REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta RIPSKYTĖ

Joniškietė Genovaitė Gedvilienė per ketverius metus užaugino didžiulį bananą, kuris šį pavasarį pirmą sykį pražydo ir ėmė megzti vaisius. Banano sodinuką iš Tenerifės gėlių mėgėjai parvežė sūnus Aldas.

REKLAMA
REKLAMA

Bananas rėmė lubas

Bananas per ketverius metus taip išsiplėtė, kad ėmė remti lubas. Namuose jam nebebuvo deramos vietos, todėl Genovaitė Gedvilienė augalą atidavė sūnui Aldui, kad papuoštų darbovietę UAB „Litagros prekyba“. Čia bananas, kurį prižiūri, palaisto parduotuvės darbuotojos, išvešėjo dar labiau ir pirmą sykį sukrovė žiedą.

REKLAMA

Žiedas – baklažano spalvos, daugiasluoksnis. Stebina tai, kad jis prasiskleidė priešingoje nuo lango pusėje, kur mažiau šviesos. Peržydėjusios dalys mezga vaisius. Kol kas pirmieji bananiukai tėra maždaug 10 centimetrų ilgio, žalios spalvos.

„Kaži, ar jie bus valgomi,“ – svarstė G. Gedvilienė.

Durpinga žemė netiko

Gėles mėgstančiai moteriai sprindžio dydžio banano sodinuką iš Tenerifės parvežė sūnus Aldas Gedvila.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris pirmiausia bananą pasodino į erdvesnį vazoną. Tačiau kai vyras iš anglos kalbos išvertė prie sodinuko pridėtą bukletuką apie jo priežiūrą, paaiškėjo, kad durpinga žemė netinka. Šeimininkei teko iš naujo jį persodinti. Plaunant šaknis, viena nulūžo.

„Maniau, kad augalas nebeprigis. Pasodinusi nedurpingoje žemėje uždengiau stiklainiu. Po kiek laiko šis ėmė rasoti. Tai buvo geras ženklas, reiškiantis, kad bananas kvėpuoja,“ – „Šiaulių kraštui“ pasakojo G. Gedvilienė.

Po lapu – kaip po skėčiu

Dar palaisčius gėlėms skirtomis trąšomis, lapai ėmė augti lyg ne dienomis, bet valandomis. Dabar jie tokio dydžio, kad po vienu lengvai galima pasislėpti kaip po skėčiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augalui stiebiantis aukštyn ir storėjant kamienui, apatiniai lapai po truputį nunyksta, bet aukščiau dygsta nauji.

Daugeliui žmonių kelia nuostabą faktas, kad šis didžiulis tropinio ir subtropinio klimato šalių augalas iš tiesų yra žolė. Jis priklauso žolinių augalų genčiai, kurioje yra apie 80 rūšių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų