REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirties bausmė – ir nepilnamečiams

Saudo Arabija, Kinija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Iranas – tai valstybės, kurios mirties bausmę kaip atpildą už padarytus nusikaltimus taiko labai dažnai.

Saudo Arabija, Kinija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Iranas – tai valstybės, kurios mirties bausmę kaip atpildą už padarytus nusikaltimus taiko labai dažnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteisti nepilnamečiai

Neseniai Saudo Arabijos Karalystėje 7 jaunų plėšikų gaujai įvykdyta mirties bausmė. Visiems jiems budeliai nukirto galvas. Tai įvyko Abhos mieste, pietinės Asiro provincijos sostinėje. Nuteistieji mirties bausme buvo 20–24 metų.

REKLAMA

Sarhanas al Mašaiktas, Saidas al Zahranis, Ali al Šahris, Naseras al Kahtanis, Saidas al Šahranis, Abdula Azizas al Amris ir Ali al Kahtanis buvo areštuoti 2006 metais už tai, kad veikė kaip organizuota nusikalstama grupuotė ir įvykdė daugybę ginkluotų apiplėšimų. Mirties bausmės nuosprendis jiems buvo paskelbtas 2009 metais.

Advokatai iki paskutinės minutės tikėjosi, kad mirties bausmę pavyks atidėti, nes visi teisiamieji nusikaltimų darymo metu buvo nepilnamečiai. Be to, gynėjai tvirtino, kad prisipažinimai iš jaunųjų nusikaltėlių buvo išgauti kankinant.

REKLAMA
REKLAMA

Dar kovo pradžioje vienas iš mirtininkų – N. al Kahtanis – žurnalistams pasakojo, jog tuo metu, kai jį sulaikė policija, jam tebuvo 15 metų. Paauglį apkaltino brangenybių vagystėmis, kurios įvykdytos 2004 ir 2005 metais. N. al Kahtanis skundėsi, jog jam nebuvusi suteikta teisė į gynybą ir kad jis buvęs kankinamas tol, kol prisipažino įvykdęs tuos nusikaltimus.

Tris kartus teisiamieji skundėsi teismui dėl patiriamų kančių, smurto ir patyčių, įtikinėjo galintys parodyti sužalojimus, tačiau į jų skundus arabų Temidė nereagavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių nuteistuosius myriop ketinta sušaudyti arba nukryžiuoti, galų gale nuspręsta nukirsti jiems galvas. Mirties bausmes įvykdė trys budeliai.

Socialinė diskriminacija

Kovo pradžioje į Saudo Arabijos valdžią ir patį jos karalių Abdulą kreipėsi tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos – pareikalavo atšaukti jaunuoliams mirties bausmės vykdymą. Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ šią bausmę pavadino „Saudo Arabijos valdžios gėda“.

„Tai kruvina, gėdinga diena. Saudo Arabijos valdžia mirties bausmę įvykdė 7 žmonėms, kurių kaltė paremta tik jų pačių prisipažinimais, išgautais prievarta. O teisminio nagrinėjimo metu kaltinamiesiems net nebuvo suteikta teisė į gynybą“, – pabrėžė žmogaus teisių gynymo organizacijos padalinio, veikiančio Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, direktorius Filipas Liuteris.

REKLAMA

Užsienio ekspertai šį mirties nuosprendį, paskelbtą jaunuoliams iš neturtingos pietinės Saudo Arabijos dalies, pavadino socialine diskriminacija. Šios šalies šiaurės gausių pajamų šaltinis – nafta, o turtus dar papildo du islamo religijai švenčiausi miestai – Meka ir Medina, – į kuriuos suplaukia tūkstančiai maldininkų. Na o Saudo Arabijos pietuose viešpatauja skurdas.

Vašingtono (JAV) instituto specialistų, tyrinėjančių Persijos įlankos regiono problemas, nuomone, šiuo mirties nuosprendžiu buvo pademonstruotas priešiškumas atvykėliams iš pietų, kurie apiplėšinėjo turtuolius šiaurinėje šalies dalyje. „Saudo Arabijos monarchija išeivius iš pietų laiko žemesnio luomo atstovais“, – padarė išvadas ekspertai.

REKLAMA

Jau trūksta budelių

Pernai pagal Saudo Arabijos Karalystėje galiojančius šariato įstatymus mirties bausme buvo nuteisti 76 žmonės (2011 metais – 79). Šiais metais – jau 23, tarp jų yra ir užsieniečių.

Šioje šalyje mirtimi baudžiami ne tik plėšikai iš pietų, bet ir žudikai, žagintojai, vaikų prievartautojai, narkotikų prekeiviai ir netgi „eretikai“.

Štai 2012 metais šventoje musulmonams vietoje Mekoje buvo nukirsta galva pedofilui Muhamedui ben Ahmadui al Džubeiriui – už tai, kad pagrobė, žiauriai sumušė ir seksualiai išnaudojo paauglį. Be to, teisiamasis buvo apkaltintas vartojęs narkotikus ir alkoholį. Apie nukentėjusįjį nebuvo paskelbta jokia informacija, net neužsiminta apie jo amžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu taip dažnai baudžiant nusikaltėlius mirties bausme, Saudo Arabijoje ima trūkti budelių, kurie sugebėtų nukirsti galvą. Dėl to aukščiausiuose valdžios sluoksniuose svarstoma, ar nevertėtų mirtininkams ne galvas kirsti, o juos sušaudyti.

Nudūrė stipruolį

Kitoje griežtais islamiškais papročiais garsėjančioje šalyje – Irano Islamo Respublikoje – mirties bausmė irgi yra dažna.

Štai neseniai mirties bausme buvo nuteistas aštuoniolikmetis Alireza Mola-Soltanis, nužudęs žinomą sportininką Ruholą Dadašį. Pastarasis buvo iškovojęs „Stipriausio Irano žmogaus“ titulą. Nors žmogaus teisių gynimo organizacijos protestavo prieš mirties bausmės įvykdymą nepilnamečiui, Irano valdžia to nepaisė. Auštant vakariniame Irano sostinės priemiestyje Karadže vaikinas, apkaltintas žmogžudyste, buvo pakartas.

REKLAMA

A. Molos-Soltanio byla, sukėlusi didžiulį rezonansą visuomenėje, buvo baigta per rekordiškai trumpą laiką – ikiteisminis tyrimas ir teismo procesas tetruko vos porą mėnesių. Apkaltinamajame akte rašoma, kad kilus muštynėms gatvėje A. Mola-Soltanis keletą kartų dūrė peiliu žymiam sportininkui R. Dadašiui. Medikai nebespėjo išgelbėti atleto gyvybės – jis mirė nukraujavęs.

Muštynių dalyviai buvo sulaikyti po dviejų dienų. Peiliu mirtinai sužalojęs sportininką A. Mola-Soltanis buvo nuteistas mirties bausme, o dviem jo bendrininkams teismas paskyrė po 80 kirčių bizūnu ir po 3 metus kalėjimo. A. Mola-Soltanis visą laiką tvirtino, atseit jis tik gynęsis, kai sportininkas puolęs muštis.

REKLAMA

„Religinė branda“

Organizacija „Tarptautinė amnestija“ bandė išreikalauti, kad mirties bausmė A. Molai-Soltaniui būtų pakeista į švelnesnę. Buvo kreiptasi į Irano valdžią ir bandoma įrodyti, jog nuteistasis dar nepilnametis – jam vos 17 metų. Žmogaus teisių gynėjams buvo atsakyta, jog nuteistajam ką tik sukako aštuoniolika. Prokuroras Ali Ramezanmanešas pabrėžė, jog A. Mola-Soltanis jau esąs pasiekęs „religinės brandos“ amžių.

„Pagal įstatymą religinė branda yra kriterijus, pagal kurį nustatoma, ar žmogus pilnametis. Taigi nusikaltėliui jau yra sukakę 18 metų, tad jokių kliūčių nuosprendžio vykdymui nėra“, – paaiškino A. Ramezanmanešas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, jog musulmonų mėnulio kalendorius paremtas matomu Mėnulio judėjimu aplink Žemę. Metus sudaro 12 mėnesių. Kadangi Mėnulis aplink Žemę apskrieja apytikriai per 29,53 dienos, musulmoniški metai teturi tik 354 dienas, taigi jie 11 dienų trumpesni negu mūsiškiai, skaičiuojami pagal saulės arba Grigaliaus kalendorių.

Beje, Iranas yra pasirašęs tarptautinį susitarimą, kuriuo pasižadėta nebausti paauglių mirties bausme. Tačiau šios šalies valdžia paauglystės pabaigą skaičiuoja, kaip jau minėjome, pagal savo kalendorių.

REKLAMA

2011 metais Irano valdžia mirties bausme nuteisė 7 narkotikų prekeivius. Pasak prokuroro Modžtabos Malekio, jie nuteisti už labai didelio narkotikų kiekio – 5 kilogramų heroino ir 100 kilogramų kokaino – gamybą ir platinimą. O pagal Irano įstatymus mirties bausmė skiriama jau už didesnio negu 30 gramų narkotikų kiekio prekybą. Nuteistiesiems mirties bausmė įvykdyta viename iš kalėjimų, esančių rytinėje Kermanšacho provincijoje.

Dar 8 narkotikų gamintojai ir prekeiviai mirties bausmės sulaukė 2012 metais. Jie buvo pakarti šventame šiitų miestelyje Kume.

REKLAMA

Mirties bausme Irane teisiami ne tik žmogžudžiai, prievartautojai, narkotikų prekeiviai, ginkluoti plėšikai, bet ir kontrabandininkai, tėvynės išdavikai, sulaužiusieji santuokinę ištikimybę. Tokie griežti įstatymai Irane įsigaliojo po 1979 metais įvykusios islamo revoliucijos. Vien per 2012 metus Irane mirties bausme buvo nuteista daugiau kaip 200 žmonių.

„Akistatos“ inf.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų