REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, kalbėdamas apie Neringos savivaldybės tarybos kreipimąsi į šalies Premjerą ir Vyriausybę dėl statinių griovimo Kuršių nerijoje, pabrėžia, jog turi būti vykdomi atitinkami teismo sprendimai.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, kalbėdamas apie Neringos savivaldybės tarybos kreipimąsi į šalies Premjerą ir Vyriausybę dėl statinių griovimo Kuršių nerijoje, pabrėžia, jog turi būti vykdomi atitinkami teismo sprendimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tą situaciją vertinu labai blogai. Aplinkos ministerijos pozicija labai paprasta – tose vietose, jei su tuo sutinka užsakovas bei galima koreguoti pastatytus namus taip, kad jie atitiktų teritorijų planavimo dokumentus, rašome taikos sutartį ir tokių statinių negriauname.

REKLAMA

Tie statiniai, kurie pagal teritorijų planavimo dokumentus yra negalimi arba ir yra teismo sprendimas juos nugriauti, turi būti nugriauti. Arba turi būti padaryti nauji teritorijų planavimo dokumentai, kad juos atitiktų. Priešingu atveju, valstybėje turėsime netvarką“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė V. Mazuronis.

ELTA primena, kad trečiadienį, ieškodama kompromiso, Neringos savivaldybės taryba kreipėsi į šalies Premjerą ir Vyriausybę ir prašė dar kartą įvertinti situaciją dėl statinių griovimo Kuršių nerijoje bei ieškoti kitų problemos sprendimo būdų ir priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Neteisėtais pripažinti pastatai įsiliejo į Kuršių nerijos kraštovaizdį, tapo vietovės reprezentaciniais objektais ar gyvenimo dalimi. Neringos savivaldybės tarybos nuomone, bandymas drastiškai taisyti galbūt padarytą žalą vertingam kultūros paveldui ir gamtai sukels skaudžias ekonomines ir socialines pasekmes, privers šalies ir užsienio gyventojus, esamus ir būsimus investuotojus dar kartą suabejoti kurorto ir šalies įvaizdžiu“, – rašoma kreipimesi.

Neringos savivaldybės taryba dar kartą atkreipė dėmesį, kad statybos vyko suderinus visus reikiamus dokumentus su visomis reikiamomis institucijomis, todėl neišspręstas padarinių šalinimo ir privačių asmenų patirtų išlaidų kompensavimo klausimas, tikėtina, sukels naują teismų bangą. Pirmieji ieškiniai nuostoliams atlyginti jau pateikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Juodkrantėje pradėtas griauti ant marių kranto stovintis žuvų restoranas. Dėl to patirtą kelių milijonų litų žalą pastato savininkas reikalaus atlyginti iš valstybės.

Bendrovei Verslo investicijų projektų centrui priklausantis pačiame Juodkrantės centre, ant Kuršių marių kranto, stovintis namas, kuriame ilgus metus veikė restoranas, griaunamas remiantis dar 2009 metais Klaipėdos apygardos teismo priimtu sprendimu.

Teismo teigimu, restoranas pastatytas prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui. Tad detalusis planas pripažintas negaliojančiu, kaip ir statybos bei kiti leidimai.

REKLAMA

Šis sprendimas buvo apskųstas, tačiau 2010 m. Lietuvos apeliacinis teismas skundą atmetė.

Iš galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje Vyriausybė praėjusiais metais pasiūlė visiškai griauti tris objektus (iš viso šešis statinius).

Kitus statinius nuspręsta tobulinti, pritaikant prie rengiamo Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų