REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar jūsų vaikas priklausomas nuo kompiuterio?

Kompiuteriniai žaidimai – vienas iš šiuolaikinę kartą charakterizuojančių bruožų. Dabar jie – nebe paprasčiausia pramoga, o kultūros dalis. Be abejo, jie turi gana mažai bendro su teatru, baletu ar paroda, tačiau ne ką prasčiau fiksuoja šiuolaikinę moralę ir etiką.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau žmonės niekada nėra turėję galimybės tiek giliai panirti į savo fantazijų ir iliuzijų pasaulį: sukurti šeimą, organizuoti nuosavą verslą, pailsėti negyvenamoje saloje, leistis į avantiūrą – tokią, kokiai niekada nesiryžtų realiame gyvenime.

REKLAMA

Nors kai kuriems vyresnės kartos atstovams perprasti kompiuterio subtilybes kebloka, šiuolaikiniai vaikai lengvai perima visas kompiuterines naujoves. Svarbiausia – kad jie nepapultų į priklausomybę nuo „kibernetinio draugo“, vis dėlto išsaugotų gebėjimą bendrauti gyvai, reikšti savo emocijas ir suprasti draugų jausmus realybėje.

Ar jūsų atžala priklausoma nuo kompiuterio?

Specialistai išskiria šiuos pagrindinius priklausomybės nuo kompiuterio požymius:

• Vaikas valgo, geria arbatą ir ruošia pamokas tik prie kompiuterio;

• Yra bent vieną naktį praleidęs prie kompiuterio;

• Dėl kompiuterio yra praleidęs pamokas;

• Vos grįžęs namo puola prie kompiuterio;

• Sėdėdamas prie kompiuterio pamiršta pavalgyti, nusiprausti (jei anksčiau to nenutikdavo);

REKLAMA
REKLAMA

• Prie kompiuterio jaučiasi puikiai, kartais net patiria euforiją, o išjungęs kompiuterį – atvirkščiai, jaučia tuštumą, yra sudirgęs, jį erzina bet kokia su kompiuteriu nesusijusi veikla;

• Ilgina prie kompiuterio praleidžiamą laiką kitos veiklos – mokslo, namų darbų, hobio – sąskaita;

• Konfliktuoja su artimaisiais dėl prie kompiuterio praleidžiamo laiko, meluoja, kiek iš tiesų sėdėjo prie ekrano;

• Itin entuziastingai planuoja, ką nuveiks kitame žaidimo lygmeny ar kitame savo virtualiame gyvenime, tai pasiglemžia visas jo mintis, užgožia realų gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai primena, kad vaikas, nepakenkdamas savo sveikatai, prie kompiuterio kasdien gali praleisti ne daugiau kaip 15 min., paauglys – 1-2 val. Beje, pastebėta, kad po 2 val. darbo su kompiuteriu 73 proc. paauglių pasireiškia akių ir bendras viso organizmo nuovargis.

Kompiuteris gali tapti vaiko bičiuliu ir pagalbininku, jei nuo pat pradžių mažylis žinos, kad su kompiuteriu galima piešti, kurti muziką, surasti įdomios informacijos apie gamtą, istoriją, meną ir pan. bei pasinaudos šiomis galimybėmis.

Ir nepamirškite, kad po darbo kompiuteriu būtina padaryti mankštą akims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų