REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tebevykstant diskusijoms, kokią įtaką audroms turi pasaulinis atšilimas, mokslininkai, tirdami audros potvynius, rado, kad uraganų ateityje turėsime daugiau ir stipresnių.

REKLAMA
REKLAMA

Atmosferinių reiškinių statistika ir prognozavimas yra sudėtingi dalykai, kad meteorologai nuolat ieško būdų pagrįsti vienokias ar kitokias prognozes ir išpręsti ginčius dėl pasaulinio atšilimo poveikio ekstremalių atmosferinių reiškinių dažniui ir stiprumui.

REKLAMA

Naujo JAV Nacionalinės mokslų akademijos tyrimo ataskaita teigia, kad audros potvynių duomenys tiesiogiai patvirtina spėjimus, kad audrų dažnumas ir stiprumas išties priklauso nuo žmogaus veiklos daromo poveikio aplinkai, rašo „Ars Technica“.

Mokslininkai tyrė, kaip per pastaruosius 90 metų kito audrų virš jūrų ir vandenynų sukelto potvynio lygis, stiprumas bei padaryti nuostoliai. Siekdami gauti kuo tikslesnius duomenis tyrėjai atsižvelgė į jūros srovių poveikį, vandens lygio jūrose pokyčius, pašalindami jų duomenis ir palikdami tik audrų sukeltų potvynių statistiką.

REKLAMA
REKLAMA

Apdorojus informaciją ir sudėjus ją į statistikos lenteles paaiškėjo, kad audrų tikimybė per tirtą laikotarpį padidėja nuo 2 iki 7 kartų. Didėja ir audrų stiprumas. Pajūryje įsikūrusiems miestams kyla vis didesnė užliejimo ir sugriovimo grėsmė.

Tyrimo ataskaitoje rašoma, kad „mes veikiausiai peržengėme ribą, kuomet Katrinos dydžio uraganų sukelti potvyniai yra labiau žmogaus veiklos padariniai, o ne gamtos stichija“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų