REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmasis 1 dolerio vertės banknotas atrodė visai kitaip nei dabar. Jis atsirado 1863 metais ir ant jo buvo ne pirmojo JAV prezidento George’o Washingtono portretas, o to meto finansų ministro Salmono Chasе’o portretas, kuris dabar puošia raritetinį 10 000 dolerio banknotą. Tačiau po metų Salmono Chasе’o portretą teko „išimti“, nes JAV kongresas išleido įstatymą, pagal kurį ant dolerio banknoto negali būti vaizduojamas gyvas žmogus.

REKLAMA
REKLAMA

Šios nuostatos atsiradimo istorija gana pikantiška. XIX amžiaus viduryje JAV buvo įkurtas valiutų biuras „Currency Bureau“, kuris šiuo metu vadinasi „Bureau of Engraving and Printing“. Jam vadovavo Spenceris Clarkas, kuris ant 5 centų banknoto (taip taip, prieš 250 metų penki JAV centai buvo banknotas) atspausdino savo portretą. Po kurio laiko valiutų biure kilo skandalas, kurio kaltininkas ir buvo pats Spenceris Clarkas seksualiai priekabiavęs prie savo pavaldinių, kurios buvo vienos iš pirmų moterų, priimtos į JAV valstybinę tarnybą. Skandalas buvo labai garsus, todėl kongresas, nenorėdamas, kad skandalistų atvaizdai menkintų JAV valiutos prestižą, uždraudė ant pinigų spausdinti gyvų žmonių atvaizdus.

REKLAMA

Kitoje pusėje

Kitoje dolerio pusėje yra šalies simboliais tapę ir JAV istoriją iliustruojantys vaizdai. Ant retai randamo 2 dolerių (sakoma, jis neša laimę) banknoto yra paveikslas, vaizduojantis Nepriklausomybės deklaracijos pasirašymą. 5 dolerių banknoto kitą pusę puošia Lincolno memorialas Vašingtone, 10 – Finansų ministerija, 20 – Baltieji rūmai, 50 – Kapitolijus, 100 – Nepriklausomybės salė (Independence Hall) Filadelfijoje, kur buvo pasirašyta Nepriklausomybės deklaracija.

REKLAMA
REKLAMA

Ant visų dolerių banknotų yra valdininkų, kurie dolerio banknoto spausdinimo metu buvo atsakingi už JAV finansus, parašų faksimilės. Beje, dolerio gyvavimo pradžioje parašai buvo tikri, ir ši procedūra trukdavo labai ilgai. Pavyzdžiui, 1776 metais Amerikoje buvo priimtas sprendimas sukurti nuosavą valiutą, kuri buvo pavadinta kontinentaliu. Taip valiuta buvo pavadinta dėl to, kad Kontinentinis kongresas buvo trylikos pirmųjų JAV valstijų delegatų suvažiavimas, Amerikos revoliuciniu periodu tapęs valdančiuoju JAV organu. Tuo metu buvo paleistos spausdinimo staklės, prispausdinta daug niekuo nepadengtų pinigų. Teigiama, kad būsimas JAV prezidentas George’as Washingtonas situaciją tada apibūdino maždaug taip: „Už vežimą kontinentalių galima įsigyti vežimą bulvių.“ Tačiau, nepaisant to, kiekvienas kontinentalis, siekiant kovoti su padirbinėtojais, turėjo būti pasirašytas. Šį darbą atlikdavo keli šimtai žymių to meto žmonių. Kai kurie jų vėliau skundėsi, kad tai buvo labiausiai varginantis darbas gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1863 metais tikrus parašus pakeitė faksimilės.

Kodėl doleris žalias? Tiksliai nežinoma. Iki 1929 metų doleris buvo spalvotas, o monotoniška žalia spalva atsirado tik 1929-aisiais. Vieni čia ieško mistikos, kiti teigia, kad tais laikais žali dažai buvo pigiausi, treti sako, kad žalia spalva žmonėms įkvėpdavo pasitikėjimo ir optimizmo. Dabartinio dolerio dizaino pagrindinės gairės buvo patvirtintos 1928 metais. Ant banknotų buvo nutarta vaizduoti įtakingiausius JAV veikėjus:

● pirmąjį JAV prezidentą George’ą Washingtoną (1 dolerio banknotas);

● trečiąjį prezidentą Thomasą Jeffersoną (retokai aptinkamas 2 dolerių banknotas);

● šešioliktąjį prezidentą, laimėjusį Pietų ir Šiaurės karą, Abrahamą Lincolną (5 dolerių banknotas);

REKLAMA

● vieną JAV įkūrėjų ir pirmąjį finansų ministrą Alexanderį Hamiltoną (10 dolerių banknotas);

● septintąjį prezidentą, dolerio kūrėją Andrewą Jacksoną (20 dolerių banknotas);

● aštuonioliktąjį prezidentą, pilietinio karo didvyrį Ulyssesą Grantą (50 dolerių banknotas);

● mokslininką, publicistą ir diplomatą Benjaminą Frankliną (100 dolerių banknotas).

Tai apyvartoje randami banknotai. Yra ir didesnių nominalų banknotų, tačiau jie labai reti, be to, nespausdinami ir apyvartoje necirkuliuoja:

● 500 dolerių banknotas su prezidento Williamo McKinley atvaizdu;

● 1 000 dolerių banknotas su prezidentu Groveriu Clevelandu;

● 5 000 dolerių banknotas su prezidentu Jamesu Madisonu;

● 10 000 dolerių banknotas su Lincolno laikų finansų ministru, vėliau Aukščiausiojo Teismo vadovu Salmonu Chasе, kurio dėka ant JAV pinigų atsirado užrašas „In God We Trust“ („Mes tikime Dievu“). Šis užrašas 1864-aisiais pradėtas štampuoti ant 2 centų monetų, o ant dolerio buvo perkeltas tik 1957 metais;

● 100 000 dolerių banknotas su prezidento Woodrowo Wilsono atvaizdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų