REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parengė Živilė KAVALIAUSKAITĖ

Rytoj pasaulio dėmesys vėl nukryps į Vatikaną, čia vyks popiežiaus Pranciškaus inauguracija. Pasak Romoje studijuojančio buvusio Šiaulių Šv. Jurgio parapijos klebono Egidijaus Venckaus, inauguracijos šventėje laukiama milijono žmonių. Suvenyrai, paveikslai ir paveikslėliai Amžinajame mieste dabar atspindi du popiežius.

REKLAMA
REKLAMA

Laukimas

Pastarųjų dienų naujienas iš Vatikano E. Venckus vadina įvykiais, keičiančiais Bažnyčią ir pasaulį.

REKLAMA

„Pirma, turime popiežių emeritą Benediktą XVI ir naują popiežių Pranciškų. Antra, tik dvi dienos konklavos, šeši balsavimo turai, ir Bažnyčia verčia naują savo gyvavimo puslapį“, – džiaugiasi kunigas.

E. Venckus dalyvavo antros konklavos dienos įvykiuose.

Praėjusį antradienį, po paskaitų, su metro į Šv. Petro aikštę kunigas nuvyko 11 valandą 30 minučių. Už 10 minučių pasirodė juodi dūmai. Beveik pilna aikštė susirinkusiųjų į juos reagavo įvairiai: vieni plojo, kiti švilpė, treti palydėjo šūksniais.

REKLAMA
REKLAMA

Po penkių minučių visi skirstėsi kas sau, kalbėdami apie kitą balsavimo turą – 16 valandą 30 minučių.

Pasibaigus paskaitoms, E. Venckus vėl grįžo į Vatikaną. Lyjant lietui 17 valandą 15 minučių jau laukė aikštėje.

Aikštėje būriavosi įvairiausių tautybių žmonės: italai, kinai, japonai, ispanai, argentiniečiai... Turistai, vienuoliai, kunigai...

Dar kiti stebėjo transliaciją per televiziją, kad, pamatę baltus dūmus, suskubtų atvykti į Šv. Petro aikštę.

„Lietus lijo, bet nuotaikos buvo nuostabios. Įtampa didėjo su kiekviena minute. Dūmai turėjo pasirodyti nuo 17 iki 18 valandos, bet jų nebuvo. Tuo laiku ant kamino nutūpė didysis kiras. Žmonės pradėjo ploti ir džiaugtis vaizdu. Ypač vaikai“, – pasakoja E. Venckus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minia vis didėjo, visus tikrino sustiprintos policijos pajėgos. Linksma ir laiminga nuotaika persipynė su įtampa ir nežinomybe: popiežius bus, tik nežinia, kada?

Neįtikėtina valanda

19 valandą vis dar lijo, dūmų nebuvo. Visi diskutavo, kas nutiko? Kas vyksta? Kodėl taip vėluojama?

„19 valandą 13 minučių visa minia sušunka: „Fumi, fumi"! (iš italų kalbos – dūmai). Pirmiausia pasirodo pilkos spalvos dūmai. Vėl šimtas tūkstančių balsų vienu balsu šaukia: „Bianchi, bianchi" (balti, balti!)! Neįtikėtinas jausmas, pasirodo balti dūmai. Kas šaukia, kas verkia, kas švilpia, kas vėliavomis mojuoja, kas meldžiasi... Visi sveikina vienas kitą. Pasijutome Bažnyčios vaikai“, – nepamirštamu įspūdžiu dalijasi E. Venckus.

REKLAMA

Neįtikėtina valanda buvo laukiant naujojo Šventojo Tėvo. Per ją į aikštę subėgo dar vienas šimtas tūkstančių žmonių.

20 valandą 13 minučių paskelbiamas naujas Šventasis Tėvas. Jausmą, koks aikštėje buvo po žodžių „Habemus Papam“, pasak E. Venckaus, reikia patirti, nupasakoti jam trūksta žodžių.

„Daugeliui tai – netikėtas popiežius, tačiau Dievas renkasi kitaip ir pažvelgė į kitą pasaulio kraštą – Lotynų Ameriką. Visi kalbėjo: nesvarbu, iš kur, svarbu – popiežius“, – pasakoja E. Venckus.

Minia nuščiuvo, kai popiežius paprašė pasimelsti už jį ir jį palaiminti.

„Stojusią tylą ir maldos jėgą daugelis išgyveno ašaromis. Popiežiaus nuolankumo ir nusižeminimo gestas turbūt sužavėjo visus pasaulio žmones – ir prie TV ekrano.“

REKLAMA

Po palaiminimo niekas neskubėjo skirstytis namo, visi norėjo dar būti kartu ir džiaugtis. E. Venckus minioje matė ir Lietuvos vėliavą, bet lietuvių nesutiko.

Atsinaujinimo viltis

Dabar amžinasis miestas ruošiasi inauguracijos šventei, joje laukiama apie milijono žmonių. Turistų antplūdis kasdien didėja. Suvenyrai, paveikslai ir paveikslėliai dabar atspindi du popiežius.

Pasak E. Venckaus, italų televizija labai jausmingai skelbia žinią apie popiežių ir spėlioja, kas bus toliau, seka Bažnyčios žingsnius ir laukia atsinaujinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Italai ypač daug dėmesio skiria pirmiesiems popiežiaus žodžiams, svarsto, ką reiškia jo pasirinktas vardas.

Šiltas ir paprastas žmogus – tokį įspūdį Pranciškus paliko E. Venckui.

„Tai – naujas, įdomus ir daug žadantis Bažnyčios etapas. Atsinaujinimas su naujo popiežiaus išrinkimu ypač jaučiamas čia, Romoje, Bažnyčios centre. Tai – nuostabus ir neišdildomas patyrimas“, – teigia E. Venckus.

Kas bus toliau, pasak kunigo, pasakė pats Šventasis Tėvas: draugystės, brolystės ir pasitikėjimo vienas kitu meilės kelionė atšalusiuose žmonių tarpusavio ir pačios Bažnyčios vidaus santykiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų