REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių miesto Centriniame parke vienas po kito kertami medžiai sukėlė nerimą šiauliečiams. Žmonės baiminasi, kad šioje vietoje verslininkų įrenginėjamas nuotykių parkas smarkiai pakenks ne vieną dešimtmetį skaičiuojantiems medžiams.

REKLAMA
REKLAMA

Parkas praras savo dvasią?

„Kiek žinau, miesto Centriniame parke verslininkai sumąstė įrengti atrakcionus. Mano nuomone, dėl tokio „gėrio“ reikėtų smarkiai sunerimti. Didžiausia problema – masiškai kertami medžiai. Širdis verkia matydama nugriuvusius didžiulius medžius. Ir dėl ko visa tai? Dėl pramogų? Eilinis šiaulietis nesugebės sukrapštyti tiek pinigų, kad galėtų pasikarstyti po laipiojimo trasas. Tuo metu verslininkai godžiai pildys kišenes iš turtingesnių miesto gyventojų ir net nesuks galvos, kad uždarbiauja iš miesto parko, kuris pamažu praras savo dvasią“, – nerimavo „Šiaulių naujienų“ redakcijoje apsilankęs šiaulietis Alfredas.

REKLAMA

Parko teritorija bus prižiūrima

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Investicijų ir miesto plėtros skyriaus projektų vadovas Martynas Šiurkus teigė, kad miesto Centriniame parke iš tiesų bus įrengtas nuotykių parkas, kuriame šiauliečiai galės mėgautis įvairaus sudėtingumo laipiojimo trasomis.

„Mes nusprendėme pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su verslininkais iš Alytaus. Už tai, kad leisime naudotis mūsų parku ir jame augančiais medžiais, jie įsipareigos tvarkyti parko teritoriją, kurioje bus atrakcionų, bei pagrindinį įėjimą į parką. Alytiškiai prisiims atsakomybę už tame plote pjaunamą žolę, turės rinkti šiukšles, tvarkyti šiukšlių dėžes“, – sakė M. Šiurkus.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, masiškas medžių kirtimas miesto centriniame parke nesusijęs su įrenginėjamu nuotykių parku. „Mano žiniomis, medžiai kertami pagal teritorijos tvarkymo planą. Želdynų kompanijos specialistas, apsilankęs Šiauliuose, sakė, kad miesto centre mes turime ne parką, o mišką. Anot jo, čia neturėtų būti tiek daug medžių ir tokios netvarkos, kokia yra pas mus. Taigi medžiai šiuo metu yra kertami. Tačiau tai visiškai nesusiję su įrenginėjamomis trasomis. Dėl nuotykių parko verslininkai paprašė nukirsti tris ar keturis medžius“, – teigė Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl būtent dabar, kai įrenginėjamas nuotykių parkas, kertami medžiai, M. Šiurkus teigė, kad tai sutapimas: „Dabar pavasaris. Palankus metus įrenginėti trasas, tuo pačiu tinkamas metas kirsti medžius. Nerimauti, kad parkas bus iškirstas dėl nuotykių trasų tikrai nereikėtų“.

Praėjusių metų gegužės 31 dieną Šiaulių miesto Taryba vienbalsiai pritarė leisti verslininkams steigti nuotykių parką. Pagal patvirtintą projektą, verslininkai Centriniame parke dar įrengs supynes ir smėlio dėžes vaikams. Savivaldybei nuotykių parkas, pasak M. Šiurkaus, nieko nekainuos, teks sumokėti tik už šiukšlių išvežimą.

REKLAMA

Kodėl kertami medžiai?

Praėjusių metų pabaigoje konkursą laimėjusi UAB „Želdynai“ parengė Šiaulių miesto centrinio parko želdyno ir jame augančių želdinių tvarkymo projektą. „Specialistai atliko parko želdinių inventorizaciją ir nustatė, kad per daugelį metų, kol parkas buvo visiškai pamirštas ir apleistas, atsirado daug prastos būklės bei nepageidaujamų rūšių medžių. Projekto autoriai taip pat pastebėjo, kad parkas pagal medžių skaičių prilygsta miškui. Želdiniai negali atsiskleisti, nustelbiamas ąžuolų ir kitų vertingų rūšių želdinių grožis. Dėl to šiuo metu medžiai, kai kurie net geros būklės, masiškai kertami“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus vyriausioji specialistė Palmira Lukošienė.

REKLAMA

Centrinio parko želdyno ir jame augančių želdinių tvarkymo projekte numatyti ne tik kirtimo, genėjimo, bet ir atsodinimo darbai. „Siekiame, kad parke būtų kuo įvairesnių medžių ir krūmų.

Tačiau dėl želdinių pertekliaus naujai pasodinamų medelių bus kur kas mažiau nei kertamų“, – teigė Aplinkos skyriaus vyriausioji specialistė.

P. Lukošienė informuoja, kad numatomi trys Centrinio parko tvarkymo darbų etapai: „Šiais metais bus nepilnai įgyvendinama pirma dalis. Vėliau vėl bus vertinama medžių būklė ir lauks dar du etapai, bet kada jie tiksliai bus atlikti, negaliu pasakyti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybė yra sudariusi sutartį su UAB „Šiaulių apželdinimas“, kurie ir atlieka parko tvarkymo darbus. Sutartyje numatyta, kad medžių kirtimo kaina yra įvertinta kartu su medžių pasilikimo kaina. Kitaip tariant, UAB „Šiaulių apželdinimas“ nukirstus medžius naudos savo reikmėms.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų