REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus nori būti ne tik „paprastas vyskupas“, kuris gyvena asketiškai, o ketina reformuoti Vatikano Kuriją, kurią ketina atpratinti karališkai gyventi“, - rašo Lenkijos portalo wyborcza.pl apžvalgininkas Jan Turnau.

REKLAMA
REKLAMA

Popiežius Pranciškus įprastą Vatikanui tvarką, rodydamas gestus link bažnyčios asketiškumo, kaip pažymima straipsnyje, pažeidžia nuolat, nuo pat pontifikato pradžios.

REKLAMA

Užuot apsigyvenęs įprastuose popiežiams apartamentuose, Apaštalų rūmuose, jis pakomentavo, kad ten yra vietos trims šimtams žmonių. Pasak Vatikano atstovo spaudai, Pranciškus eksperimentuoja, įsikurdamas kur kas kuklesniame būste - Vatikano Domus Sanctae Marthae soduose.

Pontifikas, kaip nurodoma straipsnyje, inauguracijos metu gavo sidabrinį, bet paauksuotą Žvejo žiedą (Benediktas XVI nešiojo žiedą, pagamintą iš aukso), tačiau nešioja savo sidabrinį žiedą , kurį turėjo būdamas vyskupu, o kryžių apskritai nešioja geležinį. Jis pats telefonu skambina į Buenos Airių spaudos kiosko, idant susitvarkytų su laikraščių, kurie jo pirkti, kaip vietos arkyvyskupo, prenumerata.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nepatogus popiežius. Vatikane jis apsuptas pagarbiai kaip naujas bosas, bet jo atkaklumas veikti kaip „skurdžiam vyskupui", pradeda dirginti konservatyvius katalikų hierarchus - rašo Italijos vatikanistas Marco Politi.

Po Romą, kaip rašo lenkų žurnalistas, ima cirkuliuoti anekdotų apie aukšto rango bažnytinius pareigūnus iš Romos kurijos, kurie liaujasi nešioti auksinius kryžius ir, popiežiaus pavyzdžiu, išnyksta limuzinuose. „Paprastumas tapo madinga s“,- cituojamas JAV vatikanistas Johnas Allenas. Bet ir popiežiaus skeptikai, ir jo rėmėjai sutinka, kad naujojojo popiežiaus laikysena nėra vien tik poza ar gryna improvizacija. Tai interpretuojama, kaip pasiryžimo reformuoti bažnyčios viršūnę manifestacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pranciškus pabaigs Ratzingerio (Benedikto XVI, - balsas.lt) reformą, kuria siekata priversti bažnyčią tarnauti žmonėms. Benedikto XVI atsistatydinimas yra konstitucijos reformos aktas." - cituojamas Carlo Di Cicco, Vatikano laikraščio "L'Osservatore Romano" redaktoriaus pavaduotojas.

Laukiama ir kadrinių permainų. Viena iš „aukų“, kaip manoma, galėtų tapti Vatikano valstybės sekretorius Tarcisio Bertone, kuriuo vadovybei skųsdavosi nemažai hierarchų.

Italijos žiniasklaida jau pradėjo spėlioti, kas galėtų jį pakeisti. Svarstomos Kanados kardinolo Marc Oullettem ir kardinolo Joao Braz de Aviz (Brazilija) kandidatūros. Žiniasklaidoje mirga raginimai įveikti Romos Kurijoje neva veikiantį vietinių italų kardinolų intrigų lizdą. Pats popiežius ragina visus kunigus nusileisti į "žmonių lūkesčių pakraščius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų