REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio miesto apylinkės teismas vakar paskelbė nuosprendį keturiems nepilnamečiams, kapinėse apiplėšusiems jaunuolį.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas nustatė, kad praėjusių metų liepos 14-osios vidudienį keturi panevėžiečiai moksleiviai Panevėžyje, stačiatikių kapinėse, esančiose netoli miesto centro, užpuolė vaikiną. Papurškę nukentėjusiajam dujų ir pavartoję fizinį smurtą, nepilnamečiai iš jo atėmė mobiliojo ryšio telefoną ir pinigus – 190 litų.

REKLAMA

Išanalizavęs byloje surinktus įrodymus, teismas nusprendė, kad nepilnamečiai tyčia smurtu palaužė nukentėjusiojo valią priešintis ir pagrobė svetimą 445 litų vertės turtą.

Kaltinamųjų atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad nusikalto veikdami bendrininkų grupėje. Visų kaltinamųjų atsakomybę lengvinanti aplinkybė – jie prisipažino padarę nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi bei savo noru atlygino padarytą žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš moksleivių 2010 metais Panevėžio miesto apylinkės teismo kaip nepilnametis buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės dėl turto prievartavimo, tačiau ir vėl nusikalto. Mokykla jį charakterizuoja teigiamai, sporto klubo, kuriame kaltinamasis aktyviai sportuoja, pirmininkas įvardija jį kaip vieną perspektyviausių sportininkų.

Atsižvelgdamas į visas aplinkybes, teismas nusprendė nubausti kaltinamąjį laisvės atėmimu dešimčiai mėnesių, bausmės vykdymą atidedant vieneriems metams. Moksleiviui skirtos auklėjamojo poveikio priemonės – įspėjimas ir elgesio apribojimas, įpareigojant bausmės vykdymo atidėjimo metu tęsti mokslą bei be kontroliuojančių institucijų žinios keisti gyvenamąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti trys kaltinamieji teisiami pirmą kartą, mokosi gimnazijoje, charakterizuojami teigiamai, gyvena šeimose, kurios tinkamai jais rūpinasi. „Atsižvelgiant į jų pačių motyvaciją ateityje tinkamai elgtis, mokytis ir siekti įgyti specialybę, yra pagrindo manyti, kad kaltinamieji laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikaltimų“, – konstatavo teismas.

Įvertindamas tai, kad kaltinamieji nusikaltimą padarė būdami nepilnamečiai, remdamasis Baudžiamojo kodekso 93 straipsniu, teismas nusprendė juos atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, paskiriant auklėjamojo poveikio priemones. Dviems iš jų pareikštas įspėjimas ir skirtas elgesio apribojimas dvylikai mėnesių, įpareigojant tęsti mokslą bei be kontroliuojančių institucijų žinios keisti gyvenamąją vietą.

Ketvirtam nepilnamečiui teismas pareiškė įspėjimą ir skyrė auklėjamąją priemonę – atiduoti tėvui jį ugdyti ir prižiūrėti, kol jaunuoliui sueis aštuoniolika metų.

Nuosprendis dar neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų