REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškodama kompromiso, Neringos savivaldybės taryba kreipėsi į šalies Premjerą ir Vyriausybę prašydama dar kartą įvertinti situaciją dėl statinių griovimo Kuršių nerijoje bei ieškoti kitų problemos sprendimo būdų ir priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

"Neteisėtais pripažinti pastatai įsiliejo į Kuršių nerijos kraštovaizdį, tapo vietovės reprezentaciniais objektais ar gyvenimo dalimi. Neringos savivaldybės tarybos nuomone, bandymas drastiškai taisyti galimai padarytą žalą vertingam kultūros paveldui ir gamtai sukels skaudžias ekonomines ir socialines pasekmes, privers šalies ir užsienio gyventojus, esamus ir būsimus investuotojus dar kartą suabejoti kurorto ir šalies įvaizdžiu", - rašoma kreipimesi.

REKLAMA

Neringos savivaldybės taryba dar kartą atkreipti dėmesį, kad statybos vykdytos suderinus visus reikiamus dokumentus su visomis reikiamomis institucijomis, todėl neišspręstas padarinių šalinimo ir privačių asmenų patirtų išlaidų kompensavimo klausimas, tikėtina, sukels naują teisminių procesų bangą. Pirmieji ieškiniai nuostolių atlyginimui jau pateikti.

Rašte pabrėžiama, kad šiuo metu neginami interesai žmonių, kurie, tikėdami šalies galiojančia teisine sistema, įsigijo nekilnojamąjį turtą, kuris vykdant pirkimo sandorį Valstybinių institucijų buvo pripažintas teisėtu.

REKLAMA
REKLAMA

„Siekiame, kad būtų sudaryta darbo grupė, kuri dar kartą įvertintų situaciją, būsimus didžiulius materialinius nuostolius, atsižvelgtų į Neringos gyventojų, lankytojų nuomonę", - teigia Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Praėjusią savaitę Juodkrantėje pradėtas griauti ant marių kranto stovintis žuvų restoranas. Dėl to patirtą kelių milijonų litų žalą pastato savininkas reikalaus atlyginti iš valstybės, primena ELTA.

Bendrovei Verslo investicijų projektų centrui priklausantis pačiame Juodkrantės centre, ant Kuršių marių kranto, stovintis namas, kuriame ilgus metus veikė restoranas, griaunamas remiantis dar 2009 metais Klaipėdos apygardos teismo priimtu sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo teigimu, restoranas pastatytas prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui. Tad detalusis planas pripažintas negaliojančiu, kaip ir statybos bei kiti leidimai.

Šis sprendimas buvo apskųstas, tačiau 2010 m. Lietuvos apeliacinis teismas skundą atmetė.

Iš galimai neteisėtai pastatytų 40 objektų UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje Vyriausybė praėjusiais metais pasiūlė visiškai griauti tris objektus (iš viso šešis statinius).

Kitus statinius nuspręsta tobulinti, pritaikant prie rengiamo Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų