REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vairuotojai iš Lietuvos savo įpročių nekeičia ir svetur

Girti prie vairo sėdę emigrantai atsiperka gana švelniomis bausmėmis, o nuo jų nukentėję britai ir airiai piktinasi atlaidžiai į girtus ir pavojingai vairuojančius lietuvius žiūrinčiais teismais. Per pirmuosius šių metų mėnesius prieš teismą Britų salose stojo net 3 sunkias avarijas sukėlę emigrantai iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Emigrantas Žigimantas Gridziuška (39 m.), Airijoje, Monachano grafystėje, suvažinėjęs dviratininką Šeiną Ofarelą (23 m.), įkalinimo bausmės už tai išvengė. Net 49 teistumus ir nuobaudas turintis Ž. Gridziuška nebuvo pripažintas tiesiogiai atsakingu už teisės studento Š. Ofarelo mirtį, mat teismas nusprendė, kad dėl 2011 metų rugpjūčio 2-ąją įvykusio tragiškai pasibaigusio incidento kaltas ir pats airis – jau pradėjus temti jis važiavo keliu be jokių atšvaitų. Ž. Gridziuškos vairuojamo automobilio „Rover 500“ kliudytas Š. Ofarelas mirė iškart, o pats lietuvis nė nestabtelėjęs nurūko iš įvykio vietos ir tik kitą dieną prisistatė į Karikmakroso miesto policiją.

REKLAMA

Vairavo neblaivus?

Patartas advokatų, Ž. Gridziuška teisme prisipažino esąs kaltas tik dėl pasišalinimo iš įvykio vietos ir nepranešimo apie avariją policijai. Kiek vėliau jis pripažino savo kaltę ir dėl techniškai netvarkingo automobilio vairavimo. Iš pradžių jam buvo pateikti kaltinimai ir dėl pavojingo vairavimo, tačiau dėl šios nusikalstamos veikos Ž. Gridziuška buvo išteisintas.

Avarijos, kuri įvyko maždaug dešimtą valandą nakties, vietoje policininkai neaptiko jokių stabdymo žymių. Nutrenkęs dviratininką Ž. Gridziuška nuvairavo savo mėlyną „Rover’į“ į draugo kiemą ir palikęs nupėdino namo. Nežinia, ar kamuojamas sąžinės priekaištų, ar norėdamas sužinoti visas įvykio aplinkybes kitą dieną Ž. Gridziuška pats atvyko į policiją. Iš pradžių jis lyg ir bandė aiškinti atseit nepajutęs, kad į kažką atsitrenkė. Apžiūrėję automobilį policininkai greitai užkirto kelią šiam emigranto melui – kairė „Rover’io“ pusė buvo smarkiai apgadinta, suskilęs automobilio priekinis stiklas, o stoge buvo aiškiai matyti nemažas įlenkimas – taigi tvirtinti, kad smūgio „nesijautė“, atrodė mažų mažiausiai juokinga.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje iš įvykio vietos pabėgęs vairuotojas automatiškai būtų pripažintas vairavęs neblaivus, na o airių teisėtvarka to nė nesvarstė ir apie galimą Ž. Gridziuškos girtumą teisme net nešnekėta.

Visuomenės piktžaizdė

Teisme paaiškėjo, kad Ž. Gridziuška buvo tapęs tikru galvos skausmu ne tik Airijos, bet ir Lietuvos teisėsaugininkams. Airijoje buvo baustas ir teistas 12 kartų, Lietuvoje – 17. Jis 9 kartus pažeidė eismo taisykles, įvykdė keletą vagysčių, disponavo narkotikais ir vogtais daiktais, pridarė tyčinės žalos. Netrukus Ž. Gridziuška turėjo būti teisiamas ir dėl apgaulės bei dokumentų, susijusių su draudimu, klastojimo. Teisėjas Patrikas Makartanas pabrėžė, kad tiek bėdų su teisėsauga turėjęs lietuvis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Airijoje yra nepageidaujamas, ir visiems bus daug geriau, jeigu jis laiką leis ne Mauntdžojaus kalėjime, o bus išsiųstas į gimtinę. Taigi teismas paskyrė Ž. Gridziuškai lygtinę 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę su sąlyga, kad jis per 21 dieną paliks Airiją ir negrįš mažiausiai 10 metų.

Ž. Gridziuškos advokatas buvo labai patenkintas tokiu nuosprendžiu ir pabrėžė, kad nuteistasis ir šiaip būtų grįžęs į gimtinę, mat ten prieš kurį laiką jau išvykęs jo sūnus. Na o Ž. Gridziuškos žmona, dirbanti Karikmakrose, turės spręsti, ar su sutuoktiniu grįžti namo, ar likti Airijoje.

REKLAMA

Sprendimas įžeidė

Žuvusiojo Š. Ofarelo šeimą teismo sprendimas itin papiktino. Netekties sielvarto prislėgti artimieji neslėpė nuoskaudos, kad vaikiną pražudęs emigrantas gyvens laisvėje, lyg nieko nebūtų įvykę. Po nuosprendžio prie Ž. Gridziuškos pripuolusi žuvusiojo motina Liucija Ofarel sušuko: „Tu nužudei mano sūnų! Tu žudikas! Nėra jokio teisingumo!“

„Prarasti sūnų man yra pasaulio pabaiga, o teismo sprendimas, po kurio jį pražudęs žmogus išleidžiamas į laisvę, yra absoliutus įžeidimas. Teisinė sistema mus labai skaudžiai nuvylė, bet labai tikiuosi, kad yra pragaras“, – nuoskaudą žurnalistams po teismo liejo sūnaus netekusi moteris. Ji su vyru užaugino dar 4 dukteris.

REKLAMA

Žuvusiojo sesuo Gema Ofarel pasakojo, kad jis ruošėsi triatlono varžyboms ir dviračiu pasivažinėti buvo išvažiavęs tam, kad patobulintų savo sportinę formą. Kai jis ilgai negrįžo, motina bandė prisiskambinti jam telefonu, tačiau niekas neatsiliepė. Tuomet artimieji išvažiavo jo ieškoti ir netrukus kelyje pamatė policijos bei greitosios pagalbos švyturėlius... „Iš karto supratome, kad įvyko kažkas baisaus“, – sakė G. Ofarel. Šiek tiek geriau žuvusiojo artimieji galėjo pasijusti po savaitės nuo pirmojo teismo sprendimo. Mat antrasis teismas už draudimo dokumentų įgijimą apgaule Ž. Gridziušką nusprendė vis dėlto įkalinti 5 mėnesiams ir uždraudė jam vairuoti 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nudaužė motociklininką

Anglijoje tik per atsitiktinumą mirties išvengė motociklininkas Kailas Fanelas (19 m.), taip pat papuolęs po emigranto iš Lietuvos ratais.

Prieš važiuodamas namo po naktinės pamainos fabrike, Taurius Lekavičius (24 m.) nusprendė „pasivaišinti“. Vėliau jis prisipažino su draugais išgėręs alaus, tačiau jautęsis puikiai, tad sėdęs prie savo „VW Golf’o“ vairo. Apsvaigęs T. Lekavičius toli nuvažiuoti nespėjo – kelyje A12 netoli Gorlestono miesto nepastebėjo prie žiedo stabtelėjusio motociklininko ir rėžėsi tiesiai į jį. Motociklas trenkėsi į priekyje stovinčią „Vauxhall Astrą“, o ši – į „Renault Clio“. Visi trys vairuotojai, į kurių transporto priemones atsitrenkė T. Lekavičius, buvo skubiai nugabenti į ligoninę, o kelias uždarytas net 4 valandoms.

REKLAMA

Į įvykio vietą iškviesti medikai vėliau prisipažino nesitikėję rasti motociklininko K. Fanelo gyvo – smūgio būta itin stipraus, vaikinas nuskriejo 5 metrus ir krisdamas smarkiai susižalojo kaklą bei petį. Policija nustatė, jog T. Lekavičius kelyje, kuriame leidžiama važiuoti ne greičiau kaip 80 kilometrų per valandą, lėkė 129 kilometrų per valandą greičiu – taigi beveik 50 kilometrų greičiau negu leista.

Įsirėžė nestabdydamas

Avariją matęs autobusiuko vairuotojas paliudijo: „Maža užsienietiška mašina su vairu kairėje pusėje dideliu greičiu atlėkė ir nė nestabdydama rėžėsi į prie žiedo stovintį motociklą ir kitus automobilius“. Ne veltui sakoma, jog girtam velnias pakiša pagalvę – į automobilių koloną įsirėžęs T. Lekavičius rimtesnių sužeidimų nepatyrė ir pats išsiropštė iš savo „Golf’o“. Vos atvykusiems policininkams jis pareiškė, kad jaučiasi gerai, o kai šie užuodė nuo jo sklindantį alkoholio tvaiką, prisipažino esantis neblaivus. Nuvežtas į policiją jis buvo dar girtesnis – mat alkoholio kiekis kraujyje nuo 0,07 miligramų buvo padidėjęs iki 0,09. Šiaip jau Didžiojoje Britanijoje negalima sėsti prie vairo, jeigu viršyta 0,03 miligramų alkoholio riba.

REKLAMA

Savo kaltės T. Lekavičius nė nemėgino neigti, prisipažino esąs kaltas dėl avarijos, o paklaustas, kodėl vairavo girtas, buvo atviras: „Nes aš kvailys“. Emigrantas nesigynė ir vairavęs be draudimo, todėl sunkiai sužeistas ir vos nežuvęs motociklininkas iš savo pinigų turėjo padengti ir nepataisomai sudaužyto motociklo išgabenimą į metalo laužą. „Mūsų šalyje apdraudžiami ne vairuotojai, o automobiliai“, – pareiškė T. Lekavičius. Teisme jis neatrodė nusiminęs ar besigailintis dėl savo poelgio, o išgirdęs, kad jam skiriama tik lygtinė 8 savaičių bausmė, visai pralinksmėjo. Tiesa, jam dar teks 200 valandų padirbėti neatlygintinai ir visiems trims nukentėjusiems vairuotojams atlyginti po 300 svarų sterlingų žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats už viską sumokės

Sužalotam motociklininkui toks nuosprendis pasirodė gerokai per švelnus: „Nemanau, kad buvo įgyvendintas teisingumas, nes bausmė iš tiesų per lengva. Galima sakyti, kad jis išsisuko nenubaustas. Tikrai maniau, kad jis bent trumpam sės į kalėjimą, bet teismas tik pakepšnojo jam per ranką“, – apmaudo po teismo neslėpė K. Fanelas.

Jis prisiminė nė nepastebėjęs į jį iš nugaros atlekiančio automobilio, tik išgirdęs keistą čerškimą ir netrukus pajutęs smūgį. „Negalėjau nei pajudinti rankų, nei atsistoti. Tokio nežmoniškai aštraus skausmo dar niekada nebuvau jautęs. Tai, kad likau gyvas, daugelis vadina stebuklu“, – sakė po avarijos po truputį atsigaunantis K. Fanelas. Elektrotechnikos mokslus kremtantis studentas savo „Hondai“ buvo susitaupęs iš pusės etato darbo statybose. Tą seniai svajotą motociklą už 1200 svarų sterlingų jis įsigijo likus vos keliems mėnesiams iki avarijos – 2012 metų lapkritį. „Patirtą žalą už sudaužytą motociklą, jo išvežimą, remontą arba supresavimą į metalo laužą turėtų sumokėti avarijos kaltininko draudimas, tačiau, kadangi T. Lekavičius nebuvo apsidraudęs, už viską turėsiu sumokėti iš savo kišenės“, – skundėsi emigranto sužalotas britas.

REKLAMA

Sužalojo septynis žmones

Lygtine bausme atsipirko ir Valentinas Vertelka (53 m.), kuris Anglijoje buvo sulaikytas neblaivus prie vairo, dar nespėjęs sukelti avarijos.

Teisme paaiškėjo, kad V. Vertelka anaiptol nėra tiesiog paprastas eismo taisyklių pažeidėjas – kitados Lietuvoje už dviejų žmonių nužudymą jam buvo paskirta mirties bausmė, bet vėliau ši pakeista laisvės atėmimu penkiolikai metų. Atlikęs visą bausmę jis atvyko į Angliją ieškoti darbo ir nuo tada į policijos akiratį nebuvo pakliuvęs. „Jo praeitis iš tiesų yra labai rimta. 1983 metais jis buvo nuteistas už žmogžudystę, o vėliau kalėjime nužudė kitą kalinį ir buvo už tai nuteistas. Tačiau jis pakeitė gyvenimo būdą ir daugiau nenusikalto“, – teisme sakė V. Vertelkos advokatas. Beje, girtas prie vairo įkliuvęs V. Vertelka britų policijai pateikė suklastotą lietuvišką vairuotojo pažymėjimą.

REKLAMA

Savo kaltės V. Vertelka neneigė. Teismas, uždraudęs jam vairuoti 2 metus, paskyrė lygtinę 12 mėnesių bausmę, be to, 200 valandų viešųjų darbų ir 250 svarų sterlingų baudą. Na o 7 žmones savo sukeltoje avarijoje sužalojęs Lietuvos pilietis Vitalijus Artemjevas (25 m.) įkalinimo neišvengė.

Septynerius metus Airijoje gyvenantis V. Artemjevas tą avariją padarė praeitų metų gruodžio 19-ąją. Tądien jis girtas (1,5 promilės alkoholio) važiavo su savo mergina ir vairavo jos patėvio automobilį, nors teisių buvo netekęs 5 metams, o patėvis apie tai, kad mašina „pasiskolinta“, nieko nežinojo. Netoli Dunlyro miesto V. Artemjevas rėžėsi į dviejų moterų, kurios su savo dukromis važiavo namo iš Dublino žirgų lenktynių, automobilį. Iš viso per tą avariją nukentėjo 7 žmonės, viena moterų beveik pusmetį turėjo nešioti kaklo įtvarą. V. Artemjevas prisipažino avarijos išvakarėse išgėręs 2 ar 3 butelius degtinės, o rytą pagiriodamas išmaukęs skardinę alaus. Jo advokatas teisme sakė, jog V. Artemjevas turi bėdų su alkoholiu ir lošimu, bet atseit gailisi dėl savo elgesio ir atsiprašo nukentėjusiųjų. Šiaip ar taip, V. Artemjevas neišvengė laisvės atėmimo – teisėjas „visuomenės ir paties kaltinamojo labui“ nuteisė jį kalėti 9 mėnesius ir uždraudė 15 metų sėsti prie vairo.  

Giedrė Poteliūnaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų