REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors pavasaris vėluoja ir lauke veidus žnaibo šaltukas, Joniškyje žiedus – „kačiukus“ – skleidžia karklai. Ant šakelių viršūnių žmonės pamatė ir kitokių darinių, primenančių rožės žiedą. Tačiau tai tėra augalą aplankiusių kenkėjų lizdas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių krašto“ platinimo tarnybos darbuotoja Regina Kazimieraitienė į redakciją atnešė besiskleidžiančią karklo šakelę.

REKLAMA

Moterį nustebino ant jos viršūnės sukrautas „rožės žiedas“. Keistas darinys – sudžiūvęs ir parudavęs, bet atrodo gražiai ir netikėtai.

Žagarės regioninio parko direkcijos vyriausiasis ekologas Raimondas Ginkus „Šiaulių kraštui“ paaiškino, kad šis „gamtos stebuklas“ tėra augalą apnikusių kenkėjų darbas.

„Tokių darinių gamtoje galima neretai pamatyti. Jie rodo, kad per augalą praėjo kankėjų „dinastija“. Kenkėjai paveikia augalą ir jo pumpuras išauga į tokį dabar sudžiūvusį rožės žiedą primenantį lizdą,“ – sakė vyriausiasis ekologas Raimondas Ginkus.

REKLAMA
REKLAMA

Šis reiškinys vadinamas „karklo rože“. Literatūroje teigiama, kad dėdami kiaušinius kenkėjai išleidžia fermentą, kuris priverčia pumpurą išaugti į tokį darinį. Atsiradę lapai auga aplink išsiritusią lervą.

Šios lervos turi ir savo priešų. Jas kartais užpuola vapsvos, kurios šiame lizde padeda savo kiaušinius.

Pasak vyriausiojo ekologo, sunku pasakyti, ar į redakciją atnešta karklo ar blindės šakelė. Jie yra tos pačios šeimos augalai ir labai panašūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų