REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį į posėdį rinksis Seimo laikinoji tyrimo komisija, spręsianti, ar atimti teisinę neliečiamybę iš parlamentarės Neringos Venckienės.

REKLAMA
REKLAMA

Jos darbą Seimas yra pratęsęs iki balandžio 2 d.

Trečiadienį Seimo komisija ketina dar kartą išklausyti prokuratūros atstovų atsakymus į komisijos narių klausimus, planuojama aptarti komisijos pažymos projektą.

REKLAMA

Kovo 20 d. vykusiame komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas dar kartą kreiptis į Generalinę prokuratūrą su prašymu pateikti 2012 m. gegužės 17 d. įvykių Garliavoje vaizdo įrašą.

ELTA primena, kad ir Seimas protokoliniu nutarimu prašė generalinio prokuroro Dariaus Valio pateikti Seimo laikinajai tyrimo komisijai, spręsiančiai, ar atimti teisinę neliečiamybę iš Seimo narės N. Venckienės, vaizdinę medžiagą iš Klonio gatvės Kedžių namo viduje vykusių įvykių 2012 m. gegužės 17d.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ikiteisminį tyrimą dėl Seimo narės N. Venckienės galbūt padarytų nusikalstamų veikų atliekantis Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras dar kartą atsisakė pateikti Seimo komisijai vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Garliavoje, Klonio gatvės namo viduje, praėjusių metų gegužės 17-ąją vykę įvykiai.

Prokuroro sprendimas grindžiamas Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis ir teismų suformuota praktika, kad draudimas skelbti ikiteisminio tyrimo duomenis apie nepilnamečius nukentėjusiuosius yra absoliutus. Išimčių Seimo komisijoms ar visam Seimui įstatyme nenumatyta, todėl prokuroras neturi teisės priimti akivaizdžiai įstatymui prieštaraujančio, žalą nepilnamečio asmens interesams darančio sprendimo ir kartu prisiimti atsakomybės už galimas tokio sprendimo pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Generalinės prokuratūros pranešimo, pagal Baudžiamojo proceso įstatymus prokuroro proceso veiksmus ir sprendimus proceso dalyviai gali skųsti aukštesniajam prokurorui ir teismui.

Prokurorai yra pateikę Seimo komisijai visus prašytus ikiteisminio tyrimo duomenis, kurie neprieštarauja įstatymų saugomiems vaiko interesams. Tarp tokių duomenų yra ir prašomo vaizdo įrašo aprašas. Komisijai buvo pateikti ir įsiteisėję bei neskundžiami teismų sprendimai, kuriuose konstatuota, kad policijos pareigūnų, vaiko teisų apsaugos darbuotojų veiksmai vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo buvo atlikti laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų.

REKLAMA

N. Venckienės teisinės neliečiamybės klausimas po 2012 m. gegužės 17-osios įvykių jau buvo sprendžiamas du kartus: 2012 m. birželio 26 d. Seimo ir rugsėjo 21 d. Vyriausiosios rinkimų komisijos. Abiem atvejais sutikimas leisti patraukti N. Venckienę baudžiamojon atsakomybėn buvo duotas prokurorams nepateikiant minėto vaizdo įrašo.

Seimo laikinajai tyrimo komisijai liudijusi N. Venckienė sakė, kad nė vieno iš tų nusikaltimų, kuriais yra kaltinama, nėra padariusi.

Generalinis prokuroras D. Valys yra paprašęs parlamento panaikinti Seimo narės N. Venckienės teisinę neliečiamybę. Jis paprašė sutikimo leisti patraukti Seimo narę baudžiamojon atsakomybėn, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų