REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jungtinėje Karalystėje net 97 proc. šeimos gydytojų prisipažino bent kartą skyrę pacientams paprasčiausio cukraus kapsulę arba žinomai neveiksmingą priemonę. Nepaisant to, žmonės sveiko.

REKLAMA
REKLAMA

Placebo – tariamo vaisto be gydančiųjų savybių – poveikis sergantiesiems aktyviai tiriamas kelis dešimtmečius. Vienas vaistų veiksmingumo tyrimų pionierių Henry K. Beecheris dar 1955-aisiais atrado, kad 35 proc. gydomų placebu pacientų jaučia tokį patį poveikį, kaip geriantieji vaistus, rašo britų dienraštis „The Guardian“. Ši dalis būna dar didesnė, jei naudojantieji placebą nežino, kad jį naudoja, ir mano naudojantys efektyvią gydomąją priemonę. Dar daugiau – nauji tyrimai rodo, kad gydytojo įtaiga, pasitikėjimas juo ir paciento jaučiama simpatija placebo efektą gerokai padidina.

REKLAMA

Gydytojo elgsena su pacientu, medikų pasitikėjimas savimi ir savo žiniomis, užtikrintumas, solidumas yra dalykai, kurie, jei nepakeičia vaistų, tai labai prisideda prie jų poveikio. Ne vien gydytojų – kai motina bučiuoja skaudamą kūdikio pirštą ir sako jam, kad skausmas tuojau praeis, ji nemeluoja – skausmas išties sumažėja. Tirdami placebo efektą magnetinio rezonanso tomografais mokslininkai rado, kad jis neretai daro stiprų poveikį smegenų centrams, valdantiems organizmo imuniteto sistemas, nervų jautrumą, skausmo pojūtį.

Išorinės įtaigos ir saviįtaigos poveikio kovojant su ligomis priežastys iki šiol nėra gerai suprantamos, tačiau neverta stebėtis, kad placebas taip plačiai gydytojų naudojamas. Praktika rodo, kad tai iš tiesų yra veiksminga priemonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų