REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių pramonininkų asociacija ir dizaineris Vilius Puronas Savivaldybėje pristatė idėją – apleistoje „Elnio“ fabriko teritorijoje kurti pramonės įdomybių parką. Tikimasi, kad tai padėtų pritraukti lėšų šiai unikaliai vietai sutvarkyti ir savitai reprezentuotų Šiaulius.

REKLAMA
REKLAMA

Pramonininkai prisidėtų eksponatais ir lėšomis

„Kiekviena įmonė kuriamame parke pristatytų savo gamybą per įdomų eksponatą“, – „Šiaulių kraštui“ pramonės įdomybių parko idėją komentavo Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentas Arūnas Rupšys.

REKLAMA

Esą kiekvienam parko objektui galėtų būti skelbiamas konkursas, o įmonės skirtų jam sukurti reikalingų medžiagų bei lėšų.

„Bet turėtų atsirasti šios teritorijos tvarkytojas, nes pramonininkų asociacija – kaip visuomeninė organizacija – šituo tikrai neužsiims, tai – savivaldos sritis“, – sakė pašnekovas.

A. Rupšio nuomone, pramonės įdomybių parkas harmoningai pritaps į rekreacinę erdvę konvertuojamoje „Elnio“ teritorijoje. Pramonės objektai bus pritaikyti rekreacinei-pramoginei veiklai – pavyzdžiui, vienos įmonės gaminamus vamzdžius galima paversti atrakcionu vaikams. Aišku, saugiu. Tai gali būti ir sūpynės, čiuožykla ar kitas atraktyvus objektas.

REKLAMA
REKLAMA

„Objektas nebūtinai privalės būti adekvatus gaminamam gaminiui – bet įdomus, priimtinas lankytojams gaminio atspindys“, – sakė A. Rupšys.

Esą šis projektas leistų ne tik sukurti išskirtinį parką, bet ir miestui suteiktų daugiau savitumo.

A. Rupšio nuomone, pramonės įdomybių parkas pramoninio paveldo teritorijoje labai tiktų, nes čia yra buvęs reikšmingas savo istoriniu palikimu Ch. Frenkelio fabrikas, bus kuriamas Menų inkubatorius.

Žaidimų vieta ir reklama įmonėms

„Šiaulių miestas ir sovietiniais laikais, ir dabar yra savitas, išsiskiriantis iš kitų miestų“, – „Šiaulių kraštui“ sakė vienas iš pramonės parko sumanytojų Lietuvos dizainerių sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas Vilius Puronas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiauliai laikomi pramonės miestu, o pramonė esanti miesto raumenys, ir intelektas. „Mieste daug įmonių, turinčių savitas technologijas, kurios dizainerių ir menininkų rankose virstų meno kūriniais“, – fantazavo V. Puronas.

Pavyzdžiui, atraktyviems meno objektams kurti tinka Šiauliuose gaminami jūriniai trosai, ventiliaciniai vamzdžiai, plastikiniai buteliai ir net elektros skydinės.

„Kiekviena gamykla pagamintų parkui po daugiafunkcį objektą, kuris ne tik vaizdžiai pristatytų įmonės gaminius, bet būtų ir atrakcionas vaikams“, – šypsojosi dizaineris.

REKLAMA

Jo nuomone, pramonės įdomybių parkas būtų gera reklama miesto įmonėms, nes trosų užsakyti atvažiavęs užsienietis parke pamatytų, kad Šiauliuose esama ir kitų gamintojų. Be to, sutvarkyta erdvė gali paskatinti ir šalia įsikūrusius privatininkus tvarkytis.

Esą dėl parko vietos dar nėra galutinai apsispręsta, bet tinkamiausia jam vieta laikoma apleista „Elnio“ teritorija. Numatyta sukurti apželdintą tvarkingą plotą, o tarp apgriuvusių pramoninių pastatų įkomponuoti pramoninio parko eksponatus. Tai leistų miestui susitvarkyti šią teritoriją ir statybiniu, ir paminklosauginiu požiūriu.

REKLAMA

„Pirminei pramonės įdomybių parko idėjai įgyvendinti gali būti pasiūlytos ir kitos vietos“, – mano V. Puronas.

Idėjai pritaria

„Idėja „Elnio“ teritorijoje kurti pramonės įdomybių parką man paliko puikų įspūdį“, – tvirtino Šiaulių mero pavaduotojas Juras Andriukaitis.

Vicemeras idėją pristatančius verslininkus pavadino sveikos nuovokos žmonių bendruomene, galinčia prisidėti prie miesto gerovės ir patrauklumo.

Jo nuomone, „Elnio“ teritorija prie Talkšos ežero įdomybių parkui būtų ideali vieta.

„Ši vieta turi būti mūsų miesto poilsio, kultūros ir rekreacijos vieta. Šalia – nuostabus Salduvės parkas, įkalnė, išvalytoje Talkšos pakrantėje ateityje numatoma įrengti valčių prieplauką. Čia puikiai įsikomponuotų pramonės įdomybių parkas“, – vietovės privalumus vardijo mero pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadina perlu

„Nors prie Talkšos esančioje Kalniuko teritorijoje yra paklotos visos komunikacijos, iki šiol nuotekos buvo leidžiamos į ežerą. Daugelį taršos šaltinių esame pašalinę. Apie 80 procentų gyventojų, „Šiaulių vandenų“ duomenimis, yra prisijungę prie vandens tinklų, o likusieji 20 procentų bus priversti prisijungti. Tiek investavę neleisime savo perlo teršti nevalymu“, – įspėjo J. Andriukaitis.

Jo teigimu, „Elnio“ teritorijoje veikiančios pramonės įmonės ilgainiui turės iškelti gamybą į šiai veiklai pritaikytą pramoninį parką ar kitur.

„Jeigu jos terš ežerą, ir tai bus užfiksuota, šito neleisime. Tarsimės, kad taršos židiniai būtų iškelti, o „Elnio“ teritorija būtų visuomeninės-komercinės, o ne pramoninės paskirties“,– tvirtino mero pavaduotojas.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų