REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paklausiausia prekybos žmonėmis „prekė“: prostitucijai vežamos jaunos merginos

Didžiausi pavojai – Vilniuje, Šiauliuose ir Panevėžyje

Praėjusiais metais šalyje buvo atliekami 44 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis. Dauguma tiriamų prekybos žmonėmis veikų buvo susijusios su jaunų moterų išvežimu į užsienio valstybes seksualiai išnaudoti ar įdarbinti prostitutėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik visos nukentėjusiosios turėjo mažamečius vaikus, kuriems išlaikyti neturėjo lėšų, todėl sutiko vykti į turtingesnę valstybę dirbti bet kokį darbą. Iš 44 ikiteisminių tyrimų 11 buvo pradėti 2012 m.

REKLAMA

Nukentėjusiaisiais nuo prekybos žmonėmis buvo pripažinta 14 asmenų, įtarimai buvo pareikšti 25 asmenims. 2012 m. prokurorai nutraukė 8 ikiteisminius tyrimus, kurie buvo pradėti dėl prekybos žmonėmis.

Tyrimai buvo nutraukti dažniausiai dėl nepatikimų nukentėjusiųjų parodymų, kitų šiuos parodymus patvirtinančių objektyvių duomenų stokos. Nacionalinės teismų administracijos duomenimis, pirmosios instancijos teismuose 2012 m. dėl prekybos žmonėmis buvo gautos 6 baudžiamosios bylos. Iš jų pavyko išnagrinėti tris.

REKLAMA
REKLAMA

2012-siais kaltinimai buvo pateikti 17 asmenų. Septyni asmenys (vienas – 7, vienas – 6, du – 5 ir trys – 4 metams) nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

Su prekyba žmonėmis kovojantys pareigūnai pabrėžė, kad pagerėjusiai situacijai įtakos turėjo sėkmingas bendradarbiavimas su Norvegijos, Švedijos, Olandijos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos pareigūnais.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad būtina ieškoti galimybių stiprinti bendradarbiavimą su Ispanijos teisėsauga, kurios pareigūnai tam tikrais atvejais parodė visišką abejingumą. Palyginti su 2011 m., pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl prekybos žmonėmis skaičius sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros komentaras, kuris atsako į klausimą, kokios problemos kyla atliekant su prekyba žmonėmis susijusius ikiteisminus tyrimus:

Ilgai užsitęsiantis teisinės pagalbos prašymų užsienio valstybėms vykdymas ir nepakankama jų kokybė.

Ilgi siunčiamų ir įvykdytų prašymų vertimo terminai.

Dauguma nukentėjusiųjų, liudytojų pakeitė gyvenamąją vietą ar emigravo, todėl tyrimo metu buvo sudėtinga juos apklausti.

Ilgai atliekami specialistų, ypač informacinių technologijų, tyrimai, taip pat ilgi teismo psichiatrinių – teismo psichologinių ekspertizių atlikimo terminai ir pastarųjų kokybė.

REKLAMA

Labai svarbu laikytis tarptautinių rekomendacijų nukentėjusiuosius ikiteisminio tyrimo metu apklausti tik vieną kartą pas ikiteisminio tyrimo teisėją atskiroje patalpoje nuo įtariamųjų, sudarant pastariesiems galimybę matyti ir girdėti apklausą bei užduoti klausimus.

Pabaigai pareigūnai pridūrė, kad prekybos žmonėmis problema Lietuvoje, ypač Vilniaus, Šiaulių ir Panevėžio savivaldybėse, išlieka itin aktuali, todėl šioms savivaldybėms rekomenduojama sudaryti specializuotas prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės darbo grupes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų