REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje komentuotos Akreditavimo tarnybos kontrolės išvados dėl Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų globotinės galimo sveikatos sutrikdymo. Paskelbta, kad mergaitės būklė vėl prastėja.

REKLAMA
REKLAMA

Pagerėjimas tebuvo laikinas

Kontrolieriai patikrino Ventos socialinės globos namus ir tris medicinos įstaigas, kuriose teikta pagalba septynerių metukų ligonei, – Ventos ambulatoriją, Respublikinės Šiaulių ligoninės Motinos ir vaiko kliniką ir Kauno klinikos.

REKLAMA

Per vamzdelį maitinamos septynerių metukų mergaitės gydymas ligoninėse prasidėjo praėjusį mėnesį ir tęsiasi iki šiol.

Vasario 6 dieną pirmiausia paguldyta į Šiaulių ligoninę, o dabar gydoma Kauno klinikose, kurios medikai viešai paskelbė, kad vaikas anksčiau esą marintas badu.

Mergaitę ėmęsi gydyti kauniečiai nustebo, kad ji tesvėrė 5,8 kilogramo, o reguliariai maitinama netruko priaugti svorio.

Dabar iš kontrolės išvadų galima spręsti, kad toks vaiko būklės pagerėjimas buvo laikinas. Mergaitė nustojo valgyti, ją reikia dirbtinai maitinti, o svoris vėl ėmė mažėti. Ji tapo negatyvi, netgi agresyvi, linkusi save žaloti.

REKLAMA
REKLAMA

„Ta pirminė baimė iš esmės nepasiteisino, kad vaiko būklė tapo sunki dėl nepriežiūros, o ne dėl ligos“, – „Šiaulių kraštui“ sakė sveikatos ministro patarėja Nora Ribokienė.

Daugiausia trūkumų – Globos namuose

Vis dėlto Akreditavimo tarnybos kontrolės išvadose akcentuojami paslaugų teikimo trūkumai.

„Jie nebuvo esminiai mergaitės pablogėjusiai būklei, bet – trūkumai taip pat sisteminiai, – sakė patarėja N. Ribokienė. – Tad ateityje, siekiant užkirsti kelią negatyviems dalykams, reikėtų laikytis teisės aktais numatytos tvarkos pacientams gauti paslaugas laiku ir kokybiškas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia priekaištų pareikšta Ventos socialinės globos namų medicinos ir kitiems darbuotojams.

Kontrolieriai užfiksavo, kad šioje įstaigoje nėra reikiamos medicininės dokumentacijos – vaiko ambulatorinės kortelės.

Čia dirbantis gydytojas tik iš dalies įvertina paciento būklę, neatlieka visų reikiamų veiksmų, nekviečia konsultantų, kai jie būtini.

Iš gydytojo skiriamų slaugytojoms atlikti procedūrų ligoniams nėra aišku, kada tai padaryta ir ar iš viso atlikta.

„Paaiškėjo, kad Ventos socialinės globos namuose neužtikrintos rekomendacijos, kurias mergaitei skyrė Šiaulių ligoninės konsultantai“ – pabrėžė N. Ribokienė. – Tad nebuvo okulisto konsultacijos, paslaugos nesuteikė paauglių psichiatras.“

REKLAMA

Pažeidimų šleifas

Pasak N. Ribokienės, Ventos socialinės globos namuose užfiksuotų pažeidimų šleifas veda ir į Ventos ambulatoriją, todėl, kad abiejose įstaigose dirba tas pats gydytojas.

Tikrintojų teigimu, į Šiaulių ligoninės Motinos ir vaiko kliniką pirmąkart atvežus ligonę buvo būtina gastroenterologo konsultacija, o vėliau paguldžius į palatą reikėjo neurologo ir dietologo konsultacijų. Tačiau tuo nepasirūpinta.

Dar iki viešai komentuojant kontrolierių išvadas, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis skelbė, kad daugiausiai problemų su Ventos ambulatorija, kuri prižiūri vaikų sveikatą.

REKLAMA

Ventos ambulatorijoje prirašyti visi Ventos socialinės globos namų auklėtiniai. Ambulatorijoje dirba du gydytojai, o vienas iš jų dar puse etato įsidarbinęs globos įstaigoje.

Rekomenduota drausminė atsakomybė

Kontrolieriai pateikė rekomendacijas dėl drausminės atsakomybės.

„Medicinos įstaigų vadovai turės įvertinti gydytojų veiksmus ir nuspręsti, ar reikalingos nuobaudos, o sisteminius pažeidimus Ventos socialinės globos namuose turės įvertinti jų steigėja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – sakė N. Ribokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akreditavimo tarnybos kontrolės išvadose nurodoma, kad nustatyti trūkumai turi būti pašalinti iki balandžio vidurio, o jei to neįvyks – nebus pratęstos būtinos licencijos.

Ventos socialinių globos namų likimą turėtų spręsti jų steigėja – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Globos namai turi ir sveikatos priežiūros įstaigos licenciją. Tad įstaigos likimą gali lemti ir Akreditavimo tarnyba, atėmusi teisę užsiimti sveikatos priežiūra.

Ikiteisminį tyrimą dėl išsekusios mergaitės tęsia Šiaulių apygardos prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų