REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švarūs namai – geresnis gyvenimas

Ne tik fengšui specialistai, bet ir psichologai pripažįsta: švarūs, tvarkingi ir patogūs namai – tai bene pirmas žingsnis į sėkmingą gyvenimą. Ir jei vieniems tvarkytis namuose įprasta kasdien, kiti švarinimosi procedūras atidėlioja kaip sunkų ir mažai malonumo teikiantį darbą.

Ne tik fengšui specialistai, bet ir psichologai pripažįsta: švarūs, tvarkingi ir patogūs namai – tai bene pirmas žingsnis į sėkmingą gyvenimą. Ir jei vieniems tvarkytis namuose įprasta kasdien, kiti švarinimosi procedūras atidėlioja kaip sunkų ir mažai malonumo teikiantį darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norite į namų tvarkymąsi pažvelgti pozityviau? Prisiminkite, kad iš pagrindų kuopiant kambarius ne tik sudeginama šimtai kalorijų, bet ir nyksta neigiamos emocijos, skaidrėja mintys ir siela. Sutvarkytame kambaryje laisviau juda teigiama energija, o tai gali net visą gyvenimą pakreipti geresne linkme. Kad namai būtų švarūs, visai nebūtina nuolat plūktis iki devinto prakaito. Svarbiausia – tinkamai sudėlioti privalomų darbų sąrašą ir atlikti juos reikiamu metu.

REKLAMA

Kuo labiau neriamės iš kailio, kad tik namuose būtų švaru, tuo daugiau nereikalingų dalykų darome. Valymo specialistai primena, kad gilusis valymas kiekvieną savaitę tikrai nėra būtinas, kad ir ką besuoktų brangius dulkių siurblius bandantys parduoti reklamos agentai. Apskritai didžiausią stebuklą padaro ne nuodugnus tvarkymasis, o paprasčiausias daiktų sudėliojimas į vietas – to nepadarius namai niekada neatrodys švariai, net jei dantų šepetėliu būtų iššveisti visi kampai.

REKLAMA
REKLAMA

Kasdien:

Valykite stalviršius. Visada baigusi gaminti valgį sutvarkykite darbo vietą. Jei kaskart pasinaudojusi virykle paviršių nušluostysite drėgna kempinėle, neteks šveisti įsisenėjusių nešvarumų. Niekuomet nepalikite nesuplautų indų!

Nušluostykite spintelių dureles. Niekas netikrina, ar jūsų virtuvės spintelėse – ideali tvarka. Tačiau spintelių paviršių mato visi. Todėl jei virtuvėje sukiojatės kasdien – nepatingėkite brūkštelėti drėgnu skudurėliu per spintelių paviršių, rankenas. O vidų tvarkykite pagal poreikį: vieną kartą per mėnesį arba dar rečiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvarkykite vonią. Vonios kambaryje kasdien ar kas antrą dieną nuvalykite nešvarumus nuo kriauklės, vonios, sienų. Išmeskite tuščius buteliukus ir pasenusias kosmetikos priemones. Stenkitės visus daiktus laikyti uždarose spintelėse, kad nesimėtytų higienos ir kosmetikos reikmenys.

Kas keletą dienų:

Plaukite tualeto grindis. Dažniausiai jos valomos kartą per savaitę. Tačiau ir vonia, ir tualetas – vietos, kur dėl nuolatinės drėgmės bakterijos kaupiasi itin sparčiai, taigi jų švarai prireiks daugiau dėmesio ir pastangų. Kas keletą dienų dezinfekuokite ir unitazo paviršių, nakčiai vidines unitazo sieneles padenkite specialiu dezinfekuojamuoju skysčiu.

REKLAMA

Valykite sienas ir veidrodžius. Ne tada, kai esate suplanavusi didįjį tvarkymąsi, o kaskart, vos pamatote ant jų dėmelę ar pirštų atspaudą. Šios dėmės labiausiai krinta į akis.

Dezinfekuokite durų rankenas. Galima išsijuosus dezinfekuoti kriaukles, unitazą, vonios, tualeto grindis ir visa kita, bet jei pamiršite tokias detales, kaip elektros jungikliai ar durų rankenos, bakterijos ir vėl patogiai keliaus po namus. Taigi nepamirškite nuvalyti ir šių vietų bent keletą kartų per savaitę, o jei namuose yra infekcinėmis ligomis sergančių ligonių – darykite tai kasdien.

REKLAMA

Keiskite burnos higienos puodelius. Puodeliai, laikomi vonioje prie kriauklės, skirti burnai skalauti, turėtų būti nepriekaištingai švarūs, taigi geriausia turėti keletą puodelių ir reguliariai juos keisti bei švariai išplauti.

Kartą per savaitę:

Atlikite šaldytuvo „reviziją“. Išimkite visus produktus, vidų išpurkškite valomąja priemone, pašalinkite nešvarumus, o tada sudėkite produktus atgal. Kartu išmeskite sugedusius produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs.

Iššveiskite orkaitę. Muiluoto vandens purškikliu sudrėkinkite visas orkaitės sieneles, pabarstykite paviršių soda. Palaukite keletą minučių, o tada nešvarumus nutrinkite mentele. Paskiausiai muiluotu vandeniu išvalykite išplaukite dugną, galite pavalyti acto tirpalu (3 dalys vandens, 1 – acto).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keiskite patalynę. Patalynė sugeria prakaitą, ant jos nusėda negyvos odos ląstelės. Patalynės užvalkalus keiskite ne rečiau kaip kartą per savaitę.

Valykite lentynas. Nors jos atrodo tvarkingos, nes retai iš jų ką nors traukiate, čia sparčiausiai kaupiasi dulkės, galinčios sukelti alergiją namiškiams ir... gadinančios knygas. Valant lentynas knygas rekomenduojama išimti, o baigus valyti vėl sudėti atgal.

Dezinfekuokite kriauklę. Kriauklės nuotėkų vamzdyje ilgainiui ima kauptis riebalų plėvelė, kuri sudaro palankią terpę bakterijoms. Kad to išvengtumėte, bent kartą per savaitę įpilkite tiesiai į kriauklės nuotėkų angą 1–2 litrus verdančio vandens.

REKLAMA

Tvarkos ekspresas

Kad ir kaip ugdytume gerus tvarkymosi įpročius, kartais prireikia tvarkos žaibo greitumu. Pavyzdžiui, kai ruošiatės priimti svečius, kurie jau pakeliui. Siūlome jums tvarkos ekspreso planą: įmanoma suspėti net per pusvalandį!

1. Patraukite iš koridoriaus visus nereikalingus daiktus (batus, krepšelius ir pan.) ir iššluostykite grindis. Jei valysite tik matomus paviršius, nelandžiosite po spintomis ir lovomis – procesas neužtruks.

2. Greitai nubraukite dulkes nuo matomiausių paviršių, surinkite į tvarkingą krūvą bet kaip išmėtytus laikraščius ir žurnalus.

REKLAMA

3. Peržvelkite, ar ant grindų nesimėto vaikiškų žaislų, rašiklių, žiebtuvėlių, šiukšlių ar kitokių daiktų. Jei reikia – greitai juos surinkite.

4. Pasiėmusi didelį krepšį greitai surinkite rūbus ir kitus daiktus, kurie įsitaisė ant krėslo, kėdžių, sofos. Paslėpkite šį krepšį spintoje – sutvarkysite, kai turėsite daugiau laiko.

5. Greitai pakeiskite staltiesę arba švariai nuvalykite stalą.

6. Sparčiai apsitvarkykite vonioje ir tualete. Naujas muilo gabalėlis, švarių rankšluosčių krūvelė ir pakankamas kiekis tualetinio popieriaus – štai svarbiausios sąlygos, kad šios reikšmingos namų vietos būtų paruoštos svečių viešnagei!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lauk šlamštą!

Labai dažnai mums patinka save apgaudinėti, esą nereikalingi daiktai privalo gulėti savo vietoje ir sulaukti dienos, kada jie pravers. Iš tiesų beveik šimtu procentų galima garantuoti, kad jų niekada neprireiks. O užsigulėję nereikalingi daiktai ilgainiui okupuoja nemenką dalį namų erdvės, tvarkytis tampa sunkiau, galiausiai nutinka taip, kad nebelieka vietos patogiai pasidėti tikrai reikalingiems ir dažnai naudojamiems daiktams!

• Tvarką darykite nuosekliai, o nereikalingų daiktų atsikratykite po truputį. Pavyzdžiui, vieną vakarą užsibrėžkite sutvarkyti spintą, o ne visus namus.

REKLAMA

• Jei keletą metų daiktas išgulėjo nė karto nenaudotas, drąsiai galite jį mesti lauk, nes jis tikrai jums nereikalingas. Niekada savęs neklauskite: „O gal dar prireiks?“ Atsakymas dažniausiai bus: „Galbūt.“ Taigi, jeigu nutarėte išmesti daiktą – nebesvarstykite. Po poros dienų nė neprisiminsite, kad tokį daiktą turėjote.

• Nepirkite to, kas nereikalinga. Įsigalėjus vartotojiškumui daugelis žmonių neatsispiria pagundai pirkti daiktus, kurie jau iš anksto pasmerkti tapti šlamštu.

• Jums sunku išmesti drabužius ar batus, kurie, jūsų akimis, dar visai tinkami, nors jų pati nenešiojate? Atiduokite juos tiems, kam labiau reikia. Taip atliksite gerą darbą ir atlaisvinsite vietos spintoje.

REKLAMA

8 naudingi patarimai

Valyti įvairiems namų paviršiams ir gaivinti patalpų orui idealiai tinka namuose pagamintos priemonės, kurių pagrindinės sudedamosios dalys – geriamoji soda, actas, skystasis muilas, antibakterinių savybių ir malonaus aromato arbatmedžio aliejus, druska.

1. Švelnus kreminis šveitiklis: Į dubenėlį suberkite1/2 stiklinės geriamosios sodos, įpilkite truputėlį vandens – tiek, kad išeitų kremo konsistencijos tyrelė. Užtepusi šio šveitiklio ant kempinėlės patogiai nuvalysite nešvarumus nuo keraminių plytelių, iššveisite vonią, kriauklę, viryklės paviršių. Sodos šveitiklis lengvai nusiplauna, nepalieka dryžių.

REKLAMA
REKLAMA

2. Langų valiklis: 1/4–1/2 šaukštelio skystojo muilo, 3 šaukštai acto, 2 stiklinės vandens. Visos sudedamosios dalys supilamos į buteliuką su purkštuku ir lengvai suplakamos. Skystį naudokite taip pat, kaip įprastą pirktinį stiklo valiklį. Šiame recepte ypač svarbus muilas. Jis leis nuvalyti ne tik ant stiklinio paviršiaus nusėdusius nešvarumus, bet ir vaško likučius, kurių tikriausiai liko nuo anksčiau naudoto pirktinio langų valiklio.

3. Orkaitės šveitiklis: 1 stiklinė sodos, 1/4 stiklinės vandens, šlakelis skystojo muilo. Orkaitės apačia išpurškiama vandeniu, tada drėgnas paviršius apibarstomas soda, kad visas taptų baltas. Ant viršaus dar užpurškiama šiek tiek vandens. Palikus tokį mišinį per naktį, ryte, kartu su sodos milteliais, lengvai nusivalo ir įsisenėjusios riebalų bei nešvarumų apnašos. Išvaliusi orkaitės dugną, jį dar perplaukite skystu muilu suvilgyta kempinėle. Jei iš pirmo karto nepavyksta švariai išvalyti orkaitės – veikiausiai pabarstėte per mažai sodos, pabandykite dar kartą.

4. Universalus purškiamas valiklis: 1/2 arbatinio šaukštelio skalbiamosios sodos, šlakelis skystojo muilo, 2 stiklinės karšto vandens. Visas sudėtines dalis sumaišykite ir suplakite, soda turėtų visiškai ištirpti. Užpurkškite valiklio ant paviršiaus ir nušluostykite minkšta kempinėle.

REKLAMA

5. Baldų poliruoklis: 1/2 arbatinio šaukštelio aliejaus (alyvuogių, simondsijų), 1/4 stiklinės acto arba šviežiai spaustų citrinos sulčių. Viskas sumaišoma užsukamame stiklainyje. Pamirkykite skystyje minkštą skudurėlį ir valykite juo medinius paviršius.

6. Patalpų gaiviklis su actu: po ranka nuolat turėkite purškiklį su 5 proc. acto tirpalu. Juo galite apipurkšti virtuvėje naudojamus darbinius paviršius, pjaustymo lentelę. Acto kvapas išgaruos po kelių valandų, drauge panaikindamas ir kitus nemalonius kvapus. Šio skysčio galima papurkšti ir į šaldytuvą, jei ten įsivyravo nemalonūs kvapai, juo suvilgyta kempinėle galite nuvalyti unitazo dangtį.

7. Indų blizgiklis. Kad stikliniai indai, vazos ir suvenyrai blizgėtų, iš pradžių juos perskalaukite sūdytu vandeniu, o vėliau dar kartą nuplaukite gėlu. Stikliniai indai labiau spindės, jei išplautus dar išskalausite vandeniu su šlakeliu acto arba žiupsneliu druskos, o paskui – dar ir tekančiu vandeniu. Jei namuose yra matinio stiklo paviršių, juos taip pat gražiai nuvalysite karštu vandeniu su šlakeliu acto.

8. Arbatinio nuosėdas šalinantis mišinys. Arbatinyje susikaupė kalkių nuosėdų? Jas lengva pašalinti geriamąja soda ir acto esencija. Į arbatinį įpilkite vandens, užvirinkite. Įdėkite sodos (2–2,5 šaukštai 1 l vandens), pavirinkite dar 20–25 minutes, tada vandenį išpilkite, įpilkite naujo, į šį vandenį šliūkštelėkite acto esencijos (pusė stiklinės 4 l vandens). Vėl pavirinkite 20 minučių. Taip suminkštintas nuosėdas lengvai pašalinsite nuo arbatinio sienelių kad ir medine mentele. Ir nepamirškite atnaujinto arbatinio gerai praskalauti!

REKLAMA

Įdarbinkite chemiją

Nors natūralios priemonės – jūsų sveikatą ir aplinką tausojantis pasirinkimas, kartais vis dėlto verta griebtis ir stipresnių cheminių priemonių. Iš tiesų – taip patogiau išvalyti kai kurias itin sunkiai pašalinamas dėmes, nešvarumus. Tik, pasirodo, ir stipriausi chemikalai ne visada suveikia.

Pažįstama situacija? Po ranka – 5 rūšių valymo priemonės, bet nė viena jų neišvalo raudonojo vyno dėmės iš jūsų kilimo, nors klūpėdama šiūruojate jau visą pusvalandį. Sustokite, minutėlę atsikvėpkite ir... dar kartą įdėmiai perskaitykite visų šių valiklių instrukcijas. Ar tikrai naudojate juos taip, kaip nurodyta?

Nustebtumėte sužinojusi, kiek daug žmonių įvairias buitinės chemijos priemones naudoja „iš akies“, nesilaikydami nei koncentracijos nurodymų, nei naudojimo instrukcijos. Rezultatas – arba priemonė sugadina paviršių ar audinį, arba neįveikia to, ką turėtų nuvalyti.

Taigi, apsišarvuokite kantrybe ir dabar pamėginkite daryti viską taip, kaip nurodyta instrukcijoje. Reikia užpurškus priemonės palaukti 10 min.? Taip ir padarykite! Dėmę apdorojus valikliu audinį pamirkyti? Būtent! Tai daug lengviau, nei iškart grūsti į skalbyklę, o vėliau įsitikinti, kad dėmė niekur nedingo ir desperatiškai trinti ūkiško muilo gabalu. Nepatingėkite skaityti produktų etikečių ir leiskite chemijai dirbti savo darbą!

REKLAMA

Tvarkymasis kaip meditacijos forma

Tikriausiai ne kartą teko pajusti, kad jei labai supykusi, nerimaudama ar liūdėdama kibote į tvarkyti kambarių – mintys beregint nušviesėdavo, nuo nemalonių išgyvenimų persiorientuodavote prie poreikio švarinti ir gražinti savo aplinką. Ne taip jau retai prieinama prie paradoksalios išvados: kambarių ar aplinkos tvarkymas – pati geriausia meditacijos forma!

Dėl ko nors nerimaujate? Imkitės darbų, kuriuos galite atlikti „autopilotu“: nuvalyti dulkes, ištraukti iš stalčiaus ir iš naujo dailiai perdėlioti daiktus, surūšiuoti knygas lentynoje abėcėlės tvarka. Tokie veiksmai ramina įsišėlusias neigiamas emocijas, suteikia pastovumo, leidžia vėl pajusti pagrindą po kojomis.

Jūs supykusi? Padės fizinė veikla: galite valyti langus, trinti šepečiu grindis, šveisti vonią ar unitazą. Kuo švaresni jūsų namai – tuo mažiau purvo ir jūsų galvoje!

Pavargote nuo pilko gyvenimo? Imkitės permainų! Įgyvendinkite neįprastus sumanymus, padarykite savo aplinką linksmesnę. Keiskite namų aksesuarus, įsigykite ar pasigaminkite neįprastų, smagių, šmaikščių daiktų, kurie jūsų kasdienybei įpūs naujų vėjų!

REKLAMA

Užpuolė stresas, mintyse – chaosas? Pradėkite nuo spintų. Išmeskite viską, kas nereikalinga. Kartu su senais džinsais ir nebedėvimu paltu iš jūsų gyvenimo išlėks jausmų chaosas, užleisdamas vietą išmintingesniems sprendimams. Akivaizdu – kas sena ir nebereikalinga, paprasčiausiai trukdo įsileisti į gyvenimą tai, ko jums iš tikrųjų reikia.

Testas: Ar netvarka namuose jau tapo problema?

Mokslininkai įrodė tai, kas įvairiose kultūrose jau seniai nebe paslaptis: netvarka namuose gali tapti rimtų ligų priežastimi. Ir jei prieš keletą šimtmečių mūsų protėviams apsileidimas ir nevalyvumas grėsė cholera, dizenterija ir kitomis baisiomis ligomis, tai pastaruoju metu nesutvarkyta namų erdvė labiau stumia į kur kas populiaresnę šiomis dienomis depresiją.

Fengšui specialistai skuba šiam teiginiui pritarti: jei susikaupęs šlamštas ir ne vietoje išmėtyti daiktai trukdys energijos tėkmei jūsų bute – gero nelaukite.

Tik kaip žinoti, kada namuose – tik lengva kūrybinė netvarka, o kada – jau visiškas chaosas?

Atsakykite į šiuos klausimus „Taip“ arba „Ne“ ir sužinosite, ar netvarka jau spėjo pakenkti jūsų asmeniniam gyvenimui.

REKLAMA

1. Ar pagalvoju apie tokias paprastas namų tvarkymo užduotis, kaip grindų plovimas, dulkių valymas, apima neviltis?

2. Kad ir kiek besitvarkytumėte namuose, rezultatas jūsų netenkina ir akimirksniu vėl įsivyrauja netvarka?

3. Ar teko bent keletą kartų per pastarąjį pusmetį susigėsti, kai kam nors netikėtai užsukus į svečius kambariai atrodė tikrai siaubingai?

4. Ar namuose jaučiatės prasčiau nei kurioje nors kitoje vietoje?

5. Ar turite polinkį pirkti daiktų atsargas, apie kurias vėliau pamirštate ir nepasinaudojate?

6. Ar teko kada įsigyti tokį patį daiktą, kokį jau turite, vien todėl, kad apie namuose esantįjį pamiršote arba jo neradote?

7. Ar kas nors iš jūsų namiškių nuolat reiškia nepasitenkinimą dėl netvarkos?

8. Ar besitvarkant namuose tenka karštligiškai šokinėti nuo vienos užduoties prie kitos ir nė vienos nepabaigti iki galo?

9. Ar jus lengva atitraukti nuo namų ruošos net ir menkiausiomis nereikšmingomis smulkmenomis?

10. Ar pradėjusi tvarkytis jau iš anksto galvojate, kad netrukus viskas vėl bus suversta?

11. Ar jūsų namuose gausu sulaužytų, sudužusių, įplyšusių daiktų, atidėtų tiems laikams, kada turėsite laiko juos pataisyti, suklijuoti, susiūti?

REKLAMA

12. Ar jaučiate nepasitenkinimą dėl namuose esančios tvarkos ir manote, kad tik tokio gyvenimo nusipelnei?

13. Ar namuose dažniau jaučiate stoką nei pilnatvę?

14. Ar jums sunku apsispręsti, kuriuos daiktus jau galima išmesti, o kurių – dar ne?

15. Ar šaldytuve nuolat kaupiate ilgai negendančio maisto atsargas, kurias vis dėlto vėliau tenka išmesti?

16. Ar kaupiate namuose produktų pakuotes, panaudotus vienkartinius krepšelius, dovanų maišelius ir vyniojamąjį popierių vien tam, kad galbūt kada nors šiuos daiktus galėsite panaudoti dar kartą?

0-1 „Taip“: arba esate prisiekusi pedantė, kas laikoma irgi savotiška liga, arba atsakinėdama įklausimus buvote nesąžininga.

Jei „Taip“ atsakėte į 2 ir daugiau klausimų: jūsų namuose – ideali tvarka. Patikėkite, daugelis tinginukių jums pavydi!

Jei „Taip“ atsakėte į daugiau nei 4 klausimus, akivaizdu, jog netvarka jūsų namuose jau kelia grėsmę gyvenimo kokybei.

Jei „Taip“ atsakėte į 8 klausimus ir daugiau, galima spėti, jog didžiausia jūsų problema – nesistemingumas. Tvarkytis norėtumėte, bet nelabai žinote, nuo ko pradėti ir kaip padaryti, kad tvarka išliktų nors kiek ilgiau. Pamėginkite susidaryti tikslų darbų planą ar sistemą.

Jei „Taip“ atsakėte į daugiau nei 12 klausimų, netvarka gali virsti sveikatos problema, mat jus nuolat persekioja nepasitenkinimas savimi bei aplinka, stresas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų