REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį posėdžiavo Tauragės rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas. Svarstyti du klausimai, išklausyta Kontrolės ir audito tarnybos ataskaita. Dėl vietinės rinkliavos už atliekų surinkimą pagrįstumo iškviestas pasiaiškinti Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) direktorius Leonas Leikus teisinosi neatsinešęs dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA

TRATC'o direktorius Kontrolės komitetui turėjo pateikti informaciją „Dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą pagrįstumo“. Mat Savivaldybės kontrolieriai šiai įstaigai praėjusių metų pabaigoje buvo pateikę rekomendacijas, o dabar tikėjosi išgirsti, ar įmonė jas jau įgyvendino, kaip sekėsi. Komiteto pirmininkui Vidui Bičkui ir Savivaldybės kontrolierei Kostei Čiapienei pakako, jog TRATC'o direktorius pateikė raštiškus atsakymus, kuriais žadėjo, kad rekomendacijos bus įgyvendintos laiku. Tačiau komiteto nariams norėjosi iš TRATC'o vadovo lūpų išgirsti paprastus paaiškinimus apie situaciją įmonėje. Į daugelį klausimų L.Leikus atsakyti nepajėgė ir teisinosi neatsinešęs reikiamų dokumentų.

REKLAMA

– Aš sąžiningai atsiskaitau už atliekas ir noriu mokėti už realų sukauptų atliekų kiekį, o ne kažkieno sugalvotą sumą. Kodėl turiu mokėti už tuos, kurie nesąžiningi, arba už šiukšlintojus, – svarstė komiteto narys Benediktas Antanavičius.

– Tarybos nariai jau metus laukia TRATC'o informacijos apie tris elementarius skaičius: kiek tonų atliekų Tauragės rajone per metus surinkta, kiek tai kainavo ir kiek per metus surinkta rinkliavos. Pasakykite juos mums, ir mes patys suvoksime realią situaciją, – klausė Raimundas Matemaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Į B.Antanavičiaus repliką L.Leikus atsakė, kad vieninteliame Lietuvos mieste – Šiauliuose – buvo patvirtinta rinkliava nuo gyventojų skaičiaus, kiti miestai rinkosi kitus rinkliavos variantus (nuo gyvenamojo ploto, kaip pas mus, arba nuo nuosavybės, kai mokama už butą, už namą, už įmonę kaip vienetą). Be to, L.Leikaus žodžiais, visoje Europos Sąjungoje nėra vieningos sistemos, koks modelis geriausias. Apskaičiuoti realų atliekų skaičių kol kas neįmanoma. Į R.Matemaičio pastabas ir klausimą dėl duomenų pateikimo direktorius atsakė standartine fraze, jog neturi pasiėmęs reikiamų dokumentų. Tačiau kontrolierei K.Čiapienei TRATC'o direktorius pažadėjo visą ataskaitą apie rekomendacijų įgyvendinimą pateikti balandžio mėnesio tarybos posėdyje. Tarybos narys Orestas Kliunka L.Leikaus pasiteiravo, kokia numatoma rinkliavos kaina ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Manome rinkliavą didinti, nes kyla vežėjų įkainiai. Be to, nesurinkome planuotų 3 milijonų litų. Tad susidarė 600 tūkst.Lt skola. Su mumis per 2012 m. neatsiskaitė apie 20 procentų klientų. Be to, pastebimai išaugo atliekų kiekis. Gali būti, kad žmonės per 2012-uosius nutarė atsikratyti ne tik buitinių, bet ir nuo seno susikaupusių atliekų, – kalbėjo L.Leikus.

Pasak L.Leikaus, jei nepavyks įgyvendinti numatomų planų ir tinkamai panaudoti europinių lėšų, atliekų rinkliavą perims privatus verslas. Jis sakė netikintis, kad perėmus verslą rinkliavos našta gyventojams taps lengvesnė.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų