REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo grupės pasiūlymai dėl Visagino atominės elektrinės (AE) projekto bus svarstomi po šv. Velykų, sako energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, "mokslininkams prireikė šiek tiek daugiau laiko įvertinti papildomus niuansus".

"Manau, kad po švenčių, nes mokslininkams prireikė šiek tiek daugiau laiko įvertinti papildomus niuansus. Yra sutarimas su Premjeru, kad po švenčių jau turėsime posėdžius Vyriausybėje", - interviu "Žinių radijui" sakė ministras.

REKLAMA

Anksčiau skelbta, kad darbo grupė savo pasiūlymus dėl Visagino AE pateiks kovo viduryje.

Spalį per vykusį patariamąjį referendumą 62,68 proc. rinkėjų nepritarė naujos atominės elektrinės statybai. Referendumui teiktą nuostatą palaikė 34,09 proc. rinkėjų, primena ELTA.

Tolesnis Visagino AE projekto plėtojimas turi būti bendras valdžios ir Lietuvos gyventojų apsisprendimo klausimas, yra pareiškusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė pabrėžė, kad Visagino AE projektas yra ne vienos Vyriausybės kadencijos projektas, ir neprognozuoja, kaip elgsis socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai birželį Seimas po balsavimo priėmė Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo projektą ir pasisakė už koncesijos sutartį su strateginiu investuotoju "Hitachi", taip uždegdamas žalią šviesą Visagino AE projekto vykdymui.

Visagino AE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuota, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 m. gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Numatoma, kad "Hitachi" priklausys 20 proc. Visagino AE akcijų. Latvijai teks taip pat 20 proc. akcijų, Estijai - 22 proc., Lietuvai - 38 proc.

Prognozuojama, kad statant Visagino AE Lietuvos įmonės gali sulaukti užsakymų, kurių vertė siektų iki 5 mlrd. litų, planuojama sukurti apie 6 tūkst. naujų darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų