REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad nėra pagrindo nuo bylos nagrinėjimo nušalinti valstybės kaltintojos Audronės Pupeikienės, nors to reikalavo kaltinamoji Rasa Gaidienė.

REKLAMA
REKLAMA

R. Gaidienė kaltino prokurorę įgaliojimų viršijimu.

Moteris kaltinama nutekinusi informaciją Jurgai Švedienei, kuri jau beveik dvidešimt metų priima gimdymus namuose, apie tokiu būdu gimusio kūdikio mirties priežastį.

REKLAMA

Anot pareigūnų, sužinojusi tokią informaciją J. Švedienė galėjo parengti alibi.

Tyrimo metu nustatyta, kad mirus kūdikiui per gimdymą namie, J. Švedienė susitarė su R. Gaidiene, kad ši sužinos, dėl ko mirė vaikas iš kito eksperto, kuris atliko tyrimą.

Kadangi tyrimai jau buvo atlikti prokuratūros prašymu, duomenys buvo saugomi Valstybinės teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriaus patalpoje.

Paprašyta pažįstamos J. Švedienės, būdama motinystės atostogose moteris atėjo į darbą ir slapta susipažino su kito eksperto atlikto tyrimo išvada ir apie tai pranešė telefonu.

REKLAMA
REKLAMA

Sužinojusi, kad kūdikio mirties priežastis yra plaučių uždegimas, J. Švedienė, kuri jau tada buvo viena įtariamųjų baudžiamojoje byloje dėl neteisėtos veiklos priimant gimdymus namuose, pasirengė apklausai policijoje.

Apklausiama teisme R. Gaidienė dievagojusi padėjusi J. Švedienei tik iš žmogiškosios pusės negalvodama, kad nusižengia: "Nežinojau, kad pradėta byla ir, kad draugė yra kažkuo įtariama. Manau, man mesti kaltinimai yra perdėti, juk nesiekiau sumenkinti valstybės tarnautojo autoriteto, padaryti žala ar pakenkti ikiteisminiam tyrimui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Gaidienė žadėjo daugiau niekada taip nedaryti ir tylėti.

Teismo ekspertės byla susijusi ir su kita byla, kuri yra iškelta dėl sunkių sveikatos sutrikdymų, dokumentų suklastojimu, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimu, nesunkiu sveikatos sutrikdymu.

Įtarimai pateikti keturiems asmenims. Viena jų šiuo metu gyvena JAV.

Tyrimo metu nustatyta, kad Rusijoje praėjusi kursus Jurga Švedienė ir medikė Dalia Jakaitė Lietuvoje pradėjo propaguoti gimdymus namuose, išduodavo nelegalias pažymas, kurios buvo pateikiamos Metrikacijos biurui dėl kūdikių registracijos.

REKLAMA

Pagal įstatymus, kūdikiai registruojami tik pateikus pažymą iš gimdymo namų.

Į teisėsaugininkų akiratį moterys pateko po to, kai mirė namie gimusi mergaitė.

Pirminiais duomenimis, mergytės gimimas buvo filmuojamas, o vėliau panaudotas filme. Filmuotą medžiagą kūrėjams suteikė šeima, kuri vėliau išsiskyrė. Vienas sutuoktinių papasakojo viską teisėsaugininkams.

Prokuratūra ir policija tiria daugiau kaip 400 atvejų, kai motinos gimdė ne gydymo įstaigose.

Įtariama, kad dalis vaikų buvo perduoti kitiems asmenims. Šiuo metu policija nustato vienuolikos vaikų likimus.

REKLAMA

Bylos duomenimis, su suklastotomis pažymomis į užsienį galėjo būti išvežti keturi vaikai. Visos ambasados, išskyrus Rusijos, registruodavo šių šalių piliečių vaikus ir leido juos išvežti.

Tik Rusijos ambasada atsisakė registruoti vaiką ir paprašė pateikti pažymą iš ligoninės.

Pareigūnai nustatė, kad per gimdymą namuose atliktos tam tikros apeigos, kurios turi sektos požymių. Yra duomenų, kad moterys privalėjo placentą suvalgyti arba užkasti kur nors miške.

Gimdymais namuose žavėjosi ne tik paprasti Lietuvos gyventojai, bet ir žinomi žmonės, buvę Seimo nariai. Būtent jie tapo J. Švedienės užtarėjais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų