REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reda Gilytė, Jevgenijus Bardauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

2014 m. gegužės mėn. kartu su prezidento rinkimais gali vykti ir referendumas dėl dvigubos pilietybės. Konstituciniam teismui (KT) paskelbus, kad dviguba pilietybė turi būti išimtimi, bet ne paplitęs reiškinys, parlamentarai nusiteikę skelbti referendumą ir taip pakeisti Konstituciją. Ir valdančiosios, ir opozicinės partijos teigia, kad jis gali būti sėkmingas.

REKLAMA
REKLAMA

Po KT išaiškinimo, kelias į dvigubą pilietybę galutinai pasidarė aiškus – referendumas. Konstitucijos komisijos vadovė teigia, kad Seimas jei ne šioje ,tai rudens sesijoje referendumą galėtų paskelbti.

REKLAMA

„Kai įvardijama, kad beveik milijonas lietuvių gyvena užsienyje, aš manau, kad tokia galimybė Seime svarstyti referendumo klausimą yra“, – sakė Seimo Konstitucijos komisijos pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė

R. Šalaševičiūtė abejoja, ar referendumas galėtų vykti atskirai nuo kitų rinkimų, nes tai brangiai kainuoja. Konservatorius Jurgis Razma įsitikinęs, kad referendumas gali pavykti, nes yra daug šeimų, kurių artimieji išvykę ir jie suinteresuoti ateiti pareikšti nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

„Į rinkimus ir referendumą pastaruoju metu ateina mažai žmonių. Jeigu norime, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės būtų rezultatyvus, manau, jį reikėtų organizuoti, kai vyks prezidento rinkimai“, – sakė Tėvynės sąjungos–Krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas J. Razma.

Kai kurios Seimo frakcijos jau aptarinėja, kaip geriausiai ir kada rengti referendumą. Dauguma už tai, kad jis vyktų kartu su prezidento rinkimais 2014 m. gegužę.

„Dvigubos pilietybės klausimą reikia spręsti, mes esame mažėjanti, išvažiuojanti tauta. Gyventojų Lietuvoje mažėja ir visi žingsniai, kurie pagreitintų tų žmonių padarymą Lietuvos piliečiais, man atrodo yra priimtini“, – sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes labai aiškiai pasisakome už dvigubos pilietybės buvimą. Manome, kad esame mažėjanti tauta ir kiekvienas žmogus, gyvenantis pasaulyje, bet norintis būt lietuviu, turi turėti tokią galimybę“, – kalbėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Dvigubos pilietybės klausimas aktualus ir mūsų kaimynams latviams. Tačiau Latvija šią problemą tikisi išspręsti dar iki Joninių. Latvijos parlamentas šiuo metu svarsto pilietybės įstatymo pataisas, kuriomis numatoma gerokai išplėsti dvigubos pilietybės suteikimo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų