REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maljorka – vieta, kur kiekvienas jaučiasi toli nuo pirmadienio ryto, kur svetingoji Ispanija atsiskleidžia visomis savo spalvomis… Salos plotas tik apie 3 640 km², tad ištroškę nepakartojamų vaizdų, kalnų, aukštų Viduržemio jūros bangų skalaujamų skardžių, smėlėtų paplūdimių, istorinio paveldo ir įvairiausių ispanišką kultūrą menančių vietų beveik visus maršrutus įveiks automobiliu, rašo Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Maljorka – išskirtinis ir kartu labai lengvas pasirinkimas. Kodėl? Nes ši sala – savotiškas kompromisas, keliaujant skirtingų poreikių asmenybėms. Naktinis gyvenimas – tikrasis pietietiečių temperamentas

REKLAMA

Maljorkoje, kaip ir visoje Ispanijoje, diena skirta lankytinų objektų apžiūrai, pokaičio miegui ir maudynėms bei saulės vonioms paplūdimyje, o vakaras ir naktis – audringiems vakarėliams. Siautulingų vakarėlių mėgėjai liks patenkinti Magalufo kurorto, esančio už 17 km nuo Palmos, pasiūla – klubai, teminiai vakarėliai, putos, šokėjos, gėrimai ir geri didžėjai… Rimti klubinėtojai renkasi „Bananas“, „Buffalo Girls“, „Boomerang“, „Honey’s“ ir „Tokio Joe’s naktinius klubus. Šiame mieste galite įsigyti „Magaluf Club Pass“, su kuriuo galėsite linksmintis daug pigiau. Teiraukitės klubuose! Jei apsistosite ne Magalufe, nenusiminkite, Maljorkoje beveik kiekviename mieste rasite bent po kelis klubus, karaokės barus, restoranus ir kavines su muzika bei šėlioti nusiteikusiais poilsiautojais, tad liūdna tikrai nebus. Maljorkos paplūdimiai – tai poilsis ir neišdildomi įspūdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Norintys tikro poilsio įvertins nepakartojamo grožio paplūdimius. Vienu geriausiu įvardinamas – „Es Trenc“. Pietinėje Maljorkos dalyje esantis paplūdimys pasiekiamas tik automobiliu. Saulės ir vandens gerbėjai čia keliauja dėl kelių priežasčių: nuošalumas, ramybė ir nepakartojamos gamtos spalvos. Išlipę iš automobilio, paplūdimiu į dešinę turėsite paėjėti apie pusvalandį. Turėkite omenyje, kad čia žmonės nesivaržo nusimesti drabužėlius ir pabūti arčiau gamtos, tad paplūdimiai labiau tinkami poroms ar draugų kompanijoms negu šeimoms su vaikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuošalesniems ir kiek ramesniems paplūdimiams priskiriami „Cala Varques, „Son Serra de Marina“, „Coll Baix“, „Pollenca“ (teks paėjėti toliau nuo pagrindinio žmonių srauto). Šeimų poilsiui rekomenduojami „Platja de Santa Ponsa“, „Cala Millor“, „Cala Molins“, „Alcúdia (Platja de Muro)“, „Calla D’or“.

Dėmesio vertas – „Palma Nova“, įsikūręs už maždaug 12 km nuo Maljorkos sostinės Palmos, šalia Magalufo kurorto. Čia džiaugsitės ne tik gražia gamta, bet ir visais reikalingais patogumais, taip pat rasite daugybę barų ir įvairių šalių virtuvės restoranų.

REKLAMA

Vietinių itin pamėgtas – „Es Carbo“. Žmonių čia daug, bet gražioje vietoje bus malonu pasižvalgyti bent trumpam. Ne toks „apkrautas“, vietinių lankomas paplūdimys – „Es Dolc“. Tai į įvairiausius sąrašus dėl savo grožio įtraukiama vieta. Pasiilgusiems ne tik baltučio smėliuko – „Cala Deià“. Tai vieta, kur paplūdimyje rasite smėlio, akmenų, žvirgždo. Aplankykite ir šiuos magiško grožio paplūdimius: „Es Caragol“, „Es Calò des Moro,“ „Porto Cristo“, „Cala Gat, Cala Torta“.

Prisijaukinus Maljorkos serpantinus

Vairavimas Maljorkoje – malonus iššūkis su nugalėtojo vertais prizais. Jei jau nuspręsite aplankyti šią salą, nepatingėkite pakovoti su serpantinų baime, jei tokią išvis turite. Keliai čia „draugiški“, o apsilankiusių kalnuose laukia ne tik Formentoro švyturys, važiuojant tiesiog būtina stebėti pakelėse įrengtus kelio ženklus su pažymėtu fotoaparatu, užsukę išvysite kvapą gniaužiančių vaizdų.

REKLAMA

Pakeliaukite įspūdingu serpantinu iki Sa Calobra miestelio. Jame pasidžiaugsite nuostabiu paplūdimiu, iki kurio nueisite išsižioti priversiančiu tarpekliu, tamsiais tuneliais, kur pro tarpą uolose kartas nuo karto išvysite vandenį. Vaizdai verti jūsų!

Didelės kantrybės prireiks norintiems nuvykti iki “Es Pontas“, kur nuostabaus grožio uolą skalaujanti Viduržemio jūra pasakoja legendą, jog pasiplaukiojus aplink uolą galima iš vyro pavirsti į moterį, o iš moters į vyrą. Čia pat esančiame miestelyje – paplūdimiai su skaidriame vandenyje tarsi ore pakabintais laiveliais. Vienas iš tų vaizdų, kurie priverčia patikėti, jog rojus žemėje tikrai egzistuoja. Prisijaukinkit Maljorkos serpantinus ir būsite apdovanoti vaizdais, kurie visam laikui įstrigs jūsų atmintyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norintys sutaupyti laiko turėtų rinktis pagrindinį greitkelį nuo Maljorkos sostinės Palmos iki Alkudia miesto, kuriame pamatysite ne tik Ispanijos simbolį koridos areną, bet ir vieną gražiausių senamiesčių, išlikusią miesto sieną, nuo kurios atsiveria „iškalbinga“ panorama, bei visas įmanomas keliautojų simpatijas pelniusį Platja de Muro paplūdimys. Alkudia yra viena tų vietų, kurias privaloma pamatyti atostogaujant Maljorkoje. Vandens pramogos – ne tik paplūdimiai

Norėdami geriau pažinti salą ir parsivežti iš jos kuo daugiau įspūdžių – pasiplaukiokite kruiziniu laiveliu. Vienas gražiausių vaizdų, kurį tiesiog būtina pamatyti – Artos stalaktitų-stalagmitų urvai, matomi tik iš jūros pusės. Juose verta apsilankyti, beje, kur kas labiau negu itin reklamuojamuose Drakono urvuose. Maljorkoje lankytojų laukia įvairias pramogas siūlantys ir su jūros gyventojais supažindinantys akvariumai. Vienas jų įsikūręs už maždaug 11 km nuo sostinės Palmos – „Marinelana“, o kitas Can Pastilla miestelyje, esančiame už 8 km nuo sostinės, –„Palma Aquarium“. Mėgstantiems jūrų ir vandenynų paslaptis apsilankyti tikrai verta. Maljorkos sostinė – Ispanijos pėdsakais

REKLAMA

Viešėdami Maljorkoje skirkite bent dieną sostinei Palmai. Jus sužavės išraiškinga architektūra, žaliuojantys parkai ir nuostabūs vaizdai, atsiveriantys nuo apžvalgos aikštelių. Čia gausu įvairių lankytinų vietų kiekvieno skoniui.

Turistų geriausiai vertinami Palmos lankytini objektai:

Palmos katedra (isp. La Seu). Buvusios mečetės vietoje pastatyta katedra tikrai nepaliks abejingų. Iš pirmo žvilgsnio itin masyvus ir nelabai grakštus pastatas yra viena gražiausių Ispanijos katedrų, kurią tiesiog būtina pamatyti Palmoje. Beje, prie jos yra išties žavus parkas, apžvalgos aikštelė.

REKLAMA

Soller geležinkelis – 1912 m. pastatytas geležinkelis, kuris sujungė 2 svarbius Maljorkos salos miestus – sostinę Palmą ir Soller miestą. Traukinys, iki šių dienų važiuojantis šiuo geležinkeliu, varomas elektra. Tai vienintelis toks veikiantis traukinys pasaulyje. Dauguma šį objektą mėgsta ne dėl senovinio traukinio, bet dėl ypatingo maršruto, kurio ilgis tik 27,3 km, tačiau važiuojant matosi įspūdinga Sierra de Alfabia kalnų grandinė, 13 tunelių, tiltų ir viadukų.

Belverio pilis (isp. Castell de Bellver) – puikiai išsaugotas XIV a. fortas, kuris atliko karalių vasaros rezidencijos ir kalėjimo funkcijas. Pilis pastatyta karaliui Džeimsui II. Išvertus iš katalonų kalbos, Bellver reiškia gražus vaizdas. Šios pilies išskirtinumas – apvali forma. Tai viena iš kelių tokio tipo pilių Europoje. Pilyje aplankysite istorinį Maljorkos muziejų (isp. Palma’s Museum de Mallorca). Nuo pilies apžvalgos aikštelės matosi Palmos įlanka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Basílica de Sant Francesc bazilika pastatyta XIII a. (rekonstruota po to, kai XVII a. į ją trenkė žaibas). Tai tipinė Maljorkos bažnyčia – masyvi, akmeninė, su išraižytu rožės formos langu bokšto centre. Įėjus pro pagrindinius vartus, jus pasitiks tylus bažnyčios kiemelis su apelsinų, citrinų medžiais ir šuliniu. Bazilikoje palaidotas žymus filosofas ir teologas Ramonas Lula (isp. Ramón Llull).

Palau de l‘Almudaina rūmai – buvusi tvirtovė, pastatyta pagal maurų vadovybės įsakymą. XIV a. karaliaus Džeimso II užsakymu tvirtovė buvo perstatyta į rūmus. Dabar pastatas atskirtas į 2 aukštus: šv. Anos koplyčia (isp. Chapel of Santa Ana), laikoma viena iš gražiausių miesto koplyčių, ir Angelų bokštas (isp. Torre del Angel), taip pavadintas arkangelo šv. Gabrieliaus garbei.

REKLAMA

Žvejų turgus (isp. La Lonja) – gotikinio stiliaus pastato pavyzdys. 1420 m. pastatą pradėjo statyti architektas Guilemas Sagrera ir baigė tik 1452 m. Dizainas reprezentuoja katalikų gotikos tradicijas. Šiuo metu čia įsikūręs kultūros centras, kuriame vyksta įvairios parodos.

Arabų pirtys (isp. Arab Baths). Vienas iš kelių arabiškos architektūros pastatų Maljorkoje. Manoma, kad šios arabų pirtys pastatytos X–XII a. Patiks visiems, kas domisi SPA ir švaros ritualų tradicijų pradžia.

Borno pasažas (isp. Passeig des Born). Viena gražiausių Palmos miesto gatvių, kurioje gausybė kavinių, parduotuvių, restoranų, matomas garsiosios Palmos katedros vaizdas. Čia galite skaniai pavalgyti ir apsipirkti žinomų ženklų parduotuvėse „H & M“, „Massimo Dutti“, „Zara“ arba paieškoti kažko vietinio.

REKLAMA

Palau March muziejus. Tai – Bartalomėjaus Marčo meno dirbinių ir knygų kolekcijos namai. Muziejus įsikūręs Palmos miesto centre. Palau March muziejuje pamatysite XVIII a. skulptūrų, knygų, taip pat ypatingą jūrinių žemėlapių kolekciją iš XV–XVII a.

Pasiklydimas Palmoje. Nejuokauju! Pasiklyskite Palmoje, kur gausu skverų, žalių zonų, fontanų, jaukių kavinukių, iš už pastatų mojuojančių palmių, mažų parduotuvėlių su vietinėmis gėrybėmis, architekto Gaudžio palytėtų pastatų, siaurų gatvelių su išraiškingos architektūros pastatais… Palma – puiki vieta paklaidžioti! Palmos autobusų turas – apžiūrėkite lankytinus objektus patogiai

Jei norite patogiai nuvykti iki Palmos lankytinų objektų, galite pasinaudoti Palmos autobusų turu (angl. Palma sightseeing tour bus). Tai hop on hop off (liet. išlipi ir vėl įlipi) principu vykstantis turas – nusipirkę bilietą galėsite visą parą (ar 2 paras) važinėti autobusu, kurio kelyje 16 lankytinų objektų. Prie kiekvieno galėsite praleisti tiek laiko, kiek patys norėsite. Išlipsite, pasivaikščiosite ir įlipsite į kitą atvažiavusį tokį patį autobusą. Palmos turistinio autobuso turo kainos prasideda nuo 7,5 eurų vaikams ir nuo 15 eurų suaugusiesiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų