REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oksfordo Transplantacijos centro (D. Britanija) mokslininkų sukurtas medicininis prietaisas pirmą kartą suteikė galimybę 24 valandoms visiškai išsaugoti iš žmogaus organizmo išimtų kepenų funkcionalumą. Šis medicinos mokslo pasiekimas laikomas labai svarbiu proveržiu transplantologijoje: tikimasi, kad jis leis padvigubinti kepenų persodinimo operacijų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad biomedicinos inžinerijos profesorių Contantino Coussios ir Peterio Friendo išrastas įrenginys išsaugo iš žmogaus organizmo išimtas kepenis įprastinės kūno temperatūros sąlygomis tiekiant joms deguonį pernešančius raudonuosius kraujo kūnelius. Kai išimtos kepenys prijungiamos prie šio prietaiso, jos atgauna įprastinę savo spalvą ir gamina tulžį lygiai taip pat, tarsi būtų žmogaus organizme. Britų mokslininkai šį prietaisą kūrė nuo 1994 metų, skelbia „Popsci.com“.

REKLAMA

Jis pirmą kartą buvo sėkmingai išbandytas vasario mėnesį, kai Karališkojo koledžo ligoninėje Londone buvo atliktos dvi kepenų transplantacijos operacijos, sakoma pranešime. Nors abiem atvejais donorų kepenys šiame aparate buvo išlaikytos tik 10 valandų, pasak išradėjų, eksperimentiškai patvirtinta, kad išimtas kepenis saugiai galima išlaikyti iki 24 valandų. Taigi, dabar transplantologai gaus priemonę, leidžiančią donorų kepenis išsaugoti net ir ilgose kelionėse.

Skelbiama, kad šis prietaisas medicinos technikos rinkai gali būti pateiktas jau kitais metais. Šiame vaizdo siužete galima pamatyti, kaip jis naudojamas kepenų persodinimo operacijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų