REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

N. Venckienei pavyko įtikinti komisiją vėl reikalauti Garliavos įvykių vaizdo įrašo

Posėdyje – N. Venckienės ašaros ir kaltinimų neigimas

Seimo laikinoji tyrimo komisija, svarstanti parlamentarės Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės klausimą, dar kartą prašys Generalinės prokuratūros pateikti pernai gegužės 17 d. įvykių Garliavoje vaizdo įrašą. Ši komisija taip pat prašys Seimo pratęsti jos darbą.

Seimo laikinoji tyrimo komisija, svarstanti parlamentarės Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės klausimą, dar kartą prašys Generalinės prokuratūros pateikti pernai gegužės 17 d. įvykių Garliavoje vaizdo įrašą. Ši komisija taip pat prašys Seimo pratęsti jos darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Iki ateinančio pirmadienio dienos pabaigos prašysime pateikti būtent konkrečiai gegužės 17 d. vaiko paėmimo iš N. Venckienės vaizdo medžiagą. Vizualus įvykių pamatymas, o ne skaitymas iš aprašomosios medžiagos, matyt, leis susidaryti žymiai geresnę nuomonę", - žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Vytautas Saulis.

REKLAMA

Jeigu prokurorai nepateiktų prašomos medžiagos, pasak komisijos pirmininko, vėl bus svarstoma, ką daryti.

Seimas yra pavedęs savo sudarytai komisijai tyrimą atlikti iki šių metų kovo 25 d. Pasak V. Saulio, Seimo bus prašoma pratęsti komisijos darbą savaitei.

Komisijos pirmininko teigimu, kitas komisijos posėdis numatytas kitą savaitę, trečiadienį. Į šį posėdį planuojama vėl kviesti prokuratūros atstovus.

------------

Seimo laikinoji tyrimo komisija, svarstanti parlamentarės Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės klausimą, trečiadienį  posėdyje pradėjo klausyti jos argumentus. Seimo narė pareiškė, kad generalinis prokuroras Darius Valys komisijos narius laiko kvailais, nes nesutiko parodyti mergaitės paėmimo vaizdo įrašo. Pasak jos, tik  minėtas įrašas gali parodyti, kas yra teisus. 

REKLAMA
REKLAMA

N. Venckienė: D. Valys jus laiko kvailais

„Nė vieno iš tų nusikaltimų, kuriais mane kaltina, nepadariau“, – iš karto pareiškė N. Venckienė. „Gegužės 17 dieną buvo panaudota baisiausia, tiesiog nesuvokiama prievarta prieš vaiką. Nesuprantu kurioje vietoje aš įkandau ar įspyriau L. Stankūnaitei. Nei kandžiojau, nei spardžiau“, – tvirtina N. Venckienė, visus kaltinimus vadinanti tik prokuratūros interpretacijomis.

N. Venckienė tvirtino, kad net teoriškai negalėjo įspirti Laimutei Stankūnaitei, nes ji buvo saugoma daugybės pareigūnų. Pasak jos, teisintis dėl tokių dalykų jai yra žema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra tik D. Valio interpretacijos. Teismo sprendimaas buvo įvykdytas pažeidžiant visus įstatymus, susijusius su vaiko teisėmis“, – tvirtino N. Venckiemnė. Būtent dėl to, pasak jos, generalinis prokuroras komisijai ir nepateikė mergaitės paėmimo įrašo.  

„Valys jus laiko kvailais, nepateikdamas jums to įrašo. Valys meluoja ir šmeižia mane. Gali patvirtinti tik vaizdo įrašas, kitų galimybių nėra“, – pareiškė Seimo narė.  N. Venckienė ir tvirtino, kad prokurorų pateikti argumentai, kodėl vaizdo įrašas negali būti parodytas, yra neteisingi, o įrašas komisijai privalo būti parodytas

REKLAMA

N. Venckienė braukdama ašaras svarstė, kur šiuo metu yra mergaitė. Pasak jos, vaikas paėmimo metu buvo gąsdinamas, verkė, sakė, kad niekur neis. „Užsuko kameras namuose, panaudojo prievartą prieš vaiką ir mane ir vaiką išnešė“, – teigė ji.

„Viso to pradžia – pedofilijos byla. Ji buvo netirta, nedaryta jokių veiksmų“, – teigė politikė.

„Jokio nusikaltimo aš nepadariau, įrašas slepiamas būtent dėl to, kad nusikaltimus padarė kiti asmenys“, – reziumavo N. Venckienė.

Ginčai dėl posėdžio atvirumo

Į komisijos posėdį atvykusią N. Venckienę ovacijomis ir aplodismentais pasitiko gana gausiai susirinkusi jos palaikymo grupė. Posėdžio pradžioje vėl kilo diskusijos dėl posėdžių atvirumo.

REKLAMA

Marija Aušrinė Pavilionienė pareikalavo, kad posėdis būtų uždaras, nes, pasak jos, tokioje atmosferoje dirbti neįmanoma. Dalia Kuodytė pareiškė, kad N. Venckienei turi klausimų, susijusių su praėjusią savaitę generalinio prokuroro pateikta slapta medžiaga, o viešame posėdyje jų užduoti negalės.

Pati N. Venckienė pareiškė, kad posėdžio dalis, kurioje ji atsakinės į komisijos narių klausimus, galėtų būti atvira. Tačiau ji pareiškė, kad atsinešė gegužės 17 dieną mergaitės paėmimo metu darytą garso įrašą.

Balsuojant buvo priimtas sprendimas dalį posėdžio daryti atvirą, o pabaigoje palikti laiko klausimams, kurie būtų užduodami uždarai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po slaptosios posėdžio dalies N. Venckienė tvirtino, kad naujų klausimų neišgirdo. Pasak jos, komisijos nariai kalbėjo apie būtinybę pažiūrėti gegužės 17 dienos vaizdo įrašą.

N. Venckienė nesiryžo vertinti, koks galėtų būti komisijos sprendimas. Pasak jos, ties tuo gyvenimas bet kuriuo atveju nesibaigs. Ji pažėrė daugiau kritikos generaliniam prokurorui D. Valiui, pareikšusi, kad tokiam prokurorai Lietuvos teisinėje sistemoje ne vieta. „Pažiūrėsim, kaip D. Valys nugyvens toliau“, – pareiškė N. Venckienė.

N. Venckienė taip pat pareiškė ketinanti kreiptis į teismą dėl šmeižto bei kreiptis į Prezidentę Dalią Grybauskaitę.

REKLAMA

***

Seimas pavedė savo sudarytai komisijai tyrimą atlikti iki šių metų kovo 25 dienos

Praėjusią savaitę Seimo komisijoje apsilankė generalinis prokuroras D. Valys, Generalinės prokuratūros prokuroras Žydrūnas Radišauskas, Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Nina Raugienė.

Jie už uždarų durų išdėstė savo argumentus, atsakė į komisijos narių klausimus, tačiau nepateikė gegužės 17 dienos mergaitės paėmimo Garliavoje vaizdo įrašų, primena ELTA.

Tyrimo komisijos pirmininkas Vytautas Saulis žurnalistams sakė, kad komisija savo kreipimesi į prokurorą prašė pateikti visą informaciją, susijusią su šia byla. Kalbėdamas apie gegužės 17 dienos įvykius Garliavoje jis sakė, kad prokurorai pateikė tik filmuotos medžiagos aprašymą.

REKLAMA

Pasak N. Raugienės, parlamentinė komisija gavo vaizdo įrašą dėl 2010 metų lapkričio 17 dienos įvykio Panevėžio miesto apylinkės teisme, kuris susijęs su nepagarbos teismui epizodu.

Prokurorės teigimu, komisijai pateikti 209 lapai, tai sudaro apie dešimtadalį bylos.

Pasak D. Valio, ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 metų lapkričio 17 dienos Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 metų gruodžio 16 dienos sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti vaiką jo motinai, 2012 metų gegužės 17 dienos trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichologiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui. „N. Venckienė, priešindamasi, kad būtų paimtas vaikas, jo akivaizdoje tyčia ne mažiau kaip penkis kartus spyrė nukentėjusiajai L. Stankūnaitei į pilvą bei kojas ir nežymiai sutrikdė sveikatą bei traumavo mergaitę“, – sakė D. Valys.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų