REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Janauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Verslo praktikai ir teoretikai pastebi: gyventojų požiūris į verslininkus, palyginti, geras, tačiau žiniasklaida jį iškreipia, o valdžia – blogina.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonių savininkai taip pat sako, kad orų gyvenimą žadantys politikai iš tikrųjų neturi jokio supratimo, kaip veikia valstybę maitinantis verslas, ir esą reikės dešimtmečių, kad sunyktų armijos aklai teisės aktus vykdančių galvoti bijančių įvairaus rango valdininkų, praneša LRT „Panorama“.

REKLAMA

„Veikia ne tik bendra praeitis, bet ar tai bendra religija, ir ar tai tradicijos, ar tai dabartinė situacija. Ir iš esmės mūsų tyrimai rodo, vėlgi posovietinė, sovietinis periodas, žinoma, turėjo įtakos, bet juo negalima visko paaiškinti“, – sako Laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Rezultatai visose šalyse – panašūs. Verslininkai, gyventojų manymu, sunkiai dirba, prisiima riziką, yra kūrybingi, bet turi statusą visuomenėje ir prabangiai gyvena. Dauguma – 74 procentai – Lietuvos žmonių sako, kad verslas kuria ekonominę gerovę.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ekspertai ir akademinės visuomenės atstovai įspėja – požiūris į verslininkus gali keistis į blogąją pusę – ir dėl vien turtus ir laisvalaikį akcentuojančių gyvenimo būdo laidų, ir dėl valdžios kalbų bei veiksmų.

„Tarkim, dabar vykstanti didelė diskusija apie privačias gydymo įstaigas. Nesame tokie naivūs, kad suprastume, jog tai tikrai tas įvaizdis neužsidaro sveikatos apsaugos sektoriuje. Reiškia, rezonuoja, rizikuojame, kad visuomenėje verslo atžvilgiu neigiamos nuotaikos augs“, – sako ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Nerijus Pačėsa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Blogybė esą ne tik ta, kad pati nieko nekurdama, tik surinktus pinigus perskirstanti valdžia skatina iliuziją, jog visais pasirūpins, bet ir ta, kad sąlygas rinkai ji nustato, nežinia pagal ką. Nuosavą verslą plėtojančios buvusios žinomos ekonomikos analitikės teigimu, praktinės patirties neturi ir įstatymus leidžiantys politikai, ir masė juos vykdančių valdžios atstovų, nuoširdžiai tikinčių, kad su verslu reikia vien kovoti.

„Aš, pavyzdžiui, turiu omeny inspektorius. Jie įtiki, kad jie daro gerą darbą ir tas yra labai liūdna, nes iš esmės jie užsiima visišku kenkimu. O jie mano, kad jie daro gerą darbą. Nes jiems taip parašyta“, – sako „Sveiki produktai“ valdybos narė Guoda Azguridienė.

Verslininkų teigimu, jau yra dinastijų, algą gaunančių vien iš mokesčių mokėtojų pinigų. Esą būtų labai sveika, jei tokie valdininkai bent kartą pabandytų patys, pavyzdžiui, užauginti ir parduoti braškes ar pragyventi iš grybų rinkimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų