REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Į „Šiaulių krašto“ redakciją atėjęs šiaulietis papasakojo apie savo atliktą nedidelį tyrimą Šiaulių turgavietėje.

REKLAMA
REKLAMA

70-metis pasakojo turguje pirkęs sūrio, grietinės, sviesto. Pasak jo, pardavėja jam davusi kvitą, kuriame mokėjimo suma – 9 centai, nors suma turėjusi būti 9 litai ir 90 centų. Vyrui papriekaištavus, ji išdavė kitą – su 9 litais. Vyras stebėjosi, kad vis tiek 90 centų „nusuko“.

REKLAMA

Pirkėjas norėjo pažiūrėti perkamų produktų svorį ir kainą, tačiau jam trukdė priešais kasos aparato ekranus sukrauti plastikiniai indeliai.

Kokį čekį turi gauti pirkėjas? Ar turgavietėje minėtas pardavėjos elgesys yra dažnas?

Atsako Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) atstovė spaudai Elona Limantienė:

– Kasos aparatas – techninė priemonė, skirta automatizuoti ir palengvinti pajamų apskaitą, o kasos aparato spausdinamą kvitą su tinkamais rekvizitais prekės pardavėjas privalo išduoti.

REKLAMA
REKLAMA

Gautas dokumentas – naudingas ir pirkėjui. Tai įrodymas, kad prekė, už kurią apmokėta, buvo gauta. Jei prekė nekokybiška, tuomet gyventojas gali kreiptis į pardavėją, galima kreiptis ir į vartotojo teises ginančią tarnybą, o turimas dokumentas (kvitas) bus kaip įrodymas. Tačiau kai prekės pardavėjas ar paslaugos teikėjas elektroninio kasos aparato (EKA) kvito ar kito pajamų gavimo dokumento neišduoda, gyventojui paprašius išduoti dokumentą, tai atsisako padaryti, apie tai galima informuoti valstybinę mokesčių inspekciją trumpuoju telefonu 1882.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima pranešti ir pasinaudojant išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankius Mokesčių inspekcijoje.

Fiskaliniame kasos aparatu išspausdintame kvite turi būti kvito antraštė (ūkio subjekto pavadinimas, kasos aparato įrengimo adresas ir pridėtinės vertės mokesčio mokėtojo kodas arba ūkio subjekto kodas, jeigu jis nėra šio mokesčio mokėtojas), kvito eilės numeris, išdavimo data ir laikas, prekės (paslaugos) arba jų grupės pavadinimas, kaina, kiekis, visa mokėtina suma, pridėtinės vertės mokesčio suma, jeigu ūkio subjektas yra šio mokesčio mokėtojas, iš asmens gauta suma, grąža, fiskalinis logotipas ir unikalus kasos aparato numeris.

REKLAMA

Per praėjusius ir šiuos metus dėl EKA kvito neišdavimo Šiaulių AVMI gavo 43 pranešimus, iš jų: turgavietėse – 8 atvejai, neapskaitomos pajamos parduotuvėse – 4, viešojo maitinimo įstaigose – 2, keleivių pervežimo paslaugos – 4 , remonto paslaugos – 1, laidojimo paslaugos – 1.

Už kasos kvito neišdavimą bauda juridiniam asmeniui – nuo 200 iki 500 Lt, fiziniam – nuo 100 iki 200 Lt (gali būti įspėjamas).

„Šiaulių krašto“ inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų