REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nikosija, balandžio 2 d. (AFP-BNS). Kipro pareigūnai antradienį pradėjo teisinį tyrimą, aiškinantis, kodėl sala buvo atsidūrusi prie bankroto slenksčio, kol susitarė su euro zona dėl gelbėjimo paketo griežtomis sąlygomis.

Nikosija, balandžio 2 d. (AFP-BNS). Kipro pareigūnai antradienį pradėjo teisinį tyrimą, aiškinantis, kodėl sala buvo atsidūrusi prie bankroto slenksčio, kol susitarė su euro zona dėl gelbėjimo paketo griežtomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis (Nicos Anastastiades) įpareigojo komisiją, kurią sudaro teisėjai Georgas Pikis (George Pikkis), Panajotis Kalis (Panayiotis Kallis) ir Janakis Konstantinidis (Yiannakis Constantinides), ištirti jo paties ir jo šeimos narių veiksmus "prioriteto tvarka" ir su "papildomu uolumu".

REKLAMA

Šis žingsnis laikomas mėginimu atremti nepagrįstus kaltinimus, kad prezidento šeimos nariai pasinaudojo privilegijuota informacija, kad galėtų perkelti savo kapitalą iš šalies, kol neįsigaliojo sprendimas įšaldyti visas bankų sąskaitas.

Kiti politikos ir verslo lyderiai taip pat kaltinami pasinaudoję padėtimi, kad apsaugotų savo turtą nuo smūgio prieš indėlius bankuose, dėl kurio Nikosija susitarė su Europos Sąjungos (ES) vadovaujamais tarptautiniais skolintojais praeitą mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N.Anastasiadžio, niekas nebus apsaugotas nuo šio tyrimo - netgi jo plati šeima arba advokatų kontora, kurios partneriu jis buvo dar visai neseniai.

"Dabartiniai ekonomikos ir mūsų žmonių patiriami sunkumai, be abejo, yra nulemti tiek išorinių, tiek vidinių veiksnių bendro poveikio, - prezidentas pažymėjo per tyrimo komisijos prisaikdinimo ceremoniją. - Tų, kuriems buvo patikėta vadovauti ekonomikai arba bankų sistemai, veiksmų arba klaidų virtinė atvedė šalį prie bankroto ribos, lėmė vieno iš jos didžiausių bankų likvidavimą ir milijardinius nuostolius dėl žalos indėliams."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelių nuostolių patyrė indėlininkai, laikę savo pinigus didžiausiuose Kipro bankuose, kai buvo susitarta dėl finansinio gelbėjimo paketo, pagal kurio sąlygas pirmąkart euro zonoje dalies lėšų praradimu yra baudžiami stambieji indėlininkai. Toks žingsnis pakurstė didelį pasipiktinimą visais, kas įtariami nesąžiningai pasinaudoję privilegijuota padėtimi, kad išvengtų savosios naštos dalies.

Didžiausios šalyje kredito institucijos - Kipro banko (Bank of Cyprus, BoC) - klientai, laikantys jame daugiau nei 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų), neteks iki 60 proc. indėlių sumos, o antrojo didžiausio banko "Laiki" indėlininkams savo pinigų veikiausiai teks laukti ne vienerius metus, nes ši bendrovė yra uždaroma, kartu panaikinant tūkstančius darbo vietų.

REKLAMA

Vyriausybė tikisi leisti didesnių nei 100 tūkst. eurų BoC indėlių savininkams disponuoti likusia 40 proc. dalimi, neįšaldyta pagal susitarimą su skolintojų trejetu - ES, Europos centriniu banku (ECB) ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

Kaltinimų laviną išprovokavo dideli išgryninamų pinigų srautai abiejuose bankuose, artėjant susitarimui dėl finansinio gelbėjimo programos, kai visi, turėję informacijos apie šiuos planus, suskubo gelbėti savo pinigus.

Komisija, kuri, kaip tikimasi, savo išvadas pateiks po trijų mėnesių, taip pat tirs Graikijos žiniasklaidos paskelbtą Kipro politikų, kuriems esą per šią krizę buvo nubrauktos turėtos skolos, sąrašą.

Kipro bankai, kurie buvo iš naujo atidaryti ketvirtadienį po beveik dviejų savaičių pertraukos, veikia laikydamiesi griežtų kapitalo kontrolės priemonių, baiminantis masinio indėlių atsiėmimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų