REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies advokatai teigia, kad valstybė turės kompensuoti visą žalą legaliai Neringoje pastatytų namų savininkams, jei tie pastatai bus nugriauti, o žalos sumos gali perkopti ir dešimtis milijonų. Manoma, kad valdininkai turės atlyginti ne tik statybos, griovimo, bet ir kitus nuostolius, susijusius su planuota ar nutraukta veikla, šių statinių savininkams.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiems būstų savininkams, kurie pasistatė juos turėdami visus reikiamus leidimus bei nustatyta tvarka gavo dokumentus, kad šie pripažinti tinkamais naudoti pagal paskirtį, ir kurie vėliau dėl biurokratinių nesusikalbėjimų tapo situacijos įkaitais, kuomet jų nekilnojamasis turtas tapo neteisėtas, iš valstybės turės teisę reikalauti atlyginti nuostolius, susijusius su statinių nugriovimu. Ypač tais atvejais, kai minimi statiniai yra pripažinti neteisėtais dėl aplinkybių, kurių jie nežinojo ir neprivalėjo žinoti žemės sklypų detaliųjų planų tvirtinimo bei atitinkamų leidimų išdavimo metu. Kiekvienas asmuo, gavęs valstybinės institucijos išduotą oficialų dokumentą, neturi pareigos tikrinti jo teisėtumo ir pagrįstai pasitiki valstybės institucijose dirbančių asmenų kompetencija bei tinkamu pareigų atlikimu. Būtent taip elgėsi ir minimų statinių savininkai. Manau, apskaičiuojant atlygintinus nuostolius bus įtraukiama ne tik statinių vertė, bet ir veiklos nuostoliai bei negautos pajamos iš planuotos ar pradėtos vykdyti bei priverstinai nutrauktos komercinės veiklos“, – sako advokatų kontoros „Tark, Grunte, Sutkienė“ vadovaujamoji partnerė Eugenija Sutkienė.

REKLAMA

 ZETA LAW advokatų teigimu, Civilinis kodeksas numato, kad žalą, atsiradusią dėl valstybės valdžios institucijų neteisėtų aktų, privalo atlyginti valstybė iš valstybės biudžeto nepaisydama konkretaus valstybės tarnautojo ar kito valstybės valdžios institucijos darbuotojo kaltės.

„Taigi tais atvejais, kai privatus asmuo, nepadaręs jokių teisės pažeidimų, patyrė žalą vien dėl neteisėtų valstybės tarnautojų veiksmų ar sprendimų, tokią žalą valstybė privalo atlyginti ir kartu įgyti regreso teisę į neteisėtus veiksmus atlikusius valstybės tarnautojus“, – teigė ZETA LAW advokatų profesinės bendrijos partneris, advokatas Valdemaras Stančikas.

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkės Eugenijos Sutkienės teigimu, atsakomybė atlyginti nuostolius savininkams gali tekti kelioms institucijoms, tai priklauso nuo konkrečių aplinkybių.

„Tokia situacija susidarė dėl kelių valstybinių institucijų darbuotojų veiksmų. Tad teismas, nagrinėdamas teisėtus būstų savininkų reikalavimus dėl nuostolių atlyginimo, turės atsakyti į klausimą, dėl kurios institucijos neteisėtų veiksmų ar neveikimo atsirado nuostoliai“, – sako advokatų kontoros „Tark, Grunte, Sutkienė“ vadovaujamoji partnerė Eugenija Sutkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatų kontoros TRINITI advokato Vytauto Kalmatavičiaus teigimu, tokių asmenų reikalavimai, kad valstybė atlygintų žalą, turėtų būti tenkinami, nes yra neprotinga ir neproporcinga iš eilinio piliečio reikalauti tokių rūpestingumo ir atidumo standartų, kurie viršytų standartus, taikomus saugomų teritorijų, žemėtvarkos tarnybos, savivaldybės ar kitų atitinkamos srities pareigūnų bei tarnautojų funkcijų vykdymui.

„Priešingas aiškinimas reikštų visišką protingumo, sąžiningumo bei teisinės valstybės principų pažeidimą, nes bet kuris pilietis, kurio atžvilgiu yra priimtas individualus teisės aktas, būtų priverstas į jį žvelgti su nepasitikėjimu, imtis neadekvačių ir neproporcingų priemonių, kad įsitikintų šio akto teisėtumu. Tokiu būdu būtų pakertamas bet koks piliečių pasitikėjimas savo valstybe ir paneigiamas konstitucinis principas, kad valdžios institucijos turi tarnauti žmonėms“, – sako advokatas V. Kalmatavičius.

REKLAMA

Praėjusią savaitę pirmą kartą šalies istorijoje statinių savininkas pats ėmėsi legaliai pastatytų statinių Juodkrantėje griovimo darbų, vykdydamas Teismo nutartį, kuri įpareigojo juos nugriauti. Pradėtas griauti Juodkrantėje veikęs restoranas – ne vienintelis Neringoje teisėtai pastatytas pastatas turint reikiamus statybos leidimais, suderintus su miesto valdžia ir atsakingomis institucijomis, kurie vėliau buvo pripažinti nelegaliais, kai paaiškėjo, kad detalieji planai, kur statiniai stovi, neatitinka bendrojo Neringos plano.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų