REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Motinos, per naktį miegančios vis dar tik po 5 val. ir mažiau kai jų kūdikiams jau būna sukakę 6 mėn., sulaukusios pirmojo savo kūdikio gimtadienio sveria vidutiniškai 5 kg daugiau, nei mamos, kurioms kūdikiai antrąjį savo gyvenimo pusmetį leisdavo išsimiegoti bent 7 val. kas naktį.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmoji studija, kurioje analizuojami motinos svorio pokyčiai pirmaisiais metais po gimdymo priklausomai nuo jos miego režimo. Ankstesnėse studijose analizuotas tik ankstyvasis pogimdyminis laikotarpis bei miego stokos įtaka motinos sveikatai, tačiau netgi tada netyrinėti jos svorio pokyčiai bei jų priklausomybė nuo miego valandų.

REKLAMA

„Mes jau anksčiau žinojome, kad miego sutrikimai dažnai būna susiję su svorio priaugimu ir nutukimu, tačiau ši studija parodė, kad pakankamas miego kiekis – bent jau 2 val. ilgesnis – jaunoms mamoms metant svorį gali būti toks pat svarbus, kaip sveika mityba ir mankšta“, - teigia tyrimui vadovavusi viena iš jo autorių, daktarė Erica P. Gunderson.

Šioje studijoje taip pat įrodyta, kad motinos, po gimdymo praėjus 1 m. miegančios mažiau, nei tai darė kai jų kūdikiams buvo 6 mėn., 2 kartus labiau rizikuoja nenumesti vis dar likusio svorio, jei iki šiol dar negrįžo prie savo iki nėštumo turėtų formų.

Ankstesniuose moksliniuose tyrimuose prieita išvados, kad miego stygius aktyvina hormonus, stimuliuojančius apetitą. Trumpesnis miegas ne tik jaunoms mamoms, bet ir apskritai visiems žmonėms padidina širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto išsivystymo tikimybę.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų