REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ikiteisminį tyrimą dėl Seimo narės Neringos Venckienės galbūt padarytų nusikalstamų veikų atliekantis Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras dar kartą atsisakė pateikti Seimo laikinajai tyrimo komisijai vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Klonio gatvės namo viduje 2012 metų gegužės 17 dieną mergaitės paėmimo metu vykę įvykiai.

Ikiteisminį tyrimą dėl Seimo narės Neringos Venckienės galbūt padarytų nusikalstamų veikų atliekantis Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras dar kartą atsisakė pateikti Seimo laikinajai tyrimo komisijai vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Klonio gatvės namo viduje 2012 metų gegužės 17 dieną mergaitės paėmimo metu vykę įvykiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įrašo nebus

Prokurorai dar kartą atsisakė Seimo laikinajai komisijai, sprendžiančiai, ar leisti atimti teisinę neliečiamybę N. Venckienei, parodyti gegužės 17 dienos įvykių vaizdo įrašą. Apie tai paskelbta Lietuvos Respublikos prokuratūros tinklapyje:

REKLAMA

„Prokuroro sprendimas grindžiamas baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis ir teismų suformuota praktika, kad draudimas skelbti ikiteisminio tyrimo duomenis apie nepilnamečius nukentėjusiuosius yra absoliutus (BPK 177 str. 1 d.). Išimčių Seimo komisijoms ar visam Seimui įstatyme nenumatyta, todėl prokuroras neturi teisės priimti akivaizdžiai įstatymui prieštaraujančio, žalą nepilnamečio asmens interesams darančio sprendimo ir kartu prisiimti atsakomybės už galimas tokio sprendimo pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal baudžiamojo proceso įstatymus prokuroro proceso veiksmus ir sprendimus proceso dalyviai (nukentėjusieji, įtariamieji, civiliniai ieškovai ir atsakovai) gali skųsti aukštesniajam prokurorui ir teismui.

Prokurorai yra pateikę Seimo komisijai visus prašytus ikiteisminio tyrimo duomenis, kurie neprieštarauja įstatymų saugomiems vaiko interesams. Tarp tokių duomenų yra ir prašomo vaizdo įrašo aprašas. Komisijai buvo pateikti ir įsiteisėję bei neskundžiami teismų sprendimai, kuriuose konstatuota, kad policijos pareigūnų, vaikų teisų apsaugos darbuotojų veiksmai vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011-12-16 sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo buvo atlikti laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atliekant tyrimą N. Venckienės teisinės neliečiamybės (imuniteto) klausimas po 2012-05-17 įvykių jau buvo sprendžiamas du kartus (2012-06-26 Lietuvos Respublikos Seimo ir 2012-09-21 Lietuvos Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos) ir abiem atvejais sutikimas leisti patraukti N. Venckienę baudžiamojon atsakomybėn buvo duotas prokurorams nepateikiant minėto vaizdo įrašo."

V. Saulis: negalime jų prispausti

Tyrimo komisijos pirmininkas Vytautas Saulis naujienų portalui Balsas.lt tvirtino, kad nors oficialaus prokurorų atsakymo vis dar nėra gavęs, vis dėlto apie sprendimą neparodyti minėto vaizdo įrašo jau yra informuotas.

REKLAMA

„Mes trečiadienį juos vėl kviečiami, kaip ir buvo planuota, į komisijos posėdį, jie turės mums paaiškinti, kaip jie argumentuoja šitą savo sprendimą", – pareiškė komisijos pirmininkas.

„Mes gi neturime jokių teisinių ar konstitucinių svertų prispausti juos, kad jie būtinai pateiktų", – Balsas.lt tvirtino V. Saulis. Pasak jo, komisijos nariams beliks vadovautis pateikta rašytine medžiaga.

V. Saulis nesiryžo vertinti, ar be minėto vaizdo įrašo komisija sugebės priimti objektyvų sprendimą: „Kiekvienas turi savo valią susidaryti tą sprendimą. Vieni susidarys tokį, kiti kitokį. Kai kurie net neina skaityti tos medžiagos, matyt, jau ir taip susidarė vieną ar kitą nuomonę. Sunku įlįsti į visų trylikos komisijos narių galvą."

REKLAMA

N. Venckienė: įrašas privalo būti parodytas

„Nė vieno iš tų nusikaltimų, kuriais mane kaltina, nepadariau“, – komisijos posėdyje pareiškė N. Venckienė. „Gegužės 17 dieną buvo panaudota baisiausia, tiesiog nesuvokiama prievarta prieš vaiką. Nesuprantu kurioje vietoje aš įkandau ar įspyriau L. Stankūnaitei. Nei kandžiojau, nei spardžiau“, – tvirtina N. Venckienė, visus kaltinimus vadinanti tik prokuratūros interpretacijomis.

N. Venckienė tvirtino, kad net teoriškai negalėjo įspirti Laimutei Stankūnaitei, nes ji buvo saugoma daugybės pareigūnų. Pasak jos, teisintis dėl tokių dalykų jai yra žema. „Tai yra tik D. Valio interpretacijos. Teismo sprendimaas buvo įvykdytas pažeidžiant visus įstatymus, susijusius su vaiko teisėmis“, – tvirtino N. Venckiemnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl to, pasak jos, generalinis prokuroras komisijai ir nepateikė mergaitės paėmimo įrašo. „Valys jus laiko kvailais, nepateikdamas jums to įrašo. Valys meluoja ir šmeižia mane. Gali patvirtinti tik vaizdo įrašas, kitų galimybių nėra“, – pareiškė Seimo narė. N. Venckienė ir tvirtino, kad prokurorų pateikti argumentai, kodėl vaizdo įrašas negali būti parodytas, yra neteisingi, o įrašas komisijai privalo būti parodytas.

***

ELTA primena, kad Seimas protokoliniu nutarimu prašė generalinio prokuroro Dariaus Valio pateikti Seimo laikinajai tyrimo komisijai, spręsiančiai dėl Seimo narės N. Venckienės teisinės neliečiamybės, vaizdinę medžiagą iš „Klonio gatvės Kedžių namo viduje vykusių įvykių 2012 m. gegužės 17d.".

REKLAMA

Seimas iki balandžio 2 d. pratęsė Laikinosios tyrimo komisijos darbą.

Kaip teigė Seimo laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas Vytautas Saulis, kovo 20 d. vykusiame komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas dar kartą kreiptis į Generalinę prokuratūrą su prašymu pateikti 2012 m. gegužės 17 d. įvykių Garliavoje vaizdo įrašą.

Seimo laikinajai tyrimo komisijai liudijusi N. Venckienė sakė, kad nė vieno iš tų nusikaltimų, kuriais yra kaltinama, nėra padariusi. Ji komisijos posėdyje pareiškė, kad visą tiesą atskleisti gali tik minėtas vaizdo įrašas.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Seimo komisijoje apsilankė generalinis prokuroras D. Valys, Generalinės prokuratūros prokuroras Žydrūnas Radišauskas, Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Raugienė. Jie už uždarų durų išdėstė savo argumentus, atsakė į komisijos narių klausimus, tačiau nepateikė gegužės 17 d. mergaitės paėmimo Garliavoje vaizdo įrašų. Komisija gavo šio įvykio aprašymą.

Generalinis prokuroras D. Valys yra paprašęs parlamento panaikinti Seimo narės N. Venckienės teisinę neliečiamybę. Jis paprašė sutikimo leisti patraukti Seimo narę baudžiamojon atsakomybėn, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę.

Taip pat skaitykite:

N. Venckienei pavyko įtikinti komisiją vėl reikalauti Garliavos įvykių vaizdo įrašo

P. Gylys: esu sumišęs ir pažemintas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų