REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ir Lietuvoje žmogaus teisių gynėjui kvepia belange

Kaltinamasis surengė piketą, apsvaidė vyriausiojo prokuroro kabineto langus kiaušiniais ir išvadino jį „nusikaltėlių valdžioje stogu“

Martynas Virkietis, Tauragėje žinomas kaip aktyvus kovotojas už žmogaus teises, nevengiantis drastiškų iššūkių, netrukus išklausys nuosprendį baudžiamojoje byloje. Ši byla paremta 2012 m. kovo 29 dienos įvykiu. Tada M.Virkietis prie Tauragės prokuratūros pastato eilinį kartą surengė piketą ir atsinešė žalių kiaušinių dėžutę. Jais kaltinamasis apsvaidė vyriausiojo prokuroro Gražvydo Žebelio darbo kabineto langus ir išvadino prokurorą „nusikaltėlių valdžioje stogu“. Nors M.Virkietis taip elgėsi jau ne kartą, teisme savo kaltę jis neigia. 70-metis kaltinamasis teisinasi, kad šiomis protesto akcijomis siekia tiesos dėl 2000-ųjų nutikimo, kai dar neįregistruotas kooperatyvas „Žemėsa“ gavo 250 tūkstančių litų SAPARD paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol savo piketais, aštriais pasisakymais internete garsėjantis pensininkas buvo baudžiamas tik administracine tvarka. Šįkart imtasi griežtesnių priemonių išsišokėliui sutramdyti. Baudžiamoji byla tauragiškiui iškelta Šilalės rajono apylinkės teisme. Šiuo metu jau baigtoje nagrinėti byloje M.Virkietis kaltinamas padaręs dvi nusikalstamas veikas: įžeidęs vyriausiąjį prokurorą ir pažeidęs viešąją tvarką (kiaušiniais apsvaidęs prokuratūros pastatą).

REKLAMA

– 2012 m. kovo 29 dieną M.Virkietis šalia Klaipėdos apygardos Tauragės apylinkės prokuratūros pastato surengė piketą. Jo metu jis padarė du nusikaltimus, dėl kurių Šilalėje ir buvo nagrinėjama baudžiamoji byla, – pasakojo nukentėjusiuoju šitoje byloje įvardijamas vyriausiasis Tauragės prokuroras G.Žebelys.

Kaip nukentėjusioji byloje minima ir prokuroro padėjėja Jolita Latanovienė. Abu pareigūnai tikina patyrę nemenką sukrėtimą, kai į prokuratūros langus pasipylė kiaušinių „kruša“. G.Žebelys teismo prašo iš kaltinamojo M.Virkiečio priteisti 3000 Lt, J.Latanovienė – 1000 Lt neturtinės žalos. Mat vyriausiasis prokuroras, po incidento išėjęs į kiemą, girdėjo ir įžeidžiančius šūksnius, jog jis esąs nusikaltėlių stogas.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad ir baigiamasis aprašomos baudžiamosios bylos nagrinėjimo posėdis neapsiėjo be kaltinamojo garsių pasisakymų. Mat nukentėjusysis (vyr.prokuroras G.Žebelys – aut.past.) nagrinėjant bylą dar kartą pasijuto esąs įžeistas ir pateikė naują pareiškimą policijai, kad būtų ištirtas M.Virkiečio elgesys. Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas dėl šio įvykio pradėjo naują ikiteisminį tyrimą – skelbiama, kad M.Virkietis vyriausiąjį prokurorą įžeidinėjo teismo posėdžio metu, girdint visiems proceso dalyviams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garsias frazes kaltinamasis laido ne tik vyriausiojo prokuroro, bet ir kitų tauragiškių adresu. M.Virkietis savo komentaruose dažniausiai mini, jo įsitikinimu, glaudžiausiai su jam žinoma istorija susijusių asmenų pavardes: Arūną Beišį, Sigitą Kancevyčių, Viktorą Kovšovą, Sigitą Baciušką. Šiuos asmenis M.Virkietis vadina susijusiais su žemės ūkio kooperatyvu „Žemėsa“ ir jam neteisėtai skirta solidžia išmoka. A.Beišys buvo apskrities viršininkas ir vienas kooperatyvo steigėjų, S.Baciuška – jo pavaduotojas, V.Kovšovas – rajono meras, S.Kancevyčius – mero pavaduotojas. Kooperatyvas „Žemėsa“ buvęs fiktyvus, kaip ir suklastoti 25 tariamų žemdirbių parašai. G.Žebelį nusikaltėlių valdžioje stogu M.Virkietis vadina dėl to, kad šis prokuroras esą dangstė jo įvardintų nusikaltėlių (politikų – aut.past.) darbus, nutraukė ikiteisminius tyrimus ir vilkino bylas iki senaties.

REKLAMA

Ir baigiamajame dabar išnagrinėtos Šilalėje bylos teismo posėdyje M.Virkietis kalbėjo tą patį – pinigai buvo iššvaistyti, o ilgi teisiniai istorijos nagrinėjimai nedavė apčiuopiamų rezultatų. Dar labiau kovotojo už teisybę aistras pakurstė 2004-aisiais iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos gauta išvada, kad „Žemėsa“ 249 656 Lt gavo neteisėtai. Tačiau nei tada, nei vėliau dėl to kalti asmenys atsakomybės nesulaukė.

Šioje byloje nuosprendis bus skelbiamas balandžio 5 dieną, 11.30 val.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų