REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiaurės Korėja: grasinimai prognozuojami, Kim Čen Unas - ne

Kim Čen Unas – beprotis ar gudrus kaip lapė?

Analitikai Didįjį penktadienį pareiškė, kad beprotiškuose Šiaurės Korėjos veiksmuose galima įžvelgti vieną ir tą patį metodą. Nepatyręs naujasis šalies vadovas įsakė parengti kovai raketas, prigrasino „suvesiąs sąskaitas“ su JAV ir pozavo prie plakato, kuriame, kaip atrodė, buvo parodyta branduolinių smūgių į Amerikos miestus schema. Šiandien, šeštadienį, Š. Korėja pareiškė, kad yra „karo stovyje“ su Pietų Korėja, rašo nbcnews.com.

REKLAMA
REKLAMA

Kim Čen Uno (Kim Jong-un) tėvas ir senelis taip pat buvo karo kurstytojai, kada stovėjo prie šio uždaro režimo vairo. Anot ekspertų, yra aiškios strateginės priežastys, paaiškinančios, kodėl pats jauniausias pasaulyje šalies vadovas dabar, praėjus vos metams, kai ėmė vadovauti šaliai, griebėsi karinės retorikos.

REKLAMA

Bet jeigu grasinimai ir prognozuojami, tai jų rezultatai, ko gero, ne.

Š. Korėja sustiprino savo branduolinį potencialą, o Kim Čen Unui yra ką įrodyti tiek savo liaudžiai, tiek pasauliui. Kai kurie pašaliniai stebėtojai perspėja, kad neteisingas arba nepamatuotas Pchenjano žingsnis galėtų Šiaurės Aziją pastūmėti prie karo slenksčio.

„Aš manau, kad visada yra tikimybė, jog skaičiavimai pasirodys esą neteisingi ir situacija taps nevaldoma, - sako Sung-Youn Lee, Fletcherio teisės ir diplomatijos kolegijos prie Tuftso universiteto profesorius. – Tačiau jis žaidžia pagal taisykles, kurias nustatė jo tėvas ir senelis“

REKLAMA
REKLAMA

Š. Korėja – „psichologinio karo specialistė“, mano profesorius. Šalis didina įtampą, darydama spaudimą Seului ir Vašingtonui, ir ji yra apdovanojama humanitarine pagalba ir nuolaidomis, kai sušvelnina toną, pažymi jis. „Nė vienas lyderis nenori turėti reikalų su krize užsienio politikoje, kurią sukėlė Šiaurės Korėja... Impulsas yra sumažinti įtampą, - priduria S. Lee. – Šiaurės Korėja labai gudriai žaidžia šį žaidimą – naudoja „branduolinę diplomatiją“ ir netgi reketą štai jau 20 metų“.

Tačiau šį sykį, kaip mano užsienio politikos apžvalgininkai, sutapus aplinkybėms, susiklostė sąlygos Kim Čen Uno provokacijoms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Pchenjanas sunerimęs dėl Jungtinių Tautų Saugumo tarybos pozicijos. Ši, Kinijai pritarus, stiprina sankcijas KLDR po to, kai ji atliko branduolinius bandymus ir išbandė palydovą – tai liudija, jog vieną dieną gali būti atakuotos Jungtinės Valstijos.

Pietų Korėjoje, Kinijoje ir Tokijuje – nauja valdžia, o prezidentas Barackas Obama per antrąją kadenciją pakeitė politiką gynybos ir nacionalinio saugumo srityje. Tai reiškia, kad dabar yra pats laikas dirvai patikrinti.

 Galimas daiktas, Kim Čen Unui reikia konsoliduoti savo politinę galią šalies viduje. Griežtas JAV ar Pietų Korėjos atsakas, toks, kaip bombonešio B-2 skrydis šios savaitės pradžioje, įgalins gauti paramą šalies viduje ir nukreipti žmonių dėmesį nuo ekonominių sunkumų.

REKLAMA

 Pastarieji branduoliniai bandymai Šiaurės Korėjoje parodė pažangą. „Jeigu jauti, kad turi bauginimo priemonę, galima ryžtis grasinimams“, - sako Scottas Snyderis, Tarptautinių santykių tarybos vyresnysis patarėjas. Joelas Witas, Amerikos ir Korėjos instituto prie Johno Hopkinso universiteto laikinasis bendradarbis mano, kad žvelgiant iš Šiaurės Korėjos pozicijų Kim Čen Unas ir jo generolai – „ne bepročiai“. Jie tik naudoja patikrintą strategiją.

„Tai labai maža šalis, kuriai tenka turėti reikalų su žymiai galingesnėmis valstybėmis. Ji negali rodyti jokio silpnumo. Jiems geriausia gynyba – puolimas“, - sako jis.

REKLAMA

Tačiau, anot S. Snyderio, iš Kim Čen Uno, kaip naujo ir nepatikrinto vadovo, galima tikėtis visko, ir tai yra dabartinės situacijos specifika.

Sprendžiant iš visko, 30-metis Šiaurės Korėjos lyderis ima pavyzdį iš savo senelio Kim Il Sungo, kuris labiau gerbiamas šalyje, negu neseniai miręs tėvas Kim Jong Ilas, mano ekspertas.

„Tačiau nereikia pamiršti, kad nors Kim Il Sungas ir atėjo į valdžią, turėdamas virš 30 metų, pirmas jo veiksmas buvo karo su Pietų Korėja pradėjimas“, - pažymi S. Snyderis.

Stephenas Noerperis, Korėjos draugijos vyresnysis viceprezidentas, pažymėjo, kad 2013 metai yra ypatingi: sukanka 60 metų, kai buvo susitarta dėl ugnies nutraukimo, ir taip buvo baigtas karas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kim Čen Uno sprendimas nutraukti „karštąją liniją“ su Seulu, kuri buvo naudojama kaip pasienio punktas darbininkams pereiti sieną, kelia susirūpinimą, mano S. Noerperis.

„Reikia būti deramai pasirengus, net jei ir manome, kad viskas nurims“, - sako jis.

Amerikos taikinių atakavimas labai mažai tikėtinas, tai būtų savižudybė, mano S. Lee. Tačiau Pietų Korėja ir Japonija yra galimo smūgio akiratyje, ir daugelis ekspertų yra tos nuomonės, kad Kim Čen Unas gali pasielgti neapgalvotai. „Nors šie ginklai ir nepajėgūs pasiekti JAV, situacija yra labai įtempta, o karai ne visuomet pradedami, vadovaujantis logika“, - pažymi J. Witas.

Daugiau skaitykite: Šiaurės Korėja skelbia pradedanti karą su Pietų Korėja

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų