REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Kubilius: Vyriausybės šimtadienis ne veltui sutampa su tarptautine miego diena

Seime „šventė“ – A. Butkevičiaus Vyriausybės šimtadienis

Premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė švenčia šimtadienį. Ketvirtadienį ta proga Ministras Pirmininkas Seime pristatė pirmųjų naujosios valdžios šimto dienų darbus ir svarbiausius ateities planus.

Premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė švenčia šimtadienį. Ketvirtadienį ta proga Ministras Pirmininkas Seime pristatė pirmųjų naujosios valdžios šimto dienų darbus ir svarbiausius ateities planus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius: juk sakiau, kad revoliucijų nebus

„Pradėdamas eiti ministro pareigas, sakiau, kad revoliucijų nebus“, – pranešimo pradžioje pareiškė A. Butkevičius. Jis suskubo atsakyti į kritiką dėl tariamo Vyriausybės neveiklumo: „Nelenktyniausime pateiktų įstatymų projektų gausa.“

REKLAMA

Premjeras atsakė į kritiką, kad naujoji valdžia pateikia tik senosios Vyriausybės projektus. „Padėjome užbaigti 15-osios Vyriausybės darbus. Nejaugi turėjome pasielgti kitaip?“ – klausė A. Butkevičius.  

A. Butkevičius žadėjo nuosekliai vykdyti koalicinės Vyriausybės programą, kurdamas darbų tęstinumo kultūrą, kurios, pasak jo, trūko ankstesnei valdžiai.

A. Butkevičius akcentavo naujų darbo vietų kūrimą, žadėjo daugiau pajamų ir mažiau išlaidų, tvarų ekonomikos augimą. „Pradėsime grąžinti sunkmečio skolas“, – pareiškė Premjeras. Jis tvirtino, kad didelį dėmesį skirs emigracijos problemai ir sieks išlaikyti žmones Lietuvoje bei grąžinti į Lietuvą jau išvykusius „Mūsų žmonės yra didžiausias Lietuvos turtas“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras taip pat pareiškė, kad Vyriausybė pritaria pensijų reformai ir didelį dėmesį skirs strateginiams energetiniams projektams. A. Butkevičius džiaugėsi, kad jau buvo padidintas minimalus atlyginimas, ir tai pavadino vienu didžiausių Vyriausybės pasiekimų.  

Tarp kitų minėtų pasiekimų – elektros gamybos Elektrėnuose sumažinimas, leisiantis sutaupyti daug pinigų, sustabdyta saulės elektrinių plėtra, kuri yra naudinga tik verslininkams, elektros kainų sumažinimas.

„Privačios medicinos varžyti nesiruošiama, – tvirtino A. Butkevičius ir  žadėjo skaidresnę ir aiškesnę privačios medicinos finansavimo sistemą: – Tai bus daroma be priešpriešos tarp privačios ir viešos medicinos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ryžtingai siekiame gerinti santykius su kaimynais. Iš naujo atvėrėme duris politiniams kontaktams su Lenkija“, – kalbėdamas apie užsienio politiką sakė Ministras Pirmininkas. Pasak jo, didelis dėmesys skiriamas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai.

Premjeras taip pat pareiškė, kad euro įsivedimas 2015 metais yra strateginis Lietuvos siekis, bei pažadėjo didinti algas policijos ir kultūros darbuotojams.

Siūlome susipažinti su visa A. Butkevičiaus ketvirtadienio kalba Seime.

A. Kubilius: tuščia skardinė garsiausiai skamba, ypač kai rieda nuo kalno

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius po A. Butkevičiaus pranešimo pastebėjo, kad Vyriausybės šimtadienis sutampa su tarptautine miego diena. „Tai yra simboliška“, – pareiškė A. Kubilius.

REKLAMA

„Kai kalbame apie Vyriausybės darbus, akivaizdu, kad į valdžią buvo ateita nepasirengus“, – teigė opozicijos lyderis.

A. Kubilius išskyrė konservatoriškąją darbų dalį ir socialdemokratų dalį Vyriausybės darbuose. Jis džiaugėsi, kad Vyriausybė tęsia ankstesnės valdžios darbus, nors ir stengiasi parodyti juos kaip savo.  

„Blogiau yra su socialdemokratine Premjero darbų dalimi“, – pareiškė A. Kubilius. „Kalbant apie skalūnų dujas matomas akivaizdų „pasimetimas“. Vyriausybės vadovas turi būti ir koalicijos vadovas. Kai koalicijos nariai balsuoja prieš tai, ką Jūs sakėte...“, – nesutarimus koalicijos viduje akcentavo Seimo opozicijos lyderis.

REKLAMA

„Tuščia skardinė garsiausiai skamba, ypač kai rieda nuo kalno“, – savo pasisakymą užbaigė A. Kubilius.  

„Įspūdis toks, kad Vyriausybė bijo išlįsti iš savo šešėlio ir atskleisti, kaip iš tikrųjų atrodo ir ką ruošiasi daryti. Vyriausybė strigo spręsdama vienadienes problemas, kurias pati ir susikurdavo. Pavyzdžiui, rasdavo laiko svarstyti, kiek klaidų moksleiviai gali padaryti lietuvių kalbos egzamine, bet taip ir neįvardijo šalies energetikos, mokesčių politikos perspektyvos krypčių, kurių svarba šaliai nepalyginama“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eligijus Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastebiu žanro krizę: kalbama ne apie tai, kas padaryta, o ką planuojama padaryti, arba ko nepadarė ankstesnė Vyriausybė. Dalykai kuriais pasigiriama kaip padarytais (kontraktas dėl krantinės uoste, sumažinta Elektrėnų elektros energijos gavybos kvota, 1,5 cento atpiginanti elektros gamybos kaštus) – tai tie, kuriuos, kaip pamenu, sąmoningai palikome šiai Vyriausybei priimti, paliekant galimybę padaryti tai, kas buvo pilnai parengta ir pateikta ant lėkštutės“, – dar pranešimo metu pareiškė Remigijus Šimašius.

***

Nors apklausos rodo, kad A. Butkevičiaus Vyriausybės populiarumas auga,  politologai nėra linkę itin išaukštinti jos nuveiktus darbus. Pats Premjeras tvirtina, kad jo Vyriausybė per pirmąsias šimtą dienų nuveikė daugiau, nei ankstesnė valdžia per visą kadenciją. Ekspertu manymu, Vyriausybė įsibėgėja lėtokai. Tai leidžia kalbėti apie tam tikrą jos neveiklumą. Būtent tai akcentuoja ir opozicija. Andrius Kubilius Vyriausybę vadina „lėto veikimo" arba „neveikimo“ Vyriausybe.

Taip pat skaitykite:

A. Butkevičius Seime pristatys šimto dienų darbus

A. Butkevičius: Vyriausybei pažymį rašyti dar anksti  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų