trečią vietą praleido D. Lloydą, tuo tarpu J. Gelžinis atakos atstumu bandė laikyti D. Stonemaną.

REKLAMA

Tačiau "Brands Hatch Indy" trasos variantas pasižymi tuo, kad yra nelabai dėkingas lenkimams, o bandant spausti priekyje važiuojantį varžovą, pavojingai priartėja persekiotojai. Tad Jonas Gelžinis nuo nugalėtoju tapusio D. Stonemano atsiliko vos 0,606 sek., o trečią ir ketvirtą vietas užėmė 2,071 ir 2,583 sek. atsilikę D. Lloydas ir R. Butcheris. Po varžybų J. Gelžinis teigė likęs patenkintas savo tempu, tačiau labiau galvojęs apie rezultatą ne konkrečiose lenktynėse, o apie rezultatą apskritai pirmenybėse.

Po dviejų etapų pirmauja Deanas Stonemanas ("Redline Racing"), surinkęs 41 tašką. Antrą vietą užima Jonas Gelžinis ("Juta Racing") - 34 taškai, trečią - Michaelas Meadowsas ("Samsung Smart Motorsport") - 28 taškai. Tiek pat taškų savo sąskaitoje galėjo turėti ir Rory Butcheris, tačiau teisėjai už lenktynėse sukeltus incidentus jam skyrė baudą atimdami 9 taškus, tad škotas teturi 19 taškų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2013 m. "Renault Clio Cup UK" pirmenybės vyks tradiciškai, tais pačiais savaitgaliais kaip BTCC ("British Touring Car Championship") ir "Porsche Carrera Cup GB", išskyrus "Knockhill" ir "Silverstone" trasas. Tad dalyvių iš viso laukia 16 lenktynių ir tai bus paskutinis sezonas su dabartiniais 2 litrų atmosferiniais "Renault Clio" automobiliais (nuo kitų metų bus važiuojama automobiliais, turinčiais 2 litrų variklį su turbokompresoriumi). Po kelerių metų bendradarbiavimo "Michelin" padangų tiekėją šiemet pakeitė "Dunlop", tad dalyviai turėjo labai didelių problemų su nepažįstamomis, kietesnio mišinio ir visiškai nenorinčiomis įkaisti padangomis. Šiemet sezoną pradėjo 23 dalyviai.

REKLAMA

Pernykštis nugalėtojas Jackas Goffas perėjo į BTCC, tačiau paskutiniu momentu toliau pirmenybėse nusprendė dalyvauti triskart "Renault Clio" taurės nugalėtojas, 2012 m. antrosios vietos laimėtojas Paulas Rivettas.

Pirmoje kvalifikacijoje pol-poziciją iškovojo Mikeas Bushellis, antroje - Jamesas Colbournas. Ignas Gelžinis užsitikrino 9-ą ir 10-ą starto pozicijas, o Tautvydas Barštys j. - abu kartus 17-ą.

Beje, beveik visų dalyvių rezultatai (atitinkamai 21 ir 20) tilpo į 1 sekundės intervalą. Lenktynės tradiciškai vyko su saugos automobilio pasirodymu ir jau pirmosiose tapo aišku, kad padangos labai lėtai įkaista, o važiuojant paskui saugos automobilį, jos staigiai atšąla ir drąstiškai praranda sukibimą.

REKLAMA

Pirmąsias lenktynes laimėjo Jamesas Colbournas, antras finišavo Joshas Cookas (atsiliko 0,910 sek.), trečias - Mikeas Bushellis (atsiliko 1,39 sek.). Stabiliai važiavęs Ignas Gelžinis finišo liniją kirto 12-as (atsiliko 20,024 sek.), Tautvydas Barštys j. - 19-as (atsiliko 49,824 sek.).

Antrosiose lenktynėse jau po kelių ratų į trasą išvažiavo saugos automobilis. I. Gelžinis tuo metu buvo aštuntoje vietoje, tačiau bandydamas šildyti padangas vinguriavo trasoje, netikėtai paslydo ir užkabino varžovo automobilį, dėl ko prakirto priekinę dešinę padangą. Taip Ignui lenktynės baigėsi aštuntame rate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį etapą laimėjo pirmą sezoną su lengvuoju automobiliu važiuojantis Alexas Morganas, kuriam tai buvo apskritai pirmas lenktynių savaitgalis po 2008 m. Europos "Formula Renault 2.0" čempionato. Antrą-ketvirtą vietas užėmė mažiau kaip sekundę nuo nugalėtojo atsilikę Paulas Rivettas, Jamesas Colbournas ir Joshas Filesas. Puikioje 14-oje vietoje finišavo T. Barštys j. (nuo nugalėtojo atsiliko 24,253 sek.).

Po dviejų etapų pirmauja Jamesas Colbournas ("Westbourne Motorsport") - 57 taškai, abu "Juta Racing" atstovai Ignas Gelžinis ir Tautvydas Barštys j. turi po 9 taškus ir dalijasi septynioliktąją poziciją.

Artimiausios "Porsche Carrera Cup GB" ir "Renault Clio Cup UK" lenktynės įvyks "Donington Park" trasoje balandžio 20-21 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų