REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pakartotinių rinkimų antrajame ture trijose apygardose, kur sekmadienį renkami trys parlamentarai, budi mobilios pilietinė iniciatyvos "Baltosios pirštinės" savanorių komandos, visą dieną veiks ir "Baltųjų pirštinių" telefono linija.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį ryte, be balsavimo biuletenių, apylinkes pasiekė ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) platinami "Baltųjų pirštinių" informaciniai plakatai apie tai, kaip elgtis ir ką informuoti pastebėjus nusižengimą.

REKLAMA

"Baltųjų pirštinių" atstovai viliasi, jog rinkimų apylinkėse aiškiai matomi "Baltųjų pirštinių", VRK ir policijos telefonų numeriai paskatins rinkėjus dar aktyviau informuoti apie rinkimų metu neleistinas veikas.

"Baltųjų pirštinių" savanoriai pastebi, jog vienas didžiausių iššūkių kovoje su pažeidimais - žmonių vengimas tiesiogiai informuoti atsakingus pareigūnus apie pastebėtus nusižengimus. Pilietinės iniciatyvos savanoriai pripažįsta, jog pakartotinių rinkimų pirmojo turo metu rinkėjai ir rinkimų stebėtojai buvo labiau linkę apie pažeidimus pranešti akis į akį, o ne skambinti policijai bei VRK nurodytais telefonų numeriais ir tiesiogiai registruoti nusižengimus.

REKLAMA
REKLAMA

"Pastebėjome, kad nuo centro nutolusių mažesnių bendruomenių gyventojai yra labiau linkę bendrauti tiesiogiai, todėl sekmadienį apylinkėse budinčių savanorių prašome būti atviriems ir kantriai išklausyti vietos gyventojų pasakojimų" - sako vienas "Baltųjų pirštinių" organizatorių Tadas Langaitis. Pasak jo, mažų miestelių gyventojai dažnai turi naudingos informacijos, apie tai, kur, kada ir kokiu būdu rinkimų metu galimai vykdomi nusižengimai.

Be mobilių savanorių komandų, sekmadienį visą dieną galim bus skambinti ir "Baltųjų pirštinių" telefono linija - 8 633 13177. Ja iniciatyvos atstovai ragina kreiptis visus, mačiusius ar girdėjusius apie galimus rinkimų pažeidimus, balsų pirkimo atvejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pilietinė iniciatyva "Baltosios pirštinės" startavo 2012 m. spalį, po didelio masto balsų pirkimo 2012 m. pirmojo rinkimų etapo į Seimą. Iniciatyva suteikė galimybę pilietiškai aktyviems visuomenės nariams aktyviai stebėti antrąjį Seimo rinkimų etapą. Beveik 700 pilietiškai atsakingų šalies gyventojų, savanoriškai budėjo 34 rinkimų apygardose, fiksuodami ir užkirsdami kelią balsų pirkimui.

Kovo 3 d. vykstant pirmajam pakartotinių rinkimų turui Biržų-Kupiškio, Ukmergės ir Zarasų-Visagino apygardose "Baltųjų pirštinių" savanoriai stebėjo apie 80 procentų visų rinkimų apylinkių. Pavieniai galimų nusižengimų atvejai buvo fiksuosi visose apygardose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų