REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Už melagingus parodymus teisiamai klaipėdietei Eglei Kusaitei siūloma skirti per 9 tūkst. litų siekiančią baudą. Tokią bausmę Vilniaus miesto apylinkės teismui, nagrinėjančiam šią bylą, pasiūlė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

 

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį po daugiau nei metus trukusio proceso baigė nagrinėti dėl melagingų parodymų davimo teisiamos klaipėdietės E. Kusaitės bylą. Posėdyje išklausytos prokuroro ir kaltinamosios baigiamosios kalbos.

REKLAMA

Prokuroro teigimu, byloje surinkti įrodymai patvirtina, kad prieš E. Kusaitę joks fizinis smurtas naudotas nebuvo, tai liudija ir jos parašu patvirtinti dokumentai. E. Kusaitė turėjo galimybę apie patirtą smurtą, neteisėtą apklausos metodo taikymą pranešti ikiteisminio tyrimo metu buvusiems proceso dalyviams, tačiau to nepadarė. Atmestini ir E. Kusaitės teiginiai apie patirtą psichologinį smurtą.

"Nepaisant to, kad kaltinamoji kaltę neigia, jos kaltė įrodyta", - teisme sakė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Tukleris.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroro neįtikino ir E. Kusaitės kalbos, kad tyrėjai jai davė saldainių, nuo kurių pasidarė bloga, vėmė krauju. Jis merginą siūlo pripažinti kalta ir skirti 40 MGL, t.y. 5 tūkst. 200 litų baudą už nusikalstamą veiką numatytą Baudžiamojo kodekso 236 straipsnio pirmoje dalyje (už pranešimą apie žinomai nebūtą nusikaltimą) ir dar 30 MGL už melagingus parodymus. Iš viso merginai šioje byloje siūlomą skirtą 70 MGL dydžio (9 tūkst. 100 litų) baudą. Subendrinus su ankstesnių bylų nuosprendžiais - dėl prokuroro Justo Lauciaus įžeidimo ir kt. - bauda turėtų siekti 100 MGL - per 13 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Kusaitė savo baigiamojoje kalboje jai pareikštus kaltinimus paneigė iš esmės, kalbėjo apie sumušimus, prašė ją išteisinti.

Teismas savo verdiktą šioje byloje skelbs gegužės 8 d.

E. Kusaitė kaltinama davusi melagingus parodymus prieš terorizmo bylą tyrusius Generalinės prokuratūros prokurorus Gintarą Jasaitį ir Justą Laucių. Ketinimais Rusijos karinėje bazėje surengti teroro aktą kaltinama bei jau nuteista dėl grasinimų prokurorams E. Kusaitė teigia, jog jai per apklausą buvo leidžiami psichotropiniai vaistai, naudotas psichologinis ir fizinis smurtas, prie jos esą buvo seksualiai priekabiaujama, liečiamos intymios vietos.

REKLAMA

Ši byla nagrinėjama nuo 2011 metų gruodžio, bet buvo užstrigusi, nes E. Kusaitė pareikalavo teisėjo Petro Karvelio nušalinimo - esą teisėjas galėjo būti šališkas, nes kitoje byloje dėl grasinamos SMS žinutės prokurorui J. Lauciui priėmė apkaltinamąjį nuosprendį. Byla perduota nagrinėti teisėjui Olegui Zaicevui.

Vilniaus apygardos teisme finišo tiesiąją pasiekė E. Kusaitės baudžiamoji byla, kurioje ji kaltinama terorizmu. Gegužės pradžioje tikimasi išgirsti E. Kusaitės baigiamąją kalbą. Prokurorai siūlo merginą įkalinti 10 metų, primena ELTA.

REKLAMA

E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui vykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdindama save strateginės reikšmės objekte, taip sukeldama pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekdama, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių - susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

E. Kusaitę Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sulaikė 2009-ųjų spalį, kai ji rengėsi išvykti į Rusiją. Ji esą yra priėmusi islamą ir internetu nuolat bendravo su čečėnų tautybės asmenimis. Mergina nelaisvėje praleido devynis mėnesius iki 2010-ųjų metų rugpjūčio.

E. Kusaitė savo kaltę neigia, tvirtindama, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamentas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų